Citytrip Lissabon. Wat een heerlijke stad!

jun 11, 2020 | Travel and trips

Citytrip Lissabon. Wat een heerlijke stad!

Lissabon stond al lang op mijn lijstje om eens te bezoeken. Het is een populaire bestemming voor een citytrip. En nu ik er zelf geweest ben, snap ik dat helemaal. Ik ging er van uit dat het vergelijkbaar zou zijn met Spanje of Italië. Maar Portugal en zijn bewoners zijn in niets vergelijkbaar met de landen aan de Mediterranee. Geen enkele verwachting had ik van de stad. Ik heb mij laten verrassen en het nu in mijn hart gesloten. Weer een vakantie parel erbij!

Begin maart, net voor de Corona crisis uitbrak, ben ik vier volle dagen in Lissabon geweest. Lissabon is heel vrolijk en kleurrijk. Gebouwd op de ‘zeven heuvelen’ met volop pittoreske kleine straatjes en markante huizen met betegelde gevels. De vele prachtige uitzichtpunten in de stad krijg je er gratis bij. Prettige bijkomstigheid is dat Lissabon aan de kust ligt. Je kunt dus makkelijk je citytrip combineren met een uitstapje naar het strand. Het weer is er altijd aangenaam en het is ook nog eens één van de goedkoopste steden van West-Europa.

Citytrip Lissabon. Wat een heerlijke stad! | ENJOY! The Good Life

Naast de vele historische bezienswaardigheden zijn er twee opvallende bezienswaardigheden die steeds weer opdoemen tijdens je verblijf. Ze geven je het gevoel in een andere wereldstad te vertoeven. De Ponte 25 Abril die lijkt op de Golden Gate Bridge van San Francisco en het Cristo Redentor beeld, dat over de Taag uitkijkt, doet je vermoeden in Rio de Janeiro te zijn.

Tijdens mijn verblijf ga ik bekende en minder bekende highlight zien en beleven van Lissabon. De stad en omgeving staat vol met historische gebouwen, villa’s en kastelen die al dan niet op de wereld erfgoedlijst staan. Daarnaast is Lissabon een heerlijke stad om doorheen te dwalen. De locals zijn ontzettend aardig, spreken goed Engels en er hangt een ‘laid back’ sfeertje.

Nós Vamos!

Ik vertrok met de eerste vlucht van 7.35 uur naar Lissabon. Het is drie uur vliegen. En de klok gaat een uurtje terug in deze tijd van het jaar. Om 9.35 uur kom ik in Lissabon aan en de dag kan beginnen. Eerst check ik in bij hotel Neya, een ecologisch en milieuvriendelijk hotel. Een prima uitvalsbasis om de stad te ontdekken.

Citytrip Lissabon. Wat een heerlijke stad! | ENJOY! The Good Life

Tram 28

Belangrijk om te weten is dat Lissabon gebouwd is op heuvels en je dus in de stad vrijwel altijd of omhoog of naar beneden loopt, soms zelfs behoorlijk stijl. Het is handig als je goed ter been bent en lekker door kunt stappen. Ben je dat niet of heb je niet al te veel zin om je in te spannen. Dan neem je tram 28. Deze tramlijn brengt je bij alle belangrijke bezienswaardigheden en geeft je een goed beeld van de stad. En natuurlijk wil je in zo’n leuk geel trammetje gezeten hebben!

Citytrip Lissabon. Wat een heerlijke stad! | ENJOY! The Good Life

Baixa

Na de aardbeving in 1755 werd Baixa, de benedenstad, volledig vernieuwd. Je vindt hier kaarsrechte winkelstraten en ruime pleinen. Het is één van de populairste, toeristische wijken van de stad.

Start je dag op het Praça do Rossio en Praça da Figueira. Prachtige pleinen. De laatste staat helaas voor een deel vol met geparkeerde tuktuks, wachtend op hun rit. Dit is een populair vervoermiddel voor toeristen en waar je ook gaat of staat in de stad, je komt ze overal tegen. Laat ze voor wat het is en duik één van de populairste koffiezaakjes van de stad in, Confeitaria Nacional. Ben je een koffieliefhebber, ga hier dan zeker heen. Al is het alleen maar om naar de heel charmante barista te kijken. Je vindt hier overigens voornamelijk locals, die hier voor hun dagelijkse bakkie troost komen.

Citytrip Lissabon. Wat een heerlijke stad! | ENJOY! The Good Life Citytrip Lissabon. Wat een heerlijke stad! | ENJOY! The Good Life

Na de koffie op naar de Rua Augusta, richting het Praça do Comércio. De Rua Augusta is een prachtige kaarsrechte straat, ingelegd met prachtige mozaïken. Je vindt er veel winkels, restaurants en straatartiesten. Vele zijstraten komen uit op deze hoofdader.

Citytrip Lissabon. Wat een heerlijke stad! | ENJOY! The Good Life Citytrip Lissabon. Wat een heerlijke stad! | ENJOY! The Good Life

Kijk vooral, als je vanaf Praça da Figueira komt in één van de zijstraten rechts. Daar zie je de meest bekende attractie in Baixa, de ijzeren lift Elevador de Santa Justa. Deze lift brengt je naar de hoger gelegen wijk Bairro Alto. Vanaf het bovendek van de lift heb je een geweldig uitzicht over de wijk Baixa.

Terug in de Rua Augusta doemt aan het eind de Arco de Rua Augusta op. Een prachtige triomfboog die gebouwd is na de aardbeving ter ere van de wederopbouw. De boog rust op zes Korintische zuilen en op en om de boog staan verschillende standbeelden van belangrijke figuren uit de Portugese geschiedenis. Je kunt het panorama dak van de Arco de Rua Augusta bezoeken. Een lift brengt je bijna tot aan de top. Het laatste stukje gaat via een heel smal trappetje (let op de stoplichten want je wilt geen tegenliggers hebben). Onderweg zie je het radarwerk van de klok. Op het dak heb je een geweldig uitzicht over het Praça do Comércio , de Taag en de rest van de stad.

Het Praça do Comércio is een prachtig en imposant plein. Je kijkt uit over de Taag en en wordt omringt door bouwwerken zoals de Arco de Rua Augusta. Midden op het plein staat het standbeeld van Koning D. José I. Neem vooral je tijd om van dit prachtige plein te genieten en zoek een plekje langs de Taag om een beetje over het water te mijmeren.

Onder de Arco de Rua Augusta en de beide zijdes, bevinden zich galerijen die vooral in de hete zomer verkoeling bieden. Ook vind je er vele toeristische restaurants. Een mooier plekje om neer te strijken vind je niet.

Citytrip Lissabon. Wat een heerlijke stad! | ENJOY! The Good Life

Een aanrader is Marisqueira AzulIn dit visrestaurant kun je van de kaart eten, maar je kunt ook zelf je verse vis, schelp of schaaldieren uitkiezen die vers voor je worden bereidt. Zo stap je ’s ochtends in een druilerig Nederland in het vliegtuig om een paar uur later in het zonnetje van een goddelijke lunch met fijne wijnen te genieten. Ik heb slechtere maandagen gehad.

Na de lunch kun je op het plein de tram pakken of één van de Hop-on Hopp-off bussen om er weer op uit te trekken in de stad. Of je wandelt over de “Ribeira das Naus”, de boulevard langs de Taag. Heerlijk om langs het verkoelende water te slenteren en van de zon te genieten. Loop je vanaf het Praça do Comércio, rechts naar het oosten, dan geniet je van het prachtige uitzicht op de Ponte 25 de Abril en de wijk Almada, aan de andere kant van de Taag.

Wanneer je verder loopt, beginnen de trappen die afdalen naar het water. In de zomer erg uitnodigend om je handdoekje daar neer te leggen samen met de vele locals en andere toeristen.

Onderweg kom je de kunstwerken van de gepensioneerde kunstenaars Miro en Pedro tegen, die hier stenen uit de rivier schilderen en opstapelen. En je komt langs een prachtig lichtblauw gekleurd gebouw met een perfect oplopend gazon. Goed om te weten dat zich onder de heuvel toiletten bevinden.

Citytrip Lissabon. Wat een heerlijke stad! | ENJOY! The Good Life

Fietstochtje

Vervolg de boulevard en loop naar Bike Iberia. Hier kun je fietsen huren, maar ook bike tours boeken. De begeleiders vertellen je onderweg veel over de stad. Er is een leuke fietsroute (zonder heuvels), langs de Taag naar de wijk Belém incl. een proeverij van de gelijknamige lekkernij. De rest van de dag heb je de fiets tot je beschikking.

Citytrip Lissabon. Wat een heerlijke stad! | ENJOY! The Good Life

Belém

Belém ligt aan de westkant van het centrum en vanuit Baixa te bereiken met tram 15. Het is een voormalig vissersdorp dat nu helemaal opgeslokt is door Lissabon. Het is er niet heuvelachtig en er heerst een gemoedelijke sfeer. In de warme zomermaanden vind je er verkoeling omdat het aan de rivier de Taag ligt. Het grootste deel van Belém heeft de aardbeving overleefd en in deze wijk zijn dan ook mooie monumentale gebouwen te zien. Een bezoek aan Belém is niet compleet als je er geen Pasteis de Belém hebt gegeten.

Citytrip Lissabon. Wat een heerlijke stad! | ENJOY! The Good Life

Citytrip Lissabon. Wat een heerlijke stad! | ENJOY! The Good Life Citytrip Lissabon. Wat een heerlijke stad! | ENJOY! The Good Life

Een pasteitje gemaakt van pudding, bladerdeeg, kaneel en poedersuiker. De lekkerste haal je in Confeitaria de Belém, één van de beste patisserieën van Lissabon. Gemiddeld worden daar dagelijks 20.000 Pasteis de Belém verkocht.

Citytrip Lissabon. Wat een heerlijke stad! | ENJOY! The Good Life

Als je ergens niet omheen kunt in de wijk Belém, dan is het wel het Mosteiro dos Jerónimos. Dit enorme klooster neemt je mee terug naar de tijden van de ontdekkingsreiziger Vasco da Gama. Na een succesvolle tocht naar India besloot koning Manuel het enorme klooster te bouwen. De vele schatten die Vasco da Gama mee terug nam van zijn reis, zoals kruiden en specerijen, maakten dit mogelijk. Zowel Vasco da Gama als koning Manuel liggen in het klooster begraven.

Vlakbij Mosteiro dos Jerónimos en om de hoek bij Pateis de Belém ligt de botanische tuin Jardim Botânico Tropical. Deze tropische, botanische tuin is ontstaan nadat de ontdekkingsreizigers allerlei uitheemse planten meenamen zoals peper, kaneel en cacaobonen. Deze bomen en planten werden in dit park aangeplant. Zoals de indrukwekkende laan met aangeplante, bijzondere palmen afkomstig uit Noord-Amerika. Ook in Lissabon groeien deze tot grote hoogte. De tuinen zijn een ware oase van rust in dit drukke stadsdeel. Koop om de hoek de heerlijke Pasteis de Belém en geniet er heerlijk van op een bankje in het park. Je vindt overigens verderop nog een botanische tuin Jardim Botânico de Ajuda. Een soortgelijke tuin met meer beelden, fonteinen, strakke haagjes én een uitzicht op de Taag en de Ponte 25 de Abril.

Citytrip Lissabon. Wat een heerlijke stad! | ENJOY! The Good Life

De bekendste bezienswaardigheid van Lissabon is de Torre de Belém uit 1515. Door de inwoners gezien als het belangrijkste gebouw van Portugal omdat vele belangrijke ontdekkingsreizen vanuit deze toren vertrokken. Vroeger stond de toren midden in de Taag. Inmiddels is de monding van de rivier wat verschoven waardoor de toren vanaf de kade gemakkelijk te bereiken is. De moeite waard om naar boven te klimmen voor een prachtig uitzicht over Lissabon.

Het indrukwekkende Padrão dos Descobrimentos, (Monument der ontdekkingen) is in 1960 gebouwd als monument voor de belangrijkste Portugese zeevaarders en ter nagedachtenis aan de 500ste sterfdag van Hendrik de Zeevaarder. Er staan 33 verschillende standbeelden op van Portugese helden op van wel 9 meter hoog. De lift brengt je bovenop dit 52 meter hoge gebouw, waar je een prachtig uitzicht hebt over de haven. In de filmzaal in de kelder wordt een film vertoond over de geschiedenis van Lissabon.

