HYGGE – Deense kunst van het leven

mrt 29, 2017 | Healthy life

HYGGE | ENJOY! The Good Life

HYGGE – Deense kunst van het leven

Als we hier dan toch bezig zijn met het goede leven dan mag dit boek “HYGGE” natuurlijk niet ontbreken. De Deense kunst van het leven. En dat ze daar in het Noorden wel weten hoe je dat doet, bewijst dat Denemarken al jaren op de eerste plek van gelukkigste landen van de wereld staat. Volgens het World Happiness Report van De Verenigde Naties. Dit jaar wordt het stokje overgegeven aan Noorwegen en staat Denemarken een goede tweede.

Hoe spreek ik dit woord in hemelsnaam uit! Ik ben er ook nog niet helemaal uit. Het schijnt ‘hugge’ te zijn maar ik heb het steevast over ‘higge’. Maar eigenlijk doet het er niet toe hoe je het uitspreekt. ‘Dat spel je niet, dat voel je!’ Lastiger is het om uit te leggen wat het precies is. Het komt het dichtst bij ons ‘gezellig’ en al het gevoel wat daarbij komt als je het over gezellig hebt.

HYGGE | ENJOY! The Good Life

Simpel genieten

Het draait allemaal om sfeer, samenzijn en thuis zijn. Daar, waar wij ons veilig en vertrouwd voelen in ons eigen omgeving. Waar wij kunnen ontspannen en afgeschermd zijn van de buitenwereld. Waar we het hebben over de kleine en grote dingen in het leven. Gewoon een beetje in stilte voor ons uit kunnen mijmeren, zonder dat het ongemakkelijk is en simpel genieten van een grote mok dampende thee.

En daar horen natuurlijk je comfortabele huispak, dikke sokken, grote sjaals, plaids, een spinnende witte kater op schoot (NOT), knapperend haardvuur, een pruttelende stoofpot op het vuur en kaarsjes, heel veel kaarslicht. Zo moet ‘Hygge’ er zo’n beetje uitzien. En dat is voor ons niet vreemd hier in huize ENJOY!

HYGGE | ENJOY! The Good Life

Rijkdom naar welzijn

Best opmerkelijk dat de Scandinavische landen zo hoog scoren. Het is er namelijk behoorlijk regenachtig, koud, er is weinig licht én ze hebben het hoogste belastingtarief ter wereld! De Denen gaan hier heel relativerend mee om. Als het buiten koud en guur is zoeken zij de hygge binnenhuis met hun familie en vrienden. Ze maken het binnen gezellig, warm en branden het juiste hyggelige (kaars)licht om de sfeer te verhogen. En de belasting dan? Dat zien zij als een investering in hun maatschappij. Hierdoor schaffen zij kwaliteit van leven aan en creëren een verzorgingsstaat waar iedereen zich prettig bij voelt om te verhinderen dat mensen extreem ongelukkig worden. Rijkdom wordt collectief omgezet in welzijn.

HYGGE | ENJOY! The Good Life

Leest lekker weg

Het boek is heel kleurrijk en vrolijk om te zien. En van binnen voorzien van dik papier, grote letters, mooie foto’s en tekeningen. Ik werd helemaal in het boek gezogen en heb het heerlijk in het zonnetje in één ruk uitgelezen. Dit is helemaal mijn manier van leven en ik vond dan ook één en al herkenning en kon de hoofdstukken vaak alleen maar tevreden zuchtend beamen.

HYGGE | ENJOY! The Good Life

Deens geluk

Al lezend kom je alles te weten over Hygge, Deens geluk en praktische tips. Hoe kan je jouw huis of jezelf het beste hygge aankleden, comforting recepten, hygge voor de kleine beurs, hoe kom je de donkere wintermaanden door en hoe pas je hygge in de zomer toe. Het boek neemt je ook mee naar Kopenhagen met mooie sfeerplaatjes en traveltips.

HYGGE | ENJOY! The Good Life

Cadeau

Dit is een heerlijk boek om jezelf of een ander cadeau te doen. Een boek waar je echt iets van leert en wat je nog vaak door zult bladeren. Als ik het boek in mijn handen neem voel ik al een glimlach opkomen. Dat gelukzalige Hygge gevoelletje heeft mij in zijn greep. Hoewel dit al helemaal mijn manier van leven was voel ik mij wel ineens heel verbonden met de Denen. Zonder enig schuldgevoel trek ik nu ‘s avonds mijn jachtpak aan, zet een pot heerlijke thee, doe de gordijnen dicht, zet het haardje aan (knetterend hout moet ik er maar bij fantaseren), kaarsjes en lekker wegkruipen onder mijn dekentje. Ik ben HYGGE!

HYGGE | ENJOY! The Good Life

Aanrader!

Ik kan het boek iedereen aanraden.  Het is geschreven door Meik Wiking, CEO van het Happiness Research Institute in Kopenhagen. Hoewel het boek door een man geschreven is denk ik dat de Nederlandse man minder vatbaar voor hygge zal zijn. Die zijn volgens mij meer van het type: Doe maar normaal, dan…. Maar ik kan het mis hebben. Waarschuwing!… Je wilt meteen naar Kopenhagen of een roadtrip maken door Denemarken. Het boek kost € 19,99 en is o.a. hier te bestellen.

ENJOY! Hygge

 

 

 

SNAPSHOTS week 01/2021

SNAPSHOTS week 01/2021

Ondanks dat ik nergens heen kan en geen fluit meemaak, toch nog een behoorlijk gevuld snapshot overzicht. Kijk je samen met mij nog even terug op afgelopen week? Het is winter en dus het moment om heerlijke hachee te maken. Ik maak altijd een flinke hoeveelheid zodat...

Lees meer
Wereldleed? Welnee, geniet van je eigen bubbel!

Wereldleed? Welnee, geniet van je eigen bubbel!

Waarom al het wereldleed op je schouders dragen als het al een hele klus is om alles binnen je eigen bubbel een beetje op de rit te houden? Dat is wat ik mij van de week afvroeg. Er zijn tijden geweest dat ik heel bewust het nieuws negeerde. Ik las geen kranten, keek...

Lees meer
Minestronesoep met tortellini en salsiccia balletjes

Minestronesoep met tortellini en salsiccia balletjes

Niets lekkerder dan voor het weekend een grote pan soep maken. Deze minestronesoep met tortellini en salsiccia balletjes is een favoriet. Makkelijk, superlekker, gezond en je kunt hem in allerlei variaties maken. Net wat je voor handen hebt of trek in hebt. De ene...

Lees meer

Samenwerken