DIY: Kintsugi, scherven lijmen met goud

apr 11, 2020 | DIY, Things I love

DIY: Kintsugi, scherven lijmen met goud | ENJOY! The Good Life

DIY: Kintsugi, scherven lijmen met goud

Laatst schoof ik de servieskast open om er iets uit te pakken. Het volgende moment valt, in een ‘split second’, iets uit de kast. Het klettert met een doffe klap op de grond. Ik durf niet te kijken want alles wat in die kast staat is mij heel dierbaar. Ik zie dat mijn lievelingstegel van Storytiles eruit gevallen is. Kapot, in vier stukken. Wezenloos kijk ik naar het drama op de grond. Ik kom weer bij zinnen, maar voel ondertussen mijn ogen volstromen met tranen.

Heel voorzichtig, alsof het een dood vogeltje betreft, raap ik de scherven op van de vloer. Ik leg de brokstukken op tafel en kan niet meer doen dan een beetje apathisch naar het tafereeltje kijken. Meestal gaat mijn brein wel direct in de actie stand. Dit keer niet. Ik besef dat het belachelijk klinkt, het is maar een tegel. Ik kan er niet aan doen, het doet pijn.

De scherven berg ik op in de kast tot ik goede lijm heb gevonden om de tegel weer in elkaar te lijmen. Ik herpak mij, scherven brengen geluk per slot van rekening. Toch merk ik dat het de dagen erna elke keer weer even door mijn gedachten schiet en mij herinnerd om achter die lijm aan te gaan. Ineens krijg ik een geweldig idee. De tegel leent zich perfect om te lijmen met goud, volgens de Japanse Kintsugi methode.

DIY: Kintsugi, scherven lijmen met goud | ENJOY! The Good Life

Met een goud randje

Kintsugi of kintsukuroi, komt grofweg neer op een reparatie met een gouden randje. Niet alleen is het een techniek om serviesgoed te lijmen, het is ook een manier van kijken. Want als een schaaltje, bordje of ander aardewerk kapot valt, waarom zouden wij die beschadigingen dan verbergen? Beschadigingen horen bij het leven en maken het alleen nog maar mooier en waardevoller. Het is met zorg en aandacht gerepareerd, met het kostbaarste en duurzaamste materiaal dat voorhanden is. Goud!

DIY: Kintsugi, scherven lijmen met goud | ENJOY! The Good LifeJe kunt een kant en klare Kintsugi repair kit kopen, waar alles in zit wat je nodig hebt om de scherven aan elkaar te lijmen. Ik kocht online de producten los. Hier kocht ik de verf en hier de lijm. Ik gebruikte de goudverf van Relief, maar je kunt ook goudverf van Flexa Strak in de Lak of goudpoeder gebruiken.

Zorg dat je heel snel werkt als je de lijm gaat mengen en aanbrengen. Ik was een beetje aan het trutten waardoor de lijm al begon te drogen en dik en klonterig werd. Het mooiste effect heb je als het mengsel mooi dun  en egaal is. Voor mij maakte het niet uit want dit was een probeersel en niet alles hoeft perfect te zijn. Voor een volgende keer zou ik toch wat meer het gas erop zetten en veel sneller werken. Mijn leertip aan jou. Aan de slag met die scherven!

DIY: Kintsugi, scherven lijmen met goud | ENJOY! The Good Life

Wat heb je nodig:

  • Verf (Amsterdam Deco Relief Paint 801)
  • 2 componenten lijm (Bison Kombi Snel)
  • houten stokje (bijvoorbeeld ijsstokje)

DIY: Kintsugi, scherven lijmen met goud | ENJOY! The Good Life

Werk op een stuk karton of ondergrond dat vies mag worden. Blaas de randen van de scherven goed stofvrij of gebruik daarvoor een schoon kwastje. Pas de scherven in elkaar en leg ze zo neer dat je snel kunt werken en het in elkaar kunt lijmen.

Meng wat lijm en verf, al naar gelang je nodig denkt te hebben, in het mengbakje dat bij de lijm geleverd wordt. LET OP! Werk heel snel want de lijm droogt ook heel snel.

Breng het lijmmengsel, met het stokje op één kant van de scherf aan en druk daar de andere scherf, zonder lijm, tegenaan. Houd de delen goed op elkaar totdat ze stevig vast zitten (5-10 min). Leg of zet apart. Na een uur is de lijm goed uitgehard. En klaar is je kunstwerk!

ENJOY! broken pieces

Beeld: ©ENJOY! The Good Life

 

Kip met spek, brie, walnoten en honing

Kip met spek, brie, walnoten en honing

Hoewel ik probeer niet heel veel tijd te besteden aan Social Media, vind ik het wel leuk om regelmatig Insta Stories te plaatsen en heb ik een aantal Instagram accounts die ik met veel plezier volg. Eén daarvan is Sosn (Something old & something new) Interieur...