Citytrip Lissabon. Wat een heerlijke stad! | ENJOY! The Good Life

Solar dos Presuntos

Al decennia lang een begrip in Lissabon. Locals, zakenmensen, prof-voetballers, toeristen, iedereen komt graag in dit vis restaurant. De dagverse vis lokt je al naar binnen vanuit de etalage. Eenmaal binnen zwemmen de vissen en kreeften je nog net niet tegemoet. De kelners hier zijn oude rotten in het vak en rennen door de zaak heen. Niets kom je hier te kort. Heerlijke hammen en kazen om mee te beginnen en zeer fijne visgerechten die het bijna onmogelijk maken om te kiezen. Ook de wijn is top. Wil je lekker Portugees eten, dan moet je hier zijn. Wat alleen een uitdaging is, is om een plekje te bemachtigen.

Citytrip Lissabon. Wat een heerlijke stad! | ENJOY! The Good Life

Príncipe Real quarter

De meest authentieke wijk van Lissabon is Príncipe Real. Het is er levendig en toch relaxt. Dit is hoe Lissabon was voordat het overspoeld werd met toeristen. Een wijk die met name bewoond wordt door schrijvers, artiesten, bohemians en arbeiders.

 

Voorheen vond je in deze wijk voornamelijk antiek winkels en gay-bars, tegenwoordig is de wijk een serieus shop gebied en populair bij ondernemers. Princípe Real is hard op weg om één van de meest trendy wijken van Lissabon te worden. De wijk dankt haar naam, koninklijke prins, aan de eerste zoon van Koningin Maria II

Citytrip Lissabon. Wat een heerlijke stad! | ENJOY! The Good Life

Citytrip Lissabon. Wat een heerlijke stad! | ENJOY! The Good Life Citytrip Lissabon. Wat een heerlijke stad! | ENJOY! The Good Life

Slenter een beetje door de charmante straatjes, bezoek een park en loer wat in de etalages van de antiekwinkels die er nog altijd volop zijn. Daarnaast is er ook veel groen, gekleurde huisjes, schattige gele trammetjes en de vele locals die hier ook heerlijk op hun gemakje rondwandelen.

Citytrip Lissabon. Wat een heerlijke stad! | ENJOY! The Good Life

Citytrip Lissabon. Wat een heerlijke stad! | ENJOY! The Good Life Citytrip Lissabon. Wat een heerlijke stad! | ENJOY! The Good Life

Midden in de wijk ligt Jardim do Príncipe Real. Een heerlijk park waar je ook veel locals vindt. Op hete dagen zoeken ze verkoeling onder de gigantische boom die in het park staat. Onder de boom staan bankjes waar men de laatste nieuwtjes doorneemt. De enorme takken van de boom worden ondersteund door stellages. Verspreid over het park vind je veel tafels, stoelen en bankjes waar oudere mannen een potje kaarten of schaak spelen.

Aan de rand van het park en aan de doorgaande weg vind je een prachtige knalroze quiosque met een terras waar je wat kunt eten en drinken. Op zaterdagen is er een biologische markt waar groente en fruit verkocht wordt van locale telers.

Citytrip Lissabon. Wat een heerlijke stad! | ENJOY! The Good Life

Museu Nacional de História Natural e da Ciência

Een leuk museum om doorheen te dwalen is Museu Nacional de História Natural e da Ciência. Zij  bieden diverse interactieve programma’s voor jong en oud. Zo is er een zaal met dinosaurussen, kun je technische proeven kunt doen en wiskundige spelletjes. Het laboratorium en oude leslokaal in de vorm van een theater. Zeker leuk om op een regenachtig dag doorheen te wandelen.

Citytrip Lissabon. Wat een heerlijke stad! | ENJOY! The Good Life

Naast het museum vind je de Jardim Botanico. Een botanische tuin waar de studenten van de universiteit hun onderzoeken kunnen doen. De tuin ligt behoorlijk stijl de heuvel af waardoor er een diversiteit aan planten kan groeien.

Citytrip Lissabon. Wat een heerlijke stad! | ENJOY! The Good Life Citytrip Lissabon. Wat een heerlijke stad! | ENJOY! The Good Life

In Princípe Real wemelt het van de kleine winkels, concept stores en antiek winkeltjes. Solar Antiques claimt de oudste en grootste antiekwinkel van Portugal te zijn met de grootste collectie azulejos (Portugese tegels).

Een concept store die je niet mag missen is Embaixada. Een waar shopwalhalla met pop-up- en concept stores. Het gebouw met Moorse invloeden is tegenover Jardin do Príncipe Real gevestigd.

Een mooi uitzichtpunt in de wijk is Miradouro de São Pedro de Alcântara. Een prachtig plekje met een klein park erbij. Het is één van de grootste uitkijkpunten van de stad. Het is er altijd gezellig druk en vaak zijn er ook straatmuzikanten.

Parque das Nações

 Citytrip Lissabon. Wat een heerlijke stad! | ENJOY! The Good Life

Midden in de nieuwe wijk en zakencentrum Parque das Nações ligt het populaire restaurant Senhor Peixe. Tijdens de lunch is het hier een drukte van belang. De zakenmensen die in deze wijk werken nemen het er goed van tijdens hun lange lunchtijd. Ze gaan uitgebreid eten en genieten van het goede leven. En dat kan hier bij Senhor Peixe. Dagverse vis wordt hier op je bord geserveerd. Je zoekt de verse vis uit en er wordt, net als op de markt, een prijs bepaald. Als dat akkoord is, gaan de koks aan het slag. Ik had een heerlijke tarbot en als nagerecht huisgemaakte cheesecake.

  Citytrip Lissabon. Wat een heerlijke stad! | ENJOY! The Good Life

Citytrip Lissabon. Wat een heerlijke stad! | ENJOY! The Good Life

  Citytrip Lissabon. Wat een heerlijke stad! | ENJOY! The Good Life

Citytrip Lissabon. Wat een heerlijke stad! | ENJOY! The Good Life

Oceanário de Lisboa

Een bezoek aan het Oceanário de Lisboa is zeker een aanrader. Het is één van de grootste aquaria ter wereld en ligt in het Parque das Nações, het voormalige Expo terrein van 1998. Het biedt onderdak aan 450 diersoorten verdeeld over vijf tanks. Er loopt een vaste wandelroute door het aquarium die je uiteindelijk bij de enorme watertank brengt met een inhoud van meer dan 5 miljoen liter water. De tank is 7 meter hoog en je kunt er op meerdere niveaus omheen lopen.

