Poké bowl met pittige tonijn
Met pubers in huis zijn er food-wise een aantal gerechten die regeren. Liever niets anders op tafel dan pasta, pizza, tortilla wraps en sushi. Ik ben daar ook zeker niet vies van overigens. Kant en klare fast food ben ik dan weer niet zo kapot van dus maken we veel van deze gerechten gewoon zelf. Alleen sushi vinden we ondanks dat het heel erg lekker is, toch iets te tijdrovend om zelf te maken. Dus voor ons luie koks is de sushi bowl of de poké bowl een uitkomst.
In the bowl
En zo’n bowl is doodsimpel te maken. Je kookt sushi rijst of rijst die je normaal gebruikt en daarboven op schik je van alles en nog wat wat je lekker vindt. Vis, schaal-/schelpdieren, kip, groente, soyaboontjes, zeewier, een wasabi sausje, sesamzaadjes, een eitje enz. Wij maken meestal een uitdragerij aan schaaltjes zodat iedereen op de rijst kan scheppen wat hij of zij het liefste eet. Ideaal en geen geneuzel aan tafel als iemand weer eens iets niet lust.
Foodbloggers
Op Instagram volg ik diverse foodbloggers. Omdat ik ze weleens ontmoet heb op een event of omdat ze lekkere recepten delen die voor de nodige inspiratie zorgen. Ook het Instagram account van Jamie Oliver is favoriet. Vooral de filmpjes van gerechten uit zijn nieuwste boek zijn likkebaardend lekker.
Zo zag ik dit recept voorbij komen bij Foodinista en had gelijk zin om het te maken. Helaas heeft onze visboer alleen verse tonijn in het weekend, dus moest ik even geduld hebben. Belangrijk als je rauwe vis eet, dat het vers is. Het lekkere van het recept van Daphne is, dat er zowel verse tonijn als een spicy tonijnsalade in deze bowl verwerkt is. Wij hebben een paar kleine aanpassingen gemaakt in het recept en enorm zitten smikkelen. Dit gerecht zal hier zeker vaker op tafel komen! Dank je Daphne voor jouw food inspiratie.
Ingrediënten voor 2 personen:
- 150 gram rijst, bij voorkeur sushi rijst of rijst naar wens
- 200 gram rauwe tonijn (vers van de visboer)
- 200 gram sojabonen (koelvers)
- kwart komkommer
- 1 ei
- 2 bosuitjes
- bakje zeewiersalade
- 1 eetlepel mayonaise
- 2 theelepels sesamzaad
- 1 theelepel wasabi pasta
- 1 eetlepel siracha of sweet chili saus
Voor de pittige tonijnsalade:
- 1 blikje tonijn op water
- halve limoen/citroen
- 2 eetlepels mayonaise
- ½ tl. sambal
- snufje zout
- 1 eetlepel siracha, sweet chili of andere pittige saus
Aan de slag:
Kook met de rijst volgens de aanwijzingen op verpakking. Je kunt de rijst af laten koelen of de rijst lauwwarm gebruiken. Kook ondertussen het ei halfzacht. Ook deze kan warm of koud gebruikt worden. Snijd de tonijn in blokjes.
Laat de tonijn uit blik uitlekken. Maak ondertussen in een schaaltje de basis voor de salade. Meng de mayonaise met de siracha/pittige saus en op smaak met een snufje zout. Meng het sap van een halve citroen/limoen erbij en de sambal. Voeg de uitgelekte tonijn erbij en meng alles goed door elkaar.
Vermeng de wasabi met de mayonaise en voeg een scheutje water toe. Meng alles goed door elkaar tot een glad (beetje vloeibaar) sausje.
Verdeel de rijst over twee schaaltjes/kommen. Verdeel daarop de soyaboontjes, komkommer, zeewier, tonijn, tonijnsalade, ei en verdeel de wasabi mayonaise over de poké bowl. Strooi nog wat sesamzaadjes en bosuitjes in ringetjes als topping. Natuurlijk eet je met stokjes. Maar heb je snelle trek, zoals mijn pubers, dan lepel je alles naar binnen.
Wijntip:
Bij deze poké bowl schonk ik de witte biologische Chardonnay Muscat van Nelemans. De witte Viognier Chardonnay van Neleman voor Hema past hier ook prima bij.
ENJOY! this spicy poké bowl.
Beeld: ©ENJOY! The Good Life
♥ Bewaar voor later op Pinterest ♥