ENJOY! MOVIE NIGHT 12/2018

jan 5, 2019 | Movies and Books

ENJOY! MOVIE NIGHT | ENJOY! The Good Life

ENJOY! MOVIE NIGHT 12/2018

Movie night bij ENJOY! Een overzicht maken van films die ik onlangs heb gezien is momenteel niet zo moeilijk. Al bijna drie weken ben ik aan de bank gekluisterd met mijn been in het gips waar ik niet op mag lopen. Lang leve Netflix, Videoland, Pathé thuis etc. Een groot deel van de dag vul ik onder andere met het kijken naar films. Mijn ‘mustsee’ lijstje begint al aardig te slinken. Elk nadeel heeft zo zijn voordeel en aangezien ik gek ben op lijstjes afvinken ben ik naar omstandigheden in mijn nopjes.

Maffe films

Een ander voordeel is dat ik mijn reviews met jullie kan delen. Hoewel ik niet denk dat mijn filmsmaak een groot publiek zal aanspreken, hoop ik toch dat het overzicht je inspireert om eens een ‘maffe’ film van ENJOY! te kijken. Althans dat ik wat mijn pubers van mijn filmsmaak vinden. Als ze met mij een film kijken is het volgens hun altijd met ‘rare mensen’,’rare onderwerpen’ of in een ‘rare’ taal. De pubers hebben zo een gepolijst wereldbeeld dat alles al snel gek is. En toch is de gekke filmkeuze van hun moeder vaak een schot in de roos.

Filmhuis

Het genre films dat mij het meest aanspreekt zijn de Arthouse of filmhuisfilms. Het aanbod hiervan is niet heel erg groot bij de online aanbieders, maar er zitten best wat juweeltjes tussen. Als ik de film online niet kan vinden zoek ik op Marktplaats of koop ik hem bij onze Bol.com vrienden. Voor een prikkie heb ik dan alsnog een te gekke filmavond. Als je lid bent van de biep kun je daar ook heel veel mooie films lenen.

ABOUT TIME ♥♥♥♥♥

Als Tim 21 wordt, vertelt zijn vader hem een haast ongelooflijk geheim: alle mannen uit hun familie kunnen teruggaan in de tijd om hun eigen verleden opnieuw te beleven. Hij kan een bepaalde situatie steeds anders aanpakken, tot die wel goed afloopt. Die gave wil hij gebruiken om het hart van de beeldschone Mary te veroveren, maar hij komt erachter dat ware liefde nog knap lastig is – zelfs als je het steeds weer over kan doen.

Wat een mooie film is dit! Heerlijk Brits, geweldige acteurs (love Bill Nighy) en behoorlijk maf zo hier en daar. Niet zomaar een niemendalletje, maar een film met veel diepgang en emotie. “About time” geeft veel stof tot denken en hield de gemoederen hier in huize ENJOY! wel even bezig. Zelfs bij de pubers! (Netflix)

I, DANIEL BLAKE ♥♥♥♥♥

De 59-jarige timmerman Daniel Blake moet na een hartaanval voor het eerst in zijn leven een beroep op de staat doen. Hij probeert zich een weg te banen door het bureaucratische uitkeringssysteem. Daarbij ontmoet hij de alleenstaande moeder Katie en haar twee kinderen. Ze steunen elkaar en vinden samen hun waardigheid terug.

Deze film vond ik wel heel erg indrukwekkend. Niet bepaald een opbeurend onderwerp, maar de humor, warmte en wanhoop van de hoofdpersonen slepen je mee de film in. Het trieste is dat dit niet zomaar een film is, maar realiteit. Ook in ons rijke Nederland! We zijn verzand in een enorme bureaucratie en een hele laag van de bevolking is hieraan overgeleverd. Als je buiten de regeltjes valt ben je de klos. Eigenlijk zou dit verplichte kost moeten zijn voor het rode pluche in Den Haag. Om de ogen te openen over dit onmenselijke systeem van wantrouwen dat gecreëerd is.