In dit aquarium zie je enorm haaien, roggen en maanvissen. Het aquarium is zo groot dat je niet eens naar de andere kant kunt kijken en daardoor helemaal niet het gevoel hebt dat je in een bak met water zit te kijken. Je beleeft hier echt de onderwater wereld.

Citytrip Lissabon. Wat een heerlijke stad! | ENJOY! The Good Life

Na een bezoek aan het Oceanário de Lisboa is het leuk om nog een tochtje te maken in de kabelbaan langs het Parque das Nações en de Taag. Aan het eind vind je de voormalige observatietoren Torre Vasco da Gama, wat nu omgebouwd is tot een exclusief hotel.

Citytrip Lissabon. Wat een heerlijke stad! | ENJOY! The Good Life

Citytrip Lissabon. Wat een heerlijke stad! | ENJOY! The Good Life Citytrip Lissabon. Wat een heerlijke stad! | ENJOY! The Good Life

Gambrinus restaurant

Restaurant Gambrinus met een ambiance uit vervlogen tijden. Niets geen hippigheid, maar een klassieke sfeer. Je zakt weg in dik tapijt, strijkt neer in comfortabele stoelen en laat het goede leven tot je komen. De service en de kwaliteit is hier excellent.

Je wordt aan tafel bedient met allure en grandeur. Het is een af en aan rennen met karretjes en bijzettafeltjes. De vis wordt aan tafel gefileerd en de befaamde Crepes Suzette aan je tafel klaargemaakt. Op de kaart vind je klassieke gerechten als tarbot, zeebaars, zeetong à la meunière, maar ook traditionele Portugese gerechten als de cataplana. Hoogtepunt was toch wel de Crepes Suzette. Ondanks dat de prijzen hier hoger liggen dan de gemiddelde restaurants, vind het een aanrader. Hoewel ik denk dat de generatie die alleen gewend is te eten in hippe Instagrammable restaurants, dit een oubollige bedoening vindt.

Citytrip Lissabon. Wat een heerlijke stad! | ENJOY! The Good Life

Citytrip Lissabon. Wat een heerlijke stad! | ENJOY! The Good Life Citytrip Lissabon. Wat een heerlijke stad! | ENJOY! The Good Life

Als je je buikje rond gegeten hebt, loop dan zeker even door de straat (Rua das Portas de Santo Antao) van Gambrinus. Neem nog even een extra afzakkertje, een shotje GinJinha (of Ginja). Dit is het lokale drankje dat je bij veel kleine likeurwinkeltjes kunt drinken. Voor het zaakje raak je gezellig aan de babbel met de Lisboeta. Verrassend lekker!

Citytrip Lissabon. Wat een heerlijke stad! | ENJOY! The Good Life Citytrip Lissabon. Wat een heerlijke stad! | ENJOY! The Good Life

Citytrip Lissabon. Wat een heerlijke stad! | ENJOY! The Good Life

Citytrip Lissabon. Wat een heerlijke stad! | ENJOY! The Good Life

In deze straat vind je ook Casa do Alentejo. Een verborgen pareltje. Ga vooral naar binnen en verwonder je over de mooie, neomoorse patio en fontein. Ga lekker op een bankje zitten en geniet van de serene rust.

Citytrip Lissabon. Wat een heerlijke stad! | ENJOY! The Good Life

Citytrip Lissabon. Wat een heerlijke stad! | ENJOY! The Good Life Citytrip Lissabon. Wat een heerlijke stad! | ENJOY! The Good Life

Een plek die je absoluut niet mag overslaan als je in Lissabon bent, is LX Factory. Verborgen onder een brug aan de rand van de stad, vind je dit industriële ministadje. Vele creatievelingen verzameld en op een heel bijzondere plek kun je genieten van cocktails op een rooftop terras, lekker eten en shoppen. Deze culturele hotspot is een oud fabrieksterrein wat in 2008 door een groep jonge ondernemers nieuw leven ingeblazen is. Een creatieve broedplaats van mode, architectuur, muziek en eten.

Reizen

Het weer is over het algemeen in Lissabon aangenaam. Op een klein regenbuitje na was het in het vroege voorjaar dat ik er was alle vier de dagen heerlijk weer en tussen de 20 en 25 graden. Zelfs in de winter komt de temperatuur meestal niet onder de 15 graden.

Wat belangrijk is om te weten is dat het in Lissabon enorm heuvelachtig is. In de meeste wijken is het klimmen en afdalen. Het is dus handig om goed ter been te zijn. Als je dat niet bent, ook geen probleem. De trammetjes, metro en trein rijden door de hele stad en omgeving. Zowel het openbaar vervoer als de taxi is zeer betaalbaar.

Rechtstreekse vluchten naar Lissabon gaan vanaf Schiphol, Eindhoven en Rotterdam met Transavia, KLM of TAP.

Meer informatie over Portugal en over Lissabon.

Op Booking.com vind je geweldige plekjes om in deze stad te overnachten. Wij hebben er twee voor je geselecteerd. Casa do Barão ligt in de mondaine wijk Chiado in het centrum van Lissabon. Deze bed & breakfast bevindt zich in een gebouw uit de 18e eeuw en wordt als voortreffelijk gewaardeerd.

Citytrip Lissabon. Wat een heerlijke stad! | ENJOY! The Good Life

Casa Amora ligt in een van de meest centrale wijken van Lissabon, dicht bij de Bairro Alto en Chiado. De Avenida da Liberdade met zijn boetieks en het winkelcentrum Amoreiras bevinden zich allemaal op loopafstand.

ENJOY! Lissabon.

Beeld: ©ENJOY! the Good Life
Vorstelijk wandelen op landgoed Duin en Kruidberg

Vorstelijk wandelen op landgoed Duin en Kruidberg

Niets fijner om even de benen te strekken in de natuur. Frisse lucht en je hoofd leegmaken, doet wonderen voor de geest. En ben je in goed gezelschap? Dan kom je tijdens het wandelen vaak tot mooie gesprekken. Een mooie plek voor dit alles, is het prachtige landgoed...

Lees meer
Deze energie bespaartips kunnen helpen!

Deze energie bespaartips kunnen helpen!

Elk nadeel heeft zijn voordeel, is een gevleugelde uitspraak van Cruijff. En dat gaat zeker op in deze tijd van torenhoge energiekosten. Voor veel gezinnen en bedrijven een drama, maar het heeft ons wel geleerd om beter met energie om te gaan. Of laat ik het bij...

Lees meer
Mallorca, favoriete bestemming van ENJOY!

Mallorca, favoriete bestemming van ENJOY!

Maart is steevast de maand om vakantieplannen te gaan maken. Op ENJOY! vind je veel reisinformatie. De mooiste plekjes, de leukste tips en wat je zeker niet mag missen. Eén van onze favorieten is Mallorca. Je hebt hier al eerder mooie reistips van voorbij zien komen...

Lees meer
Biefstuk Stroganoff

Biefstuk Stroganoff

Diep in de vorige eeuw was mijn favoriete restaurant Contra '73 in de Camperstraat in Amsterdam. Dit restaurant werd gerund door twee homo mannen. De mannenliefde was in die tijd nogal bijzonder en stond garant voor vertier. In Contra '73, was het gezellig, gebeurde...

Lees meer
Narcissen bundel

Narcissen bundel

Het is weer de tijd van de tulpen, narcissen, amaryllis, hyacinten en andere bloembollen. Een heerlijk moment. Niet alleen zijn het mijn favoriete bloemen, het is ook een voorbode voor de lente. In de sombere maanden januari en februari brengen ze kleur en geur in...

Lees meer
ENJOY! The Second Life, voor de mooiste schatten

ENJOY! The Second Life, voor de mooiste schatten

Voor wie ENJOY! The Good Life op Instagram volgt, heeft al regelmatig items voorbij zien komen die op het verwonder- en verkoopaccount ENJOY! The Second Life verkocht worden. Voor wie niet op Instagram 'zit' of meer wil weten over het hoe en waarom, vertel ik er hier...

Lees meer
Wunderkammer Verwondering 1601, Schoorl

Wunderkammer Verwondering 1601, Schoorl

Het meest bijzondere uitstapje van het afgelopen jaar is toch wel mijn bezoek aan de Wunderkammer Verwondering 1601 in Schoorl. Midden in het Noord-Hollandse dorp Schoorl staat naast de grote kerk, het kleinste en oudste raadhuisje van Nederland. Hier bevindt zich de...

Lees meer
Franse kip in wijn / Coq au Vin, weer zo’n klassieker!

Franse kip in wijn / Coq au Vin, weer zo’n klassieker!

Steeds vaker wil ik klassieke gerechten op tafel, ook als ik buiten de deur eet, zoals bijvoorbeeld bij Café de Klepel (escargots!). De hypes en liflafjes laat ik graag voor wat ze zijn. Echt comfort food zoals hachee, boeuf Bourgignon. Gerechten die op de kaart staan...

Lees meer
Eton Mess, 3x anders

Eton Mess, 3x anders

Nagerechten laat ik graag aan mij voorbij gaan, maar Eton Mess kan ik niet weerstaan. Het is ook een nagerecht wat ik mijn gasten graag voorzet. Het is makkelijk te maken, ondanks zijn 'messy' uiterlijk toch feestelijk, maar bovenal is het gewoon heel erg lekker....

Lees meer
Lekker lunchen: The Lobby, Nesplein Amsterdam

Lekker lunchen: The Lobby, Nesplein Amsterdam

Amsterdam telt een aantal favoriete plekjes om te lunchen. Zo gaan wij graag naar Gartine, Buffet van Odette of Café de Klepel. Sinds kort is daar een nieuwe favoriet bij; The Lobby, Nesplein in Amsterdam. Hartje centrum, in een zijstraat van de Dam, vind je dit...

Lees meer
Vintage tafelkleden

Vintage tafelkleden

Voor iemand als ik, die gek is op het verzamelen van mooi serviesgoed, is het feestelijk dekken van de tafel een must. Niet dat ik dat op doordeweekse dagen heel uitgebreid doe, maar er gaat hier wel altijd een tafelkleed op tafel en we eten aan tafel. Omdat we dat...

Lees meer
Fabrique des Lumières, Amsterdam

Fabrique des Lumières, Amsterdam

In deze tijd van het jaar gaat overal de verlichting aan voor de feestdagen. Dat is feestelijk en gezellig in de donkere dagen voor kerst. Fabrique des Lumières Amsterdam gooit daar nog een schepje bovenop met immense exposities van klassieke, moderne en hedendaagse...

Lees meer
Quiche met gorgonzola, peer en katenspek

Quiche met gorgonzola, peer en katenspek

Als iets een goddelijke combinatie is, dan is het gorgonzola, peer, katenspek en crème fraîche. Een heel ongebruikelijke combinatie misschien, maar geloof mij, deze is verslavend lekker. Al honderden keren hebben wij de heerlijke pasta met peertje en gorgonzola, ons...

Lees meer
Kefalonia, een Grieks droomeiland

Kefalonia, een Grieks droomeiland

Afgelopen voorjaar zijn we dan eindelijk naar het Griekse eiland Kefalonia geweest. Een eiland wat al een behoorlijke tijd bovenaan mijn reislijstje stond. Zoonlief had nog een tripje tegoed, na het behalen van zijn middelbare schooldiploma en dochterlief wilde ook...

Lees meer
Binnenkijken bij Nicoline Beerkens

Binnenkijken bij Nicoline Beerkens

Als je veel op Instagram rondsneupt, zoals ik, dan kom je nogal eens iets tegen. Niet alleen slurp ik food- en vintage inspiratie op. Ook volg ik graag de accounts van Funda, makelaars, droom/parel te koop, interior designers en alles wat daaromheen zwermt. Heerlijk!...

Lees meer
Herfstpasta met pompoen en balletjes

Herfstpasta met pompoen en balletjes

Deze pasta is perfect voor in de herfst. Dé tijd dat de pompoenen geoogst worden. Onderweg worden ze volop aangeboden bij stalletjes langs de weg. Koop ze vooral daar of bij een boeren- of biologische winkel. Dan weet je zeker dat je een mooi product hebt, dat...

Lees meer
Bijzettafeltjes voor een prikkie!

Bijzettafeltjes voor een prikkie!

Soms loop je tegen iets aan waarvan je denkt dat het geen blijvertje is, maar wat toch verdomd goed uitpakt. Dat is het geval met deze bijzettafeltjes die ik voor een prikkie scoorde bij Action. Helemaal niet waar ik naar op zoek was en ik had mij juist voorgenomen om...

