Een tijdje terug maakte ik kennis met het restaurant van Julius Jaspers, Julius Bar & Grill. Dit was tijdens het Running Dinner van IQ Creative. Na een aperitief bij Nevel en een voorgerecht bij Mercat kwamen wij bij Julius binnen gesjeesd. De sfeer sprak mij gelijk aan. Het zat er ramvol, heerlijk bourgondisch, leuk publiek en we werden er ontzettend in de watten gelegd. Heerlijke wijn en als hoofdgerecht kregen we een tafel vol planken vlees en gamba’s dat gegerilld was op het Big Green Egg. Niet normaal lekker en ik was dan ook vastbesloten hier nog eens terug te komen.
Afgelopen week was het dan zover. Vriend H. en ik moesten nodig bijkletsen en ik mocht het restaurant uitzoeken. Aangezien H. een enorme lekkerbek is die een flink stuk vlees erg kan waarderen was dit een goed moment om weer eens naar Julius Bar & Grill te gaan. Natuurlijk was ik weer eens ‘fashionable late’ maar H. zat al heerlijk te genieten op het terras in het avondzonnetje. Dit kon niet anders dan een topavondje worden.
Na een warm welkom van de gastheer van Julius begon het al goed met de heerlijke rode Australische ‘Deakin’ Shiraz wijn en hij adviseerde ons om ons door de chef te laten verrassen. Goed plan! H. ging eerst nog even voor een tapbiertje. Proost! Op een gezellige avond….
Het valt mij de laatste tijd op dat steeds meer restaurants het eten serveren op robuuste houten planken. Op de planken wordt dan een verzameling van gerechten gepresenteerd. Het leuke hiervan is dan je alles kunt delen en op deze manier de kans krijgt veel gerechten uit te proberen. Ik ben fan!
Zo ook bij Julius. Wij kregen een verzameling van voorgerechten. De Sliders, dit zijn wekelijks wisselende mini hamburgers. In ons geval een kiphamburger. Pulled Pork Sandwich, Grilled Ceasar salad van little gem en Parmesan en een couscous salade met varkensspiesjes. We hebben werkelijk heerlijk zitten smikkelen. De Slider heerlijk, Pulled Pork heerlijk sappig ondanks de lange bereidingstijd, de Ceasar Salad verrassend! De little gem van de grill geeft een heel andere smaaksensatie en de frisse couscous met varkensspiesje niet heel bijzonder maar lekker bijgerechtje.
Spektakel! Het hoofdgerecht. Alle toppers en een primeurtje had de chefkok uit de kast getrokken. Letterlijk, zoals ik je zometeen zal laten zien. Wederom geserveerd op een enorme houten plank.
Bovenaan op de plank de Slow Grilled Kippendij. De dijtjes zijn KCBS style gegrild en afgelakt met Tamarinde. Dat KCBS (Kansas City Barbecue Society) zegt mij niet zoveel maar overheerlijk zijn deze dijtje zeker! Supermals en heerlijk zoet en kruidig van smaak. Dan rechtsonder de Dry Age Côte de Boeuf van Aberdeen Angus. Oh man…. dit is zóooo lekker. Supermals, heerlijke grill smaak en afgelakt met een kruidensalsa.
En de primeur van Julius. Dit gerecht is sinds afgelopen week nieuw op de kaart. De lamsbout. Onwaarschijnlijk lekker en supermals. Zoals bij alle hoofdgerechten wordt er een baked potato en coleslaw geserveerd. Wij kregen er ook nog de heerlijke triple cooked Fries met huisgemaakte mayonaise bij.
En natuurlijk de huisgemaakte sauzen van Julius.
Voordat we het nagerecht geserveerd kregen werden we uitgenodigd een kijkje in de keuken te komen nemen. In het centrum van het restaurant staan twee Big Green Eggs, een houtskoolgrill en een kittig klein oventje dat de Rolls Royce onder de BBQ ovens blijkt te zijn die de gerechten kan garen op een temperatuur boven de 300ºC. Ik ben de naam even kwijt… excusez le mot.
Binnen heerst een gemoedelijke sfeer. Het is er in vergelijking met het bezoek tijdens het Running Dinner heel erg rustig. Volgens de gastheer is Amsterdam momenteel in de vakantietijd uitgestorven. En dat is goed te merken. Geeft ons de kans rustig rond te neuzen.
Langs er hele lengte van het pand staat een eindeloos lange Chesterfield bank uit één stuk. Een erfstuk uit het voormalige Wittenveen dat hiervoor in het pand gevestigd was. De styling van het restaurant is geweldig.
Heel donker, maar de hoge plafonds met de skyline van New York en planken met de Julius sauzen breekt het geheel. Achter in de zaak bevinden zich twee ruimtes waar private dining mogelijk is. Als je met een gezelschap bent of een feestje te vieren hebt is dit zeker een aanrader.
En dan hangt hier al dit lekkers te rijpen in een speciale vleesrijpkast. Mooi om te zien waar die stukken vlees vandaan komen die wij net verorbert hebben.
Als we terugkomen bij onze tafel is het dessert geserveerd. Dat ziet er ook alweer goddelijk uit. Rechts diverse soorten gegrild fruit van het Green Egg met meringue. Middenonder huisgemaakte vanille yoghurt met perzik. Middenboven S’Mores shortbread cookies, gegrilde marshmallow, chocolade en hazelnootijs.
En gemarineerde aardbeien van de BIG Green Egg met roomijs en advocaat. De laatste twee gerechtjes waren favoriet bij ons. H. ging voor de aardbeien en ik vond de S’Mores echt goddelijk! Het gegrilde fruit en de yoghurt met perzik waren absoluut lekker maar niet persé een aanrader.
Een heel verhaal…. Kort samengevat kan ik alleen maar zeggen dat ik Julius Bar & Grill zeker een aanrader vind. Je kunt hier heerlijk low profile eten, buiten het vakantieseizoen is het behoorlijk druk dus je moet absoluut reserveren. Ook doordeweeks. De drukte brengt een gezellig bourgondisch sfeertje met zich mee wat mij erg aansprak. Houdt je niet zo van drukte dan zou ik zeker één deze weken een bezoekje brengen. Wij hebben echt geweldig lekker gegeten en de bediening was ontzettend vriendelijk en gastvrij. Bedankt en zeker tot ziens!….
Julius Bar & Grill, Ceintuurbaan 256-260 Amsterdam, +31 (0)20 344 6406 www.juliusbargrill.nl