Prachtig acteerwerk en deze realistische en uiterst innemende film is wat mij betreft een absolute mustsee! (Videoland)

THE GUERNSEY LITERARY SOCIETY ♥♥♥

In de nasleep van de Tweede Wereldoorlog ontvangt de jonge charismatische schrijfster Juliet (Lily James) een brief van een lid van een mysterieuze boekenclub die in de oorlog op het eiland Guernsey werd opgericht. Haar nieuwsgierigheid is gewekt en Juliet besluit naar het eiland af te reizen. Daar ontmoet ze de heerlijk excentrieke leden van de Guernsey Literary and Potatoe Peel Pie Society, inclusief Dawsey (Michiel Huisman), de ruige en intrigerende boer die haar de brief stuurde. Terwijl de geheimen van hun oorlogstijd zich ontvouwen, veranderen Juliet’s groeiende liefde voor het eiland, de boekenclub en haar genegenheid voor Dawsey haar leven voorgoed.

Wederom een boekverfilming van Mike Newell. Regisseur van onder andere Four Weddings and a Funeral, Mona Lisa Smiles en Harry Potter 4. Men neme een varkensboer, een stadse schrijfster en een uit nood geboren leesclubje. Niet meteen een garantie voor succes zou je denken. Toch smelt dit alles zamen in een mooi naoorlogs liefdesdrama.

De film moet af en toe wel een beetje aangezwengeld worden. Is bij vlagen traag en het verhaal een tikkie truttig. Maar als je eraan begonnen bent wil je hem zeker afzien. Al is het alleen maar om de prachtige beelden van Guernsey en de fijne cast met Neerlands trots Michiel Huisman. Al met al een heerlijke zwijmelfilm. (Pathé thuis)

EEN MAN DIE OVE HEET ♥♥♥♥

Ove is 59 jaar oud, rijdt in een Saab en staat bekend als de mopperkont van de buurt. Maar Ove is niet bitter, hij gromt alleen een beetje, en hij heeft inderdaad niet steevast een glimlach op zijn gezicht. Als hij het ergens niet mee eens is, dan zegt hij dat. Vooral tegen zijn directe omgeving in de wijk waarin hij woont. Elke ochtend loopt Ove een inspectierondje in zijn buurt, terwijl hij foutief geparkeerde fietsen verplaatst en de inhoud van afvalbakken controleert. Er is een reden dat hij met dit imago zijn buurtbewoners bewust op afstand houdt, maar die houdt hij voor zichzelf. Tot de nieuwe overburen op een ochtend per ongeluk zijn brievenbus omver rijden. Het blijkt het begin van een onverwachte vriendschap, die Ove de mooie kant van het leven weer laat zien.

Zweedse films zijn meestal een garantie voor een geslaagde filmavond. Zo ook deze prachtige film over brombeer Ove. Iedereen heeft zo zijn verhaal en dat van Ove is zowel mooi, tragisch als komisch. Het doet je beseffen dat iemand niet zomaar is zoals hij is. Hartverwarmend is het om te zien hoe langzaam de muur om hem heen afbrokkelt als hij nieuwe buren krijgt. Heerlijke film die goed is voor een lachsalvo, maar die je ook zeker een traantje doet wegpinken. Aanrader! (Videoland)

ENJOY! MOVIE NIGHT | ENJOY! The Good Life

 

CAPTAIN FANTASTIC ♥♥♥♥

In de prachtige bossen in het noordwesten van Amerika heeft Ben de ideale wereld geschapen. Een perfecte plek voor zijn zes kinderen, ver weg van de hectiek en de sociale druk van het hedendaagse bestaan. Het leven is puur en overzichtelijk. Tot een dramatische gebeurtenis het gezin doet besluiten de confrontatie met de buitenwereld aan te gaan. De gevolgen zijn zowel heftig als hilarisch.
Niet alleen Mortensen maakt grote indruk, maar ook de kinderen zijn stuk voor stuk verbluffende acteurs. Matt Ross won de prijs voor Beste Regisseur in het programma ‘Un Certain Regard’ van het Filmfestival van Cannes.

