ZELF ZUURKOOL MAKEN
Waarom zou je zuurkool zelf maken als je het voor een ‘appel en een ei’ kunt kopen in de supermarkt? Ik hoor het je denken…. En toch is het in een tijd dat we steeds meer de oorsprong willen ontdekken van ons eten, juist heel leuk om dit eens zelf te maken.
Kool
In vele culturen op het noordelijk halfrond wordt kool gefermenteerd. Ieder op zijn eigen manier maar één ding hebben de gerechten gemeen: ze behoren tot de superfoods. Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar wanneer eten we nog witte-, spits-, groene- en andere kool? Witte kool bijvoorbeeld zit vol met vitamine C en die is perfect te conserveren met melkzuur. En dat conserveren hebben wij laatst gedaan. Een projectje dat ik samen met een andere foodie deed.
Fermenteren
Fermenteren is een ingewikkeld, chemisch proces waar ik je niet mee ga vermoeien. Simpel gezegd komt het eigenlijk neer op een verrottingsproces. Yep… dat klinkt niet smakelijk maar als je dat met een beetje aandacht en beleid doet dan is dat Verrot Lekker! Wij zijn simpel begonnen met zuurkool. Iets waar je mij echt voor wakker kunt maken. Een Oer-Hollands gerecht.
Fermenteerpot
Het belangrijkste dat je nodig hebt is een pot waar je in kunt fermenteren. Dat kan een weckpot of andere glazenpot zijn. Misschien heeft je oma nog zo’n gave Keulse Pot in de vensterbank staan?…. Die kun je hier ook perfect voor gebruiken. Wij gebruikten een originele zuurkoolpot die verkrijgbaar is bij de betere kookwinkels zoals bijvoorbeeld Kookpunt in Rotterdam. Hieronder lees je stap voor stap wat te doen om zelf zuurkool te maken.
Project
Wij sloten ons ‘project’ af met een gezellig avondje stamppot zuurkool eten. Hoewel we een beetje hard hoofd in hadden toen we de pot na 6 weken opende… was het een Verrot Lekker maaltje! De zuurkool heeft wel bijna 2 uur staan pruttelen en alle besjes en korreltjes wilden wij eruit. Natuurlijk met zuurkoolspek, een goede rookworst en een lekkere jus. En dan heb je ook wat! Echt leuk om zelf eens uit te proberen.
Ingrediënten:
- 1 kg witte kool
- 20 gram fijn zeezout
- 3 laurierblaadjes
- 2 tl jeneverbes
- 2 tl zwarte peperkorrels
- 1 tl karweizaad
1. Snijd de kool met een mandoline of zuurkoolschaaf zo fijn mogelijk. Als je dat niet hebt volstaat, zoals in ons geval, een kaasschaaf ook. De keukenmachine kan ook uitkomst bieden.
2. Meng de kool met de kruiden en het zout en laat het 10 minuten in een grote kom staan tot het goed vochtig is.
3. Schep de kool in een grote pot of emmer en druk aan met een zuurkoolstamper, wijnfles of gewoon met je vuist. Niet stampen want dan kneus je de kool te veel.
4. Zorg dat je emmer of pot voor niet meer dan driekwart gevuld is.
5. Laat de kool onder het oppervlak van het vocht verdwijnen door er iets zwaars op te leggen. Bijvoorbeeld een diepvrieszakje met zout
water of een speciale zuurkoolsteen.
6. Dek de pot of emmer losjes af met een deksel of een stuk kaasdoek met een elastiekje eromheen, zodat er geen vliegjes bij kunnen komen.
7. Zet de pot of emmer op het aanrecht en laat de kool bij kamertemperatuur fermenteren.
8. Na een dag of 3 heb je al een lekkere zuurkool voor koolsalades. Laat hem minstens 6 weken staan voor een zuurkoolstamppot. En vergeet hem voor een jaar om echte Oostenrijkse zuurkool te krijgen.
9. Vind je de smaak goed? Zet de zuurkool dan in de koelkast of kelder om de fermentatie (nagenoeg) te stoppen
Wil je zelf het fermenteren ontdekken? Dat kan met het boek Verrot Lekker! van Christian Weij. Zowel het boek als benodigdheden zijn te verkrijgen bij Kookpunt.
ENJOY! good food.
Pictures: ©ENJOY! The Good Life