Lees meer
7x Eropuit-tips voor in de herfst

7x Eropuit-tips voor in de herfst

De bladeren vallen van de bomen, de dagen worden korter. Met een beetje geluk, worden we nog getrakteerd op een heerlijk herfstzonnetje. Maar ook voor een regenachtige dag vind je hieronder leuke tips. De perfecte tijd om er lekker op uit te gaan. Samen met je gezin,...

Lees meer
Wandelen over de pier van Wijk aan Zee

Wandelen over de pier van Wijk aan Zee

Heerlijk uitwaaien aan zee, de benen strekken zonder zand in je schoenen én omlijst met een lekkere warme chocomelk of Chai Latte en een goddelijk stukje taart? Dat kan in Wijk aan Zee. Je kunt daar een leuke wandeling maken over de pier. Onderweg even een praatje...

Lees meer
Walnotencake met sinaasappel

Walnotencake met sinaasappel

Je hebt van die recepten, die doodsimpel zijn en waarvan je de wenkbrauwen ten hemel doen rijzen. Dit is zo'n recept. Deze walnotencake met sinaasappel van Yvette van Boven. Je wenkbrauwen fronsen omdat de hele sinaasappel, met schil en al verwerkt wordt. Is dat te...

Lees meer
Body worlds: The happiness project

Body worlds: The happiness project

Een bijzonder en leerzaam uitstapje is Body Worlds, in het centrum van Amsterdam. Een fascinerende tentoonstelling waar je aan de hand van meer dan 200 anatomische preparaten en echte lichamen, de geheimen van het menselijk lichaam gaat ontdekken. Het thema van de...

Lees meer
Hét duurste huis op Funda!

Hét duurste huis op Funda!

Begin dit jaar stond 'het huis van 10 miljoen' te koop van Jan & Monique des Bouvrie. Was dat toen het duurste huis wat aangeboden werd op Funda, inmiddels is dat een koopje vergeleken bij het huis dat nu de meeste duiten op moet gaan brengen. Het duurste huis op...

Lees meer
NETFLIX-tip: The Biggest Little Farm

NETFLIX-tip: The Biggest Little Farm

Al mijmerend bij de vuurplaats met een wijntje in de hand, na een avondje schoffelen op de collectieve milieutuin, komen vaak de mooiste gesprekken voorbij. Op zekere avond kwam het onderwerp ter sprake dat diverse tuinleden de behoefte hebben om steeds meer terug te...

Lees meer
Favoriete afspeellijsten van ENJOY!

Favoriete afspeellijsten van ENJOY!

Op zondagochtend, als het huis nog in alle rust is, vind ik niets fijner dan muziek luisteren en met een kop dampende thee een beetje in de keuken te scharrelen. Of op een zaterdagavond, als er niets op de televisie is, met een glas wijn en een tijdschrift op de bank...

Lees meer
Courgettecake met chocolade

Courgettecake met chocolade

De collectieve moestuin (ook te volgen De Milieutuin Uitgeest op Instagram en Facebook) geeft ons momenteel meer courgettes dan ons lief is. Kruiwagens vol vinden hun weg naar ons oogstplein en ook het stalletje langs de weg is standaard bevoorraad met een enorme berg...

Lees meer
Fête de la Nature – Zaterdag 3-9-2022 in Uitgeest

Fête de la Nature – Zaterdag 3-9-2022 in Uitgeest

De natuur inspireert, verwondert en maakt je blij! De slogan van het Fête de la Nature. Eéntje die klopt als een bus. Sinds ik mij aangesloten heb bij de collectieve Milieutuin in Uitgeest, beleef ik een paar keer per week ware geluksmomentjes. Een club...

Lees meer
EROPUIT Favoriet: Museum Voorlinden

EROPUIT Favoriet: Museum Voorlinden

Onderwater over de bodem van een zwembad lopen en een ouder echtpaar op het strand in reuzenformaat en angstaanjagend realistisch. Dé bekende hoogtepunten van Museum Voorlinden in Wassenaar. Maar dit bijzondere museum is veel meer dan dat! Moderne kunst, architectuur...

Lees meer
Tomaatjes met burrata en frittata met spinazie en feta

Tomaatjes met burrata en frittata met spinazie en feta

Het is hoog zomer en de temperaturen raken met gemak de 30 graden. Heerlijk, maar mijn altijd ongeremde eetlust is ineens helemaal verdwenen. Ik heb amper trek en al helemaal geen zin om in de keuken te staan boven stomende pannen. Deze dagen zijn het snelle, lichte...

Lees meer
Zelf aardbeienjam maken

Zelf aardbeienjam maken

Op onze enorme collectieve moestuin is de aardbeientijd aangebroken. Ook al zijn wij met velen, we kunnen er niet tegenop eten en de aardbeien komen inmiddels al een beetje mijn neus uit. Alles aan de vogels voeren is geen optie. Mijn tuingenoten zijn druk met het...

Lees meer
Parelcouscous met gegrilde groenten

Parelcouscous met gegrilde groenten

Op ENJOY! staan al diverse couscous recepten. Het is één van onze favoriete gerechten. Makkelijk, zomers en als je een flinke hoeveelheid maakt, kun je het ook nog de volgende dag voor de lunch eten of er nog een makkelijke maaltijd van maken. Parelcouscous is een...

Lees meer
Hoe ook jij een jurkentype kunt worden

Hoe ook jij een jurkentype kunt worden

Je ziet ze steeds meer in het straatbeeld: jurkjes. Steeds meer vrouwen dragen ze met veel plezier, nadat ze in de vorige eeuw een tijdje een stuk minder geliefd waren. De emancipatie leerde ons dat we gewoon dezelfde kleding als mannen konden dragen, zodat we massaal...

Lees meer
Gent, even Belgisch genieten

Gent, even Belgisch genieten

Ik zal het maar bekennen, Gent stond niet persé op mijn lijstje van plekken die ik nog eens graag wilde bezoeken. Heel wat maanden terug kocht ik via Instagram weer eens iets heel moois bij een winkel in Gent. Helaas werd mijn schat niet verzonden. Mijn hebberigheid...

Lees meer
Collectorswall, je mooiste schatten aan de muur

Collectorswall, je mooiste schatten aan de muur

De collectorswall, oftewel al je verzamelde schatten aan de muur. Ik weet niet of het een bestaande term is, maar ik gebruik hem voor een stukje muur in mijn huiskamer. Daar waar ik al mijn mooie spulletjes ophang. Wat ooit begon met twee tegeltjes van een vis en een...

Lees meer
Dwalen op Landgoed Het Hof en door het knusse Bergen (NH)

Dwalen op Landgoed Het Hof en door het knusse Bergen (NH)

Wandelen door de natuur, in combinatie met het slenteren door een leuk dorp is een perfecte combinatie voor een dagje weg. Als kers op de taart pak je wat leuke winkeltjes mee, bekijk je kunst en strijk je neer op een gezellig terras om het flanerende publiek te...

Lees meer
Molton Brown luxe bad- en douchegel

Molton Brown luxe bad- en douchegel

Voor dit product ben ik zwaar geïnfluenced tijdens het programma Linda's zomer- of winterweek. Mijn favoriete douchegel met eucalyptus geur was altijd die van de AC-tion. Helaas is deze, zoals zoveel producten van deze budget grossier, na een tijdje uit de schappen...

Lees meer
KOEKMAKERIJ VAN STAPELE, Amsterdam

KOEKMAKERIJ VAN STAPELE, Amsterdam

KOEKMAKERIJ VAN STAPELE, Amsterdam In een verborgen steegje, tussen Café Hoppe en Café de Zwart aan het Spui, zit de piepkleine koek makerij Van Stapele. Als je het steegje inloopt, komt de geur van chocolade en versgebakken koekjes je al tegemoet. Én de lange rij...

Lees meer
Zuurdesembrood bakken? Ook jij kunt het!

Zuurdesembrood bakken? Ook jij kunt het!

Als er iets onder genieten van het goede leven valt, dan is het wel een vers gebakken zuurdesembrood uit eigen keuken. Zo'n mooi knapperig broodje, dat je verlangend in plakken snijdt en bij de eerste hap al doet 'hummen' van geluk. Dat is wat ik iedereen gun!...

Lees meer
VAN DIJK & KO, Vintage en meer….

VAN DIJK & KO, Vintage en meer….

Hou je van vintage, brocante, oude bouwmaterialen of gewoon van allerhande 'oude meuk'? Ga dan zeker eens naar Van Dijk & Ko in Amsterdam-Noord. Die ene kast waar je al zo lang naar op zoek bent? Die geleefde eettafel voor in je nieuwe huis? Of gewoon lekker...

Lees meer
Café de Klepel, Amsterdam (Jordaan)

Café de Klepel, Amsterdam (Jordaan)

Lunchen in Amsterdam? Dan heb ik een behoorlijk lang lijstje restaurants waar ik graag nog eens wil snavelen. Bovenaan dat lijstje stond Café de Klepel, waar ik eens tijdens een wandeling door Amsterdam tegenaan liep. Het zag er zo knus uit! Dus toen een vriendin...

Lees meer
Bijzonder wonen: Droomhuis in Zweden

Bijzonder wonen: Droomhuis in Zweden

Speuren naar mooie huizen is iets wat ik graag doe in verloren uurtjes. En dan niet peperdure villa's die voorzien zijn van alle luxe en laatste snufjes, maar authentieke huizen met potentie. En nog leuker als die huizen dan ook nog eens te koop zijn voor heel...

Lees meer
Savooiekool rolletjes met gehakt en tomatensaus

Savooiekool rolletjes met gehakt en tomatensaus

Sinds ik mij heb aangesloten bij De Milieutuin, leer ik de meest uiteenlopende (vergeten) groenten kennen. Natuurlijk wil ik al die verse groenten uitproberen. Dit keer de savooiekool. Dit is één van de oudste koolrassen. Visueel gezien was het al een favoriet....

Lees meer
Wat je eigenlijk allemaal niet meer zeggen mag en kan….

Wat je eigenlijk allemaal niet meer zeggen mag en kan….

Gisteren had ik weer een heerlijk dagje voor mezelf. Geen werk, geen afspraken, geen visite, geen kinderen in huis, alleen een kleine pluizige viervoeter waar de tuindeur zo af en toe open en dicht voor moet omdat mevrouw graag in- en uitloopt. En zelfs zij nam mijn...

Lees meer
Cadeaus, het hoeft niet altijd nieuw te zijn!

Cadeaus, het hoeft niet altijd nieuw te zijn!

We zitten midden in de ratrace voor kerst. Iedereen is als een malle in de weer om de mooiste cadeaus te scoren voor hun geliefden. De pakketbezorgers rijden af en aan en het is maar helemaal de vraag of je cadeau dit jaar op tijd onder de kerstboom zal liggen. Ik doe...

Lees meer
Le Creuset braadpan. Die mag niet ontbreken in je keuken!

Le Creuset braadpan. Die mag niet ontbreken in je keuken!

Als je mij vraagt wat niet mag ontbreken in de keuken, dan hoef ik daar geen nano seconde over na te denken. Dat is mijn geliefde pan van Le Creuset. Natuurlijk al het noodzakelijk keukengerei daar gelaten. Als je alles hebt wat je nodig hebt in de keuken en koken is...

Lees meer
Zuurdesemstarter

Zuurdesemstarter

Zuurdesembrood bakken stond al lange tijd op mijn lijstje om eens uit te proberen. Steeds voor mij uitgeschoven want het leek mij een heel ingewikkeld proces. Tientallen filmpjes heb ik gekeken, die de stap om te beginnen alleen maar groter maakte. Elke thuisbakker...

Lees meer
John Derian Picture Book

John Derian Picture Book

Laatst deelde ik op Instagram een eigenaardige tic van mij. Die niet zo eigenaardig bleek, er zijn meer types zoals ik. Interieur magazines, Pinterest en Instagram zijn mijn grote inspiratiebronnen op allerlei gebied, maar zeker als het gaat om interieur styling. Zo...

Lees meer
Risotto met venkel en geitenkaas

Risotto met venkel en geitenkaas

De oogst van de venkel is op de collectieve moestuin, waar ik voor mijn plezier een beetje meeschoffel, gigantisch. Venkel vind ik een prachtige groente om te zien. De mooie witte knol, die zo sierlijk gevormd is en dan dat frisgroene loof. Een lust voor het oog....

Lees meer
Kledingkast opruimen en kleding toevoegen

Kledingkast opruimen en kleding toevoegen

De laatste warme dagen hebben we net achter ons gelaten. Tijd om de kast op te ruimen en de warme kleding weer tevoorschijn te halen. Zwierige zomerjurken, topjes, korte rokjes en broeken zijn de komende tijd niet meer nodig, die mogen achter in de kast of in een...

