PUBERTAAL #SKEER

jan 25, 2015 | Column

PUBERTAAL #SKEER | ENJOY! The Good Life

Laat ik voorop stellen dat pubers interessante, grappige wezens zijn. Tenminste, als je de gebruiksaanwijzing eindelijk gevonden hebt….

Maar soms…..soms, heb ik het gevoel dat ik met buitenaardse wezens samenleef. Ik begrijp ze niet, ze passen zich niet aan, denken zwart/wit, proberen de onophoudelijk grommende beer in hun maag te stillen, ze zijn doodstil en bewegen niet meer voor uren achtereen zodat je ze na een halve dag heel voorzichtig, met kloppend hart, een schopje geeft om te kijken of ‘het’ nog leeft… dat veroorzaakt dan ineens weer enorm veel lawaai….. Gelukkig! Ze doen het nog.

En dan het taalgebruik…. buiten de afkortingen ‘WTF’, ‘YOLO’, ‘LOL’ praten ze voor mij soms volslagen wartaal. Help…. wat zegt mijn puber!

Een woord dat hier de laatste maanden veelvuldig gebruikt wordt door de damespuber (13) is ‘SKEER’. De prepuber (11) trekt ook af en toe zijn wenkbrauwen op bij de woorden die ‘big sister’ soms gebruikt. De schat loopt gelukkig nog een beetje achter…..

skeer betekenis

Natuurlijk ben ik de betekenis van SKEER op gaan zoeken. Het betekent kortweg ‘blut’ Maar ‘skeer’, ‘skere’ of ‘skirre’ wordt voor veel meer ingezet dan blut. Mijn ‘Alien’ gebruikt het ook voor zaken die vreemd zijn, armoedig en voor van alles en nog wat dat haar moeder doet en waar zij zich voor geneert. “MAM!!!! Doe niet zo skeer….”

‘Skeer’, ‘Skere’ en ‘Skirre’ is echte straattaal of ook wel jongerentaal en wordt veel op internetfora gebruikt. Het is een mengelmoesje van taal die jongeren van verschillende culturele en sociale achtergronden in het dagelijks leven gebruiken op school en op straat.

Ik vind het wel geestig. Nu ik eraan gewend ben betrap ik mijzelf erop dat ik het ook regelmatig binnen onze muren gebruik. Daarbuiten begrijpt niemand waar die ‘ouwe’ muts het over heeft en kijken ze mij aan of ik een Alien ben…..

ENJOY! your ‘skeer’ SUNDAY 🙂

Snapshots week 10 t/m 14/2021

Snapshots week 10 t/m 14/2021

Sinds kort ben ik fan van de website De Smaakmunitie. Er staan hier zoveel heerlijke recepten online dat het water mij in de mond loopt als ik daar aan het rondscrollen ben. Zo maakte ik deze Zuid-Afrikaanse Bobotie. Deze ovenschotel is goddelijk! De koelkast lag nog...

Lees meer
Wil je van je overwaarde genieten?

Wil je van je overwaarde genieten?

Misschien ken je de term 'opeet-hypotheek' nog wel. Voor 2007 boden diverse banken deze vorm nog aan. Je kon, als je overwaarde had in je huis, maandelijks een deel opnemen voor een aanvulling op je inkomen of een bedrag in eens opnemen om leuke dingen te doen. Toen...

Lees meer
Pasen? Zonder paasstol geen feest!

Pasen? Zonder paasstol geen feest!

Eén van de bezigheden tijdens deze crisis is het sorteren van foto's. Ook ik ging wat oude bestanden door en kwam tot mijn verbazing heel veel fotomateriaal tegen waar ik nog niets mee gedaan had. Onder andere de foto's van deze heerlijke zelfgemaakte paasstol. Een...

Lees meer

Samenwerken

WP Feedback

Dive straight into the feedback!
Login below and you can start commenting using your own user instantly