Dat we hier te maken hebben met een behoorlijk excentrieke familie is al vanaf het eerste moment duidelijk. De ouders zijn samen met hun grote gezin weggetrokken uit de ‘beschaafde’ wereld en hebben zich teruggetrokken in de afgelegen bossen waar zij een waar paradijs voor het gezin hebben gecreëerd. Totdat ze noodgedwongen terug moeten naar de bewoonde wereld. Het effect op het gezin is zowel hilarisch als dramatisch. Best een heftige film, zeker volgens de pubers. Weer zo’n film die je veel stof geeft tot nadenken, je ontroerd en nieuwe inzichten geeft. (Videoland)

MANCHESTER BY THE SEA ♥♥

Manchester By the Sea vertelt het verhaal van Lee Chandler (Casey Affleck), nadat zijn oudere broer Joe (Kyle Chandler) plotseling komt te overlijden krijgt hij de voogdij over zijn zijn neef (Lucas Hedges). Lee keert met tegenzin terug naar zijn geboortegrond en de gemeenschap waar hij is opgegroeid, Manchester-by-the-Sea, hier wordt Lee geconfronteerd met zijn verleden waardoor hij gescheiden is van Randi (Michelle Williams).

Manchester by the Sea is wat mij betreft een film die geheel ten ondergaat in een dramatische somberheid. In de film verwerkt niemand verdriet uit het verleden of probeert daadwerkelijk de draad van het leven weer op te pakken. De hele film is er een broeierig sfeertje en wacht je tot er iets gebeurt. Wat dan ook. Maar dat is niet het geval. Het is een enorm zwelgen in verdriet. Op zich mooi dat die kant van de mens ook belicht wordt, maar ik werd er zelf behoorlijk melancholiek van. (Pathé thuis)

Dit was een greep uit de films die ik laatst heb gezien. Leuk om deze met jullie te delen. Ik ben heel benieuwd of er films tussen zitten die je ook hebt gezien en wat jij van deze films vind. Of misschien weet dit overzicht je te inspireren voor jouw eigen filmavondje. Heb jij een film waarvan je denkt, dat is een echte ‘mustsee’? Laat het hieronder weten in de comments. Leuk!

ENJOY! a movienight at home

Paringsdrang

Paringsdrang

De zon schijnt ineens tierig, de bloemetjes bloeien en de bijtjes zoemen rond. Het is lente! Mijn favoriete seizoen en het is volop genieten. Toch brengt de lente een bepaalde onrust met zich mee. Ook dit jaar ben ik weer veel te laat op rantsoen gegaan. Dat...

Lees meer
ENJOY’s FAVORITES: MAC lipstick Red Rock

ENJOY’s FAVORITES: MAC lipstick Red Rock

Wie ENJOY! volgt of mij kent, weet dat ik meestal met rood gestifte lippen door het leven ga. De één gruwelt er van, ik hou er van. Rood is mijn favoriete kleur en past bij mij. Als ik 's ochtends opsta en er belabberd uitzie, geloof mij dat gebeurt steeds vaker met...

Lees meer
Mijn Panda en ik. Wat hadden we het fijn!

Mijn Panda en ik. Wat hadden we het fijn!

Met pijn in het hart ruilde ik zeven jaar geleden mijn helderblauwe, kleine, Duitse mobiel met zilveren ster in. Ik hecht veel waarde aan zaken die mij niet in de steek laten. Heel wat jaren was dat deze automobiel, maar helaas liet hij mij steeds vaker in de steek....

Lees meer

Samenwerken

%d bloggers liken dit: