Het is kersentijd! De lekkerste baksels met kersen.
Het is kersentijd! In de winkels en op de markt zijn momenteel volop kersen verkrijgbaar. Ik ben er gek op en kijk altijd reikhalzend uit naar de oogsttijd. Het seizoen is maar kort en loopt, afhankelijk van het weer in het vroege voorjaar, van half juni tot half augustus. Meestal zijn ze in juli overal goed verkrijgbaar. Elke week als ik mijn boodschappen bestel, doe ik standaard twee bakken kersen in mijn virtuele mandje. Als het seizoen weer op zijn eind loopt, dan bestel ik wat extra, ontpit ze en vries ze in zodat ik er later nog wat plezier van heb.
Hieronder vind je, als op de titel van het desbetreffende baksel klikt, de lekkerste recepten uit de keuken van ENJOY! The Good Life. Ben jij ook zo gek op die heerlijke, dikke sappige kersen? En wat is jouw favoriete gerecht of baksel met kersen?
BROWNIE MET KERSEN
Een sexy combi ‘made in heaven’. Een brownie met kersen. De brownie, op de brownie van De Browniehemel na, kan ik met gemak afslaan. Ik heb er niet zoveel mee. Daarom vond ik het een extra leuke uitdaging er een nieuwe twist aan te geven. En dat is perfect gelukt met deze brownie waar heerlijke verse, sappige kersen doorheen zitten.
KERSENCLAFOUTIS MET YOGHURT
Een Clafoutis is een Frans nagerecht. Meestal wordt deze met kersen gemaakt. De kersen worden overgoten met een simpel beslag van eieren, bloem, melk en suiker. Het heeft eigenlijk veel weg van een hele dikke pannenkoek. Natuurlijk kun je hier eindeloos mee variëren. Zoet of hartig, wat je maar wilt. Als nagerecht extra lekker met een bolletje kaneelijs of een flinke klodder lobbige slagroom. Maar je kunt de Clafoutis natuurlijk ook prima als ontbijtje eten. En wil je nu een ‘healthy’ Clafoutis? Dan laat je de suiker weg of vervang je deze door een beetje honing.
HAVERMOUT KERSENTAARTJES
Hoewel ik van mening ben dat echt lekere taartjes gewoon lekker met roomboter en suiker gemaakt moeten worden, maak ik toch af en toe een gezondere variant om de boel een beetje in evenwicht te houden. Deze taartjes zien er niet alleen prachtig uit, maar zijn ook nog een heel erg lekker. Heerlijk ook als ontbijt.
MONCHOUTAART HEALTHY STYLE
Vooruit, we doen nog een ‘gezond’ taartje met kersen. Deze beauty is gemaakt van een havermout/kokosolie bodem en de monchou is vervangen door Griekse yoghurt. Lekker bij de koffie en thee, maar zeker ook als ontbijt.
MINI MERINGUE TAARTJES
Deze mooie lekkernij is ideaal om te maken als je een eiwitten over hebt. No waste en als beloning krijg je daarvoor deze beauties die ook nog eens goddelijk smaken. Je maakt ze in een handomdraai. En de topping is geheel aan jou. In dit geval siert er een mooie glanzende Amarena kers op.
MINI CHEESECAKE MET ARAMENA KERSEN
Kersen zelf vind ik heel lekker en ik kijk dan ook altijd enorm uit naar de kersentijd. Maar voor de rest van het jaar heb ik een andere lieveling. De Amarenakersen van Fabbri. De prachtige potten waarin ze verkocht worden zijn gruwelijk duur, maar het is de prijs wat mij betreft dubbel en dwars waard. Ik maakte er deze prachtige mini cheesecakejes van.
KERSENTAARTJES
En aan deze lijst van heerlijke recepten met kersen voeg ik graag nog een nieuw recept toe. Tijdens het uitzoeken van foto’s kwam ik deze schatjes tegen. Eigenlijk waren ze niet goed genoeg voor de website omdat ze nu niet bepaald een schoonheidsprijs verdienen. Toch zijn ze heel lekker en leuk om te maken. Aan jou de uitdaging er iets mooiers van te maken dan die van mij. TIP: maak dit niet bij warm weer 🙂
Ingrediënten:
- 100 gr roomboter, koud
- 175 gr bloem
- 100 gr witte basterdsuiker
- 1 eidooier
- citroenrasp van een halve citroen
- snufje zout
- 1 el ijskoud water
- extra bloem
Voor de vulling
- 300 gram kersen, gewassen en ontpit
- 50 gram fijne kristalsuiker
- 2 el maïzena
Aan de slag:
Voeg de bloem, roomboter, citroenrasp, zout, basterdsuiker en helft van het ei (eerst even klutsen, andere helft houd je apart) in een kom. Kneed dit tot een mooi deeg. Laat het deeg daarna voor een uurtje rusten in de koelkast.
Voor de vulling doe je de ontpitte kersen in een kom, voeg daar suiker en een eetlepel bloem aan toe. Roer alles goed door elkaar. Je kunt ook een wat smeuïger kersenvulling maken door de kersen in een steelpannetje te doen, daar de suiker en 4 eetlepels water aan toe te voegen. Kook dit zachtjes op een laag vuur tot ze uit elkaar vallen. Meng ondertussen de maïzena met twee eetlepels water en voeg dit aan de kersen toe. Kook de kersen in tot het iets ingedikt is en laat het afkoelen.
Verwarm de oven voor op 175 graden. Vet de muffin vorm in en strooi er wat bloem in. Klop de muffin vorm goed uit zodat alle overtollige bloem eruit valt. Haal het deeg uit de koelkast en houd een derde apart voor het raster op de taartjes. Vul met de rest van de deeg de bodem en randen van de muffin vormpjes. Bak dit even 10 minuutjes in de oven. Vul de taartjes met de kersenvulling. Gebruik de rest van het deeg om een mooi raster op de taartjes te maken. Rol het deeg uit tot een paar mm op een met bloem bestrooide aanrecht. Vergeet je deegroller ook niet met bloem te bestrooien. Snijd dunne reepjes en vlecht een mooi raster. Bestrijk de bovenkant van de taartjes met de rest van het ei. Bak de taartjes in ongeveer 20-25 minuten in de oven goudbruin.
Ik ben benieuwd naar jullie taartjes! Leuk als je jouw baksels met ENJOY! wilt delen. Tag in je post ENJOY! The Good Life of stuur een fotootje naar enjoythegoodlifeblog@gmail.com
ENJOY! cherries.
Beeld: ©ENJOY! The Good Life