Lees meer
Landgoed Koningshof, avontuurlijk wandelen in de herfst

Landgoed Koningshof, avontuurlijk wandelen in de herfst

De herfst is in volle gang, de bladeren aan de bomen laten hun mooiste kleuren zien, voordat ze hun bladerdek laten vallen. Hét moment om een mooie herfstwandeling te maken. Een mooie plek om avontuurlijk te wandelen in de herfst, is het sprookjesachtige Landgoed...

Lees meer
3x vega smeersels voor bij de borrel of op brood

3x vega smeersels voor bij de borrel of op brood

In huize ENJOY! verzetten, de jong volwassenen, zich steeds meer tegen het eten van vlees. Moest eerst de kippendij, in de roerbak maaltijden, vervangen worden voor vega varianten. Nu zijn we zelfs zover gekomen dat ook broodbeleg van de slager niet meer geblieft...

Lees meer
Snapshots september 2021

Snapshots september 2021

De zomer is alweer voorbij. Voor mijn gevoel heb ik gisteren de tuinspullen buiten gezet en kan ik ze nu weer opbergen. Bizar! Gelukkig zijn wij afgelopen maand ook nog een paar dagen naar Mallorca geweest. Heerlijk om er even uit te zijn. Daar moeten we het voorlopig...

Lees meer
Kip met spek, brie, walnoten en honing

Kip met spek, brie, walnoten en honing

Hoewel ik probeer niet heel veel tijd te besteden aan Social Media, vind ik het wel leuk om regelmatig Insta Stories te plaatsen en heb ik een aantal Instagram accounts die ik met veel plezier volg. Eén daarvan is Sosn (Something old & something new) Interieur...

Lees meer
Snapshots augustus 2021

Snapshots augustus 2021

De maand augustus is alweer voorbij en gevoelsmatig lijkt de zomer ook alweer voorbij. De telefoon met kiekjes heb ik weer leeggemaakt en ik kijk, samen met jou, even terug op de afgelopen maand. Kijk je mee? Een aantal lekker happen die hier 's avonds op tafel...

Lees meer
Fête de la Nature – zaterdag 4-9-2021 in Uitgeest

Fête de la Nature – zaterdag 4-9-2021 in Uitgeest

De natuur inspireert, verwondert en maakt je blij! De slogan van het Fête de la Nature. Eéntje die klopt als een bus want als iets mij dit jaar gelukkig heeft gemaakt, is het dat ik mij aangesloten heb bij de collectieve Milieutuin in Uitgeest. Een club...

Lees meer
EROPUIT Favoriet: Villa Augustus in Dordrecht

EROPUIT Favoriet: Villa Augustus in Dordrecht

Wij van ENJOY! gaan er geregeld op uit. Niet vaak komt het voor dat we meerdere malen terugkomen op mooie plekjes. Simpelweg omdat er teveel te ontdekken valt. Een grote uitzondering hierop is Villa Augustus in Dordrecht. Deze plek bezoeken wij elk jaar wel een keer....

Lees meer
ENJOY’s FAVORITES: RICE ovenschalen

ENJOY’s FAVORITES: RICE ovenschalen

Kokkerellen en bakken is aan ons bij ENJOY! wel besteed. We brengen heel wat tijd door in de keuken, maar ook aan tafel. Ik vind het dan ook leuk om aandacht te besteden aan kwalitatief goed kookgerei en aan mooi serviesgoed. Een favoriet die ik graag met jullie wil...

Lees meer
Snapshots juli 2021

Snapshots juli 2021

Zo is er weer een maand omgevlogen en is het weer tijd voor de Snapshots van juli. Heel veel tijd heb ik besteed in de collectieve moestuin en om van de oogst lekker dingen te maken. De foto's heb ik weer van mijn telefoon gehaald en samen met jou kijk ik even terug...

Lees meer
Duifkruid, mooi als tuinplant of als snijbloem

Duifkruid, mooi als tuinplant of als snijbloem

Bloemen, ik zou niet zonder kunnen. Altijd staan er hier bloemen in huis. In de zomer mooie zelf geplukte boeketten en in de winter rij ik regelmatig naar één van mijn favoriete bloemisten om mezelf te verwennen met een mooie bos kleur en fleur. Een bloem die je tot...

Lees meer
Brownie zonder bloem, maar met kersen

Brownie zonder bloem, maar met kersen

Bij ENJOY! in de keuken is het altijd een drukte van belang. Kook ik niet, dan is het wel één van de pubers die in de keuken iets staat te koken of te bakken. Wij zijn alle drie enorme lekkerbekken en proberen graag recepten uit of bedenken zelf nieuwe gerechten. De...

Lees meer
Zelfgemaakte limonade

Zelfgemaakte limonade

Het heerlijke weer van de afgelopen dagen en de dagen in het verschiet, vragen om zelfgemaakte limonade en ijsjes. Natuurlijk kun je naar de winkel rennen en van alles uit het schap trekken, maar veel leuker is het om zelf limonade te maken. Het is niet alleen veel...

Lees meer
Linzensalade met zalm, bietjes en gepocheerd ei

Linzensalade met zalm, bietjes en gepocheerd ei

Als je mij vraagt wat mijn favoriete lunchplek is, dan hoef ik daar nog geen seconde over na te denken. Dat is Buffet van Odette aan de Prinsengracht in Amsterdam. Het sfeertje, het goddelijke eten, de wijn, de gasten, chef Odette. Kortom het "je ne sais quoi"...

Lees meer
Help! In huis gaat ineens alles stuk

Help! In huis gaat ineens alles stuk

Ken je dat? De wasmachine gaat stuk en niet veel later begeeft de stofzuiger het en ook het strijkijzer houdt het voor gezien. Een gevalletje Murphey's law. Als iets fout gaat of stuk gaat, blijft het nooit bij één ding gek genoeg. Het ongeluk komt altijd in meervoud...

Lees meer
FRUITTUIN VAN WEST

FRUITTUIN VAN WEST

FRUITTUIN VAN WEST Toen de pubers nog geen pubers waren gingen wij elk jaar wel een keer appels plukken in een boomgaard. Maar de laatste jaren hoef ik met dat soort uitstapjes niet meer aan te komen. Ze vragen mij met een stalen gezicht of ik gek geworden ben :)...

Lees meer

Samenwerken

%d bloggers liken dit: