MEDITERRAANSE COUSCOUS
Dit weer vraagt om lichte, zomerse gerechten en dat is best een uitdaging. Normaal is het al best een opgave om elke dag te bedenken wat we gaan eten maar als het warm weer is vallen veel gerechten al af. Het liefst sta ik zo kort mogelijk in de keuken, eet ik geen zware gerechten en als het heel warm is het liefst niet warm.
Deze couscous is zowel warm als koud heel erg smakelijk én supersnel te maken. Binnen 15 minuten kun je aanschuiven voor een Mediterraan maaltje. En je hebt er ook niet al te veel ingrediënten voor nodig.
Couscous was altijd iets waar ik mijn neus voor ophaalde. Maar steeds vaker komt het hier op tafel voor de makkelijke maaltijd. Tot groot ongenoegen van de pubers want die vinden die korreltjes maar niets. Dat komt natuurlijk ook omdat ik er meestal ratatouille bij serveer. Het enige dat dan gegeten wordt is de merguez worstjes. Tja… des te meer heb ik 🙂
In Noord-Afrika is couscous een heel populair gerecht. Het wordt gemaakt van grof gemalen gries van durumtarwe. Van het deeg dat hiervan gemaakt wordt, worden in een draaitrommel ieniemienie balletjes gevormd die gedroogd worden. Op deze manier blijven de bolletjes heel lang houdbaar. Als je ze gaat bereiden is heet water het enige dat je nodig hebt om de balletjes in te laten wellen.
Couscous is licht verteerbaar en bij uitstek een gerecht dat geschikt is voor warme dagen. Het is (zonder de worstjes) vegetarisch en het past in een dieet als je een beetje af wilt vallen.
Ingrediënten voor 4 personen:
- pakje Couscous Maroc van Lassie (250 gram) of ‘gewone’ couscous
- 350 ml kokend water
- 200 gram Fetablokjes (bijv. Arla)
- 1 aubergine
- bosje platte peterselie
- 1 teen knoflook
- 2 el. balsamicoazijn
- 400 gram Italiaanse/Toscaanse wokgroente
- olijfolie
- peper en zout
- 8 merguez/chipolata worstjes
Bereiden:
- Doe de couscous in een kom en schenk er het kokende water bij. Dek af met vershoudfolie en laat staan. Laat de fetablokjes uitlekken.
- Snijd de aubergine in blokjes van 1 x 1 cm. Verhit een scheut (± 2 el) olijfolie in een koekenpan en bak de aubergine op hoog vuur goudbruin, draai het gas lager en laat de aubergine nog 5 minuten op staan tot ze helemaal zacht zijn. Snijd ondertussen de peterselie en de knoflook fijn en meng dit met de balsamico en een flinke scheut olie (5 el), peper en zout tot een dressing.
- Bak de worstjes in een scheutje olijfolie.
- Verhit ondertussen 2 el van de dressing in een ruime wok en roerbak de wokmix 5 min of zolang jij dat lekker vindt. Ik doe het altijd wat langer want ik vind het lekkerder als de groente niet zo hard meer zijn. Meng ondertussen de aubergine met de rest van de dressing. Roer de couscous los met een vork. Als de groente naar wens zijn schep je de couscous erdoor en roer je alles goed door. Draai het gas uit en schep alles in een grote schaal. Garneer met de kaas- en aubergineblokjes. En leg je de worstjes er bovenop.
ENJOY!