Lees meer
Snapshots augustus 2021

Snapshots augustus 2021

De maand augustus is alweer voorbij en gevoelsmatig lijkt de zomer ook alweer voorbij. De telefoon met kiekjes heb ik weer leeggemaakt en ik kijk, samen met jou, even terug op de afgelopen maand. Kijk je mee? Een aantal lekker happen die hier 's avonds op tafel...

Lees meer
Fête de la Nature – zaterdag 4-9-2021 in Uitgeest

Fête de la Nature – zaterdag 4-9-2021 in Uitgeest

De natuur inspireert, verwondert en maakt je blij! De slogan van het Fête de la Nature. Eéntje die klopt als een bus want als iets mij dit jaar gelukkig heeft gemaakt, is het dat ik mij aangesloten heb bij de collectieve Milieutuin in Uitgeest. Een club...

Lees meer
EROPUIT Favoriet: Villa Augustus in Dordrecht

EROPUIT Favoriet: Villa Augustus in Dordrecht

Wij van ENJOY! gaan er geregeld op uit. Niet vaak komt het voor dat we meerdere malen terugkomen op mooie plekjes. Simpelweg omdat er teveel te ontdekken valt. Een grote uitzondering hierop is Villa Augustus in Dordrecht. Deze plek bezoeken wij elk jaar wel een keer....

Lees meer
ENJOY’s FAVORITES: RICE ovenschalen

ENJOY’s FAVORITES: RICE ovenschalen

Kokkerellen en bakken is aan ons bij ENJOY! wel besteed. We brengen heel wat tijd door in de keuken, maar ook aan tafel. Ik vind het dan ook leuk om aandacht te besteden aan kwalitatief goed kookgerei en aan mooi serviesgoed. Een favoriet die ik graag met jullie wil...

Lees meer
Snapshots juli 2021

Snapshots juli 2021

Zo is er weer een maand omgevlogen en is het weer tijd voor de Snapshots van juli. Heel veel tijd heb ik besteed in de collectieve moestuin en om van de oogst lekker dingen te maken. De foto's heb ik weer van mijn telefoon gehaald en samen met jou kijk ik even terug...

Lees meer
Duifkruid, mooi als tuinplant of als snijbloem

Duifkruid, mooi als tuinplant of als snijbloem

Bloemen, ik zou niet zonder kunnen. Altijd staan er hier bloemen in huis. In de zomer mooie zelf geplukte boeketten en in de winter rij ik regelmatig naar één van mijn favoriete bloemisten om mezelf te verwennen met een mooie bos kleur en fleur. Een bloem die je tot...

Lees meer
Brownie zonder bloem, maar met kersen

Brownie zonder bloem, maar met kersen

Bij ENJOY! in de keuken is het altijd een drukte van belang. Kook ik niet, dan is het wel één van de pubers die in de keuken iets staat te koken of te bakken. Wij zijn alle drie enorme lekkerbekken en proberen graag recepten uit of bedenken zelf nieuwe gerechten. De...

Lees meer
Zelfgemaakte limonade

Zelfgemaakte limonade

Het heerlijke weer van de afgelopen dagen en de dagen in het verschiet, vragen om zelfgemaakte limonade en ijsjes. Natuurlijk kun je naar de winkel rennen en van alles uit het schap trekken, maar veel leuker is het om zelf limonade te maken. Het is niet alleen veel...

Lees meer
Linzensalade met zalm, bietjes en gepocheerd ei

Linzensalade met zalm, bietjes en gepocheerd ei

Als je mij vraagt wat mijn favoriete lunchplek is, dan hoef ik daar nog geen seconde over na te denken. Dat is Buffet van Odette aan de Prinsengracht in Amsterdam. Het sfeertje, het goddelijke eten, de wijn, de gasten, chef Odette. Kortom het "je ne sais quoi"...

Lees meer
Help! In huis gaat ineens alles stuk

Help! In huis gaat ineens alles stuk

Ken je dat? De wasmachine gaat stuk en niet veel later begeeft de stofzuiger het en ook het strijkijzer houdt het voor gezien. Een gevalletje Murphey's law. Als iets fout gaat of stuk gaat, blijft het nooit bij één ding gek genoeg. Het ongeluk komt altijd in meervoud...

Lees meer
FRUITTUIN VAN WEST

FRUITTUIN VAN WEST

FRUITTUIN VAN WEST Toen de pubers nog geen pubers waren gingen wij elk jaar wel een keer appels plukken in een boomgaard. Maar de laatste jaren hoef ik met dat soort uitstapjes niet meer aan te komen. Ze vragen mij met een stalen gezicht of ik gek geworden ben :)...

Lees meer

Samenwerken

%d bloggers liken dit: