DULCE DE LECHE

feb 17, 2016 | Uncategorized

DULCE DE LECHE | ENJOY! The Good Life

Dulce de Leche zelf maken.

Dulce de leche… Het klinkt al zo lekker. Dul-Se-De-Let”je. Letterlijk vanuit het Spaans vertaald is het “Melkzoet” Dulce de Leche is een karamelpasta die veel gebruikt wordt in Latijns-Amerika en vooral veel gegeten wordt op brood.

De damespuber doet er nog net geen moord voor. Het is haar favoriete broodbeleg. Maar het kan ook heel goed verwerkt worden in taarten, door ijs en koekjes. Ook is de combinatie met chocolade populair. Een potje dulce de leche in je voorraad- of koelkast is geen overbodige luxe.

dulce duo blikje

Er zitten ook nog gezonde voedingstoffen in. Het zit namelijk boordevol calcium, vitamines en proteïne. Maar dat kun je letterlijk en figuurlijk met een enorme korrel suiker nemen want gecondenseerde melk bevat heel veel toegevoegde suikers. Maar zolang je het niet elke dag eet is het een lekkere traktatie.

Het zal gerust ook kant en klaar te koop zijn maar wist je dat het heel makkelijk zelf te maken is? Het enige dat je nodig hebt is een blikje gecondenseerde melk van bijvoorbeeld Friesche Vlag. Te koop in elke supermarkt en is vaak te vinden bij de oosterse ingrediënten of de koffiemelk. Als je al weet dat je veel plannen hebt met de Dulce de Leche, kook dan meteen twee blikjes. Scheelt weer een hoop tijd.

dulce duo in pan

Haal het wikkel van het blikje af. Zet het blikje in een pan. Bij voorkeur een diepe pan. Het is namelijk heel belangrijk dat het blikje gedurende het hele kookproces onder water blijft staan. Anders bestaat de kans dat hij ontploft. Ik heb voor de zekerheid dus maar een enorme pan genomen voor het geval ik vergeet te controleren of het nog onder water staat.

dulce duo klaarBreng het water aan de kook en zet het vuur lager en laat het vervolgens 3 uur op een heel laag vuurtje opstaan. Zet na drie uur het vuur uit en laat het afkoelen. Als het water lauw is kun je het blikje eruit halen en gebruiken. Als je het blikje helemaal in het water af laat koelen wordt de pasta steviger.

Ik schep de pasta altijd over in een glazen potje of weckpotje. En in de koelkast blijft het dan weken lang houdbaar.

dulce op brood

ENJOY! Home made Dulce de Leche.

© Beeld: ENJOY! The Good Life

 

Snapshots week 10 t/m 14/2021

Snapshots week 10 t/m 14/2021

Sinds kort ben ik fan van de website De Smaakmunitie. Er staan hier zoveel heerlijke recepten online dat het water mij in de mond loopt als ik daar aan het rondscrollen ben. Zo maakte ik deze Zuid-Afrikaanse Bobotie. Deze ovenschotel is goddelijk! De koelkast lag nog...

Lees meer
Wil je van je overwaarde genieten?

Wil je van je overwaarde genieten?

Misschien ken je de term 'opeet-hypotheek' nog wel. Voor 2007 boden diverse banken deze vorm nog aan. Je kon, als je overwaarde had in je huis, maandelijks een deel opnemen voor een aanvulling op je inkomen of een bedrag in eens opnemen om leuke dingen te doen. Toen...

Lees meer
Pasen? Zonder paasstol geen feest!

Pasen? Zonder paasstol geen feest!

Eén van de bezigheden tijdens deze crisis is het sorteren van foto's. Ook ik ging wat oude bestanden door en kwam tot mijn verbazing heel veel fotomateriaal tegen waar ik nog niets mee gedaan had. Onder andere de foto's van deze heerlijke zelfgemaakte paasstol. Een...

Lees meer

Samenwerken

WP Feedback

Dive straight into the feedback!
Login below and you can start commenting using your own user instantly