Het hypotheekgesprek.

mrt 3, 2021 | Lifestyle, Useful

Waarom moet een hypotheekadviseur zoveel van je weten? Al eens een afspraak gehad met een hypotheekadviseur? Ja? Dan weet je dat het hemd van je lijf gevraagd wordt. Maar waarom? Is jouw antwoord, nee? Dan helpt het je misschien om je goed voor te bereiden op zo’n hypotheekgesprek.

Kan de hypotheek rondkomen

Als je een huis gaat kopen, dan ga je het liefst gelijk aan de slag met de inrichting of je verbouwing. Past de bank wel in het nieuwe huis of moet er een nieuwe keuken in komen of misschien wil je verbouwen? Maar voordat je daarmee begint is het wel handig als je weet of de hypotheek rond kan komen en of je de maandelijkse lasten wel wilt betalen die daaraan gekoppeld zijn. Misschien heb je namelijk een leuke hobby, maar kan je die wel blijven doen? Want dat kost soms ook best veel geld. Niet onverstandig om daar vooraf al inzicht in te hebben.

Het huis of de paarden

Ooit heb ik een klant aan tafel gehad, die de koopovereenkomst van zijn nieuwe huis al getekend had en die ook wist dat de hypotheek krijgen geen probleem zou zijn. Maar in het gesprek bleek dat de maandlasten wel heel erg tegen vielen. Het ontbinden van de koopovereenkomst was geen optie, want dat kostte 10% boete. Ontbinden kon alleen maar als de hypotheek echt niet verstrekt kon worden. In zijn geval kon dat dus wel. Alleen de maandlasten in totaal wilde hij gewoon niet. Toen was de enige optie om de twee paarden te verkopen van de kinderen. Want alle lasten bij elkaar waren gewoon teveel. Leuk bericht thuis, jongens we hebben een nieuw huis, maar de paarden gaan weg. Oeps.


Wat kan je lenen?

Op basis van je inkomen en verplichte vaste lasten, zoals die van kredieten, wordt er door de bank berekent wat je kan lenen. Maar eigenlijk zijn er nog veel meer factoren van belang. Want het is wel belangrijk dat je nog leuke dingen kan blijven doen.
Een hypotheekadviseur heeft vanuit de wetgeving een plicht om zijn klant te wijzen op eventuele risico’s. Daarom wordt er veel informatie aan je gevraagd. Maar het is ook gewoon in het belang van jezelf. Het moet ook een eyeopener zijn. De adviseur moet jou een spiegel voorhouden, zodat je goed een keuze kunt maken.


Risico’s

Want stel je gaat samenwonen, dus jullie worden beide eigenaar en de hypotheek is op basis van jullie twee salarissen. Maar wat gebeurt er, als 1 van beide komt te overlijden, werkloos of arbeidsongeschikt wordt? Of jullie gaan uit elkaar. Wat dan? Moet de woning dan verkocht worden? Want de hypotheek op 1 inkomen kan niet betaald worden.


Of je bent wat ouder en je gaat voor het eerst kopen. Een hypotheek loopt maximaal 30 jaar en over 15 jaar ga je met pensioen. Kan je de hypotheeklasten nog wel betalen met je pensioen? Het is fijn als je dit soort inzichten van te voren hebt en je een keuze kunt maken welke risico’s je wel of niet wenst.

Dit artikel is geschreven door financieel gastblogger Ilse. Elke maand zal Ilse een artikel schrijven over geldzaken en binnenkort zal zij zich aan je voorstellen.

ENJOY! 

Beeld: Pexels/Pixabay

Wij zijn op zoek naar jou!

Ook zin om voor ENJOY! te schrijven? Wij zijn nog op zoek naar gast bloggers die artikelen willen schrijven over fashion, beauty, sport, mindfulness/happiness, muziek, kunst en cultuur. Je hoeft geen literair schrijver te zijn. Als je jouw passie maar over weet te brengen op de lezer. Lijkt dit je leuk? Stuur dan een mail naar: enjoythegoodlifeblog@gmail.com

♥ Bewaar voor later op Pinterest ♥

Het hypotheekgesprek | ENJOY! The Good Life
Snapshots week 10 t/m 14/2021

Snapshots week 10 t/m 14/2021

Sinds kort ben ik fan van de website De Smaakmunitie. Er staan hier zoveel heerlijke recepten online dat het water mij in de mond loopt als ik daar aan het rondscrollen ben. Zo maakte ik deze Zuid-Afrikaanse Bobotie. Deze ovenschotel is goddelijk! De koelkast lag nog...

Lees meer
Wil je van je overwaarde genieten?

Wil je van je overwaarde genieten?

Misschien ken je de term 'opeet-hypotheek' nog wel. Voor 2007 boden diverse banken deze vorm nog aan. Je kon, als je overwaarde had in je huis, maandelijks een deel opnemen voor een aanvulling op je inkomen of een bedrag in eens opnemen om leuke dingen te doen. Toen...

Lees meer
Pasen? Zonder paasstol geen feest!

Pasen? Zonder paasstol geen feest!

Eén van de bezigheden tijdens deze crisis is het sorteren van foto's. Ook ik ging wat oude bestanden door en kwam tot mijn verbazing heel veel fotomateriaal tegen waar ik nog niets mee gedaan had. Onder andere de foto's van deze heerlijke zelfgemaakte paasstol. Een...

Lees meer

Samenwerken

WP Feedback

Dive straight into the feedback!
Login below and you can start commenting using your own user instantly