Broodje bakkeljauw

mrt 18, 2021 | Food, Recipes

Zoonlief houdt van kokkerellen en vooral van recepten met eigenaardige ingrediënten. Regelmatig duwt hij filmpjes van Instagram of YouTube onder mijn neus. Meestal met gerechten die mij niet direct het water in den mond doen lopen. Maar een man die kookt moet je vooral aanmoedigen. Als je als man kunt koken is dat je grootste pré. Zo af en toe ga ik met hem naar de foodhallen op de ‘zwarte markt’ in Beverwijk. Hier kun je als foodie je hart ophalen.

Buiten alle hallen met heerlijke verse- en uitheemse producten, is er ook een enorme Oosterse supermarkt. Dit vind ik al een uitje op zich. Ik verbaas mij altijd weer over het aanbod in deze winkel. De kleurrijke verpakkingen bezorgen mij kleine geluksmomentjes. Ik betrap mezelf er nogal eens op dat ik iets koop alleen al omdat de verpakking er zo geinig of mooi uitziet. Soms heb ik geen idee wat er eigenlijk in zit.

Uit het vuistje

Na het afrekenen van onze boodschapjes kunnen wij nooit de toko weerstaan, die een enorme keus heeft aan vers gemaakte gerechten om mee naar huis te nemen. Vaste prik is ook een broodje bakkeljauw om zo uit het vuistje te eten op weg naar huis. Zo’n heerlijk knapperig Surinaams puntje, belegd met een pittig mengsel van gedroogde kabeljauw. Dit broodje moest ik zelf eens maken. Na wat speuren op internet vond ik het recept voor dit broodje bakkeljauw op de website van De Smaakmenutie. Een fijne website waar ik de laatste tijd vaak leuke recepten vind om uit te proberen.

Bakkeljauw (Klip- of Stokvis) is een gezouten en gedroogde kabeljauw. Door het proces van zouten en drogen blijft de vis lang houdbaar. Wel tot een jaar. Bij ons Nederlanders is de vis niet zo populair. Hij wordt vooral veel gebruikt in de Portugese-, Spaanse- en Kaapverdiaanse keuken. Ook in Suriname, de Nederlandse Antillen en in Centraal-Afrika wordt deze vis veel gegeten. Surinamers en Antillianen noemen de vis Bakkeljauw of barcalao en de Portugezen noemen het bacalhau.

Ingrediënten:

400 g bakkeljauw
4 (Surinaamse) broodjes of pistoletjes
1 flinke ui
2 tenen knoflook
2 tomaten
1 el tomatenpuree
1/2 tl trassi
1/2 groente bouillonblokje
Komkommer en rode ui als garnering

Aan de slag:

  • Eerst moet de vis ontzout worden. Neem een flinke pan die je vult met ruim water. Kook hierin de bakkeljauw voor 30 minuten. Laat de bakkeljauw uitlekken in een vergiet.
  • Ondertussen snipper je een flinke ui en 2 tenen knoflook. Snijd ook de tomaten in kleine blokjes.
  • Met je handen pluk je de bakkeljauw in kleine stukjes.
  • Verhit de olie in een pan of wok en fruit de ui en knoflook op niet te hoog vuur. Voeg ook een 1/2 tl trassi (ja, dit stinkt ongelooflijk!) toe en bak dit even mee. Roer regelmatig.
  • Voeg de tomaat en bakkeljauw toe, een flinke eetlepel tomatenpuree en een 1/2 bouillonblokje toe. Meng alles goed door elkaar en laat alles even meebakken.
  • Laat het geheel, als de saus nog te nat is, op een zacht vuurtje zonder deksel inkoken tot het een wat dikke massa wordt.
  • Beleg 4 broodjes met de bakkeljauw. Als je eraan kunt komen, de echte Surinaamse broodjes, maar pistoletjes zijn ook prima. Wel even afbakken of opwarmen in de oven. Voeg komkommerschijfjes en rode ui als garnering toe.

ENJOY!

Kip met spek, brie, walnoten en honing

Kip met spek, brie, walnoten en honing

Hoewel ik probeer niet heel veel tijd te besteden aan Social Media, vind ik het wel leuk om regelmatig Insta Stories te plaatsen en heb ik een aantal Instagram accounts die ik met veel plezier volg. Eén daarvan is Sosn (Something old & something new) Interieur...

Lees meer
Snapshots augustus 2021

Snapshots augustus 2021

De maand augustus is alweer voorbij en gevoelsmatig lijkt de zomer ook alweer voorbij. De telefoon met kiekjes heb ik weer leeggemaakt en ik kijk, samen met jou, even terug op de afgelopen maand. Kijk je mee? Een aantal lekker happen die hier 's avonds op tafel...

Lees meer
Fête de la Nature – zaterdag 4-9-2021 in Uitgeest

Fête de la Nature – zaterdag 4-9-2021 in Uitgeest

De natuur inspireert, verwondert en maakt je blij! De slogan van het Fête de la Nature. Eéntje die klopt als een bus want als iets mij dit jaar gelukkig heeft gemaakt, is het dat ik mij aangesloten heb bij de collectieve Milieutuin in Uitgeest. Een club...

Lees meer
EROPUIT Favoriet: Villa Augustus in Dordrecht

EROPUIT Favoriet: Villa Augustus in Dordrecht

Wij van ENJOY! gaan er geregeld op uit. Niet vaak komt het voor dat we meerdere malen terugkomen op mooie plekjes. Simpelweg omdat er teveel te ontdekken valt. Een grote uitzondering hierop is Villa Augustus in Dordrecht. Deze plek bezoeken wij elk jaar wel een keer....

Lees meer
ENJOY’s FAVORITES: RICE ovenschalen

ENJOY’s FAVORITES: RICE ovenschalen

Kokkerellen en bakken is aan ons bij ENJOY! wel besteed. We brengen heel wat tijd door in de keuken, maar ook aan tafel. Ik vind het dan ook leuk om aandacht te besteden aan kwalitatief goed kookgerei en aan mooi serviesgoed. Een favoriet die ik graag met jullie wil...

Lees meer
Snapshots juli 2021

Snapshots juli 2021

Zo is er weer een maand omgevlogen en is het weer tijd voor de Snapshots van juli. Heel veel tijd heb ik besteed in de collectieve moestuin en om van de oogst lekker dingen te maken. De foto's heb ik weer van mijn telefoon gehaald en samen met jou kijk ik even terug...

Lees meer
Duifkruid, mooi als tuinplant of als snijbloem

Duifkruid, mooi als tuinplant of als snijbloem

Bloemen, ik zou niet zonder kunnen. Altijd staan er hier bloemen in huis. In de zomer mooie zelf geplukte boeketten en in de winter rij ik regelmatig naar één van mijn favoriete bloemisten om mezelf te verwennen met een mooie bos kleur en fleur. Een bloem die je tot...

Lees meer
Brownie zonder bloem, maar met kersen

Brownie zonder bloem, maar met kersen

Bij ENJOY! in de keuken is het altijd een drukte van belang. Kook ik niet, dan is het wel één van de pubers die in de keuken iets staat te koken of te bakken. Wij zijn alle drie enorme lekkerbekken en proberen graag recepten uit of bedenken zelf nieuwe gerechten. De...

Lees meer
Zelfgemaakte limonade

Zelfgemaakte limonade

Het heerlijke weer van de afgelopen dagen en de dagen in het verschiet, vragen om zelfgemaakte limonade en ijsjes. Natuurlijk kun je naar de winkel rennen en van alles uit het schap trekken, maar veel leuker is het om zelf limonade te maken. Het is niet alleen veel...

Lees meer
Linzensalade met zalm, bietjes en gepocheerd ei

Linzensalade met zalm, bietjes en gepocheerd ei

Als je mij vraagt wat mijn favoriete lunchplek is, dan hoef ik daar nog geen seconde over na te denken. Dat is Buffet van Odette aan de Prinsengracht in Amsterdam. Het sfeertje, het goddelijke eten, de wijn, de gasten, chef Odette. Kortom het "je ne sais quoi"...

Lees meer
Help! In huis gaat ineens alles stuk

Help! In huis gaat ineens alles stuk

Ken je dat? De wasmachine gaat stuk en niet veel later begeeft de stofzuiger het en ook het strijkijzer houdt het voor gezien. Een gevalletje Murphey's law. Als iets fout gaat of stuk gaat, blijft het nooit bij één ding gek genoeg. Het ongeluk komt altijd in meervoud...

Lees meer
FRUITTUIN VAN WEST

FRUITTUIN VAN WEST

FRUITTUIN VAN WEST Toen de pubers nog geen pubers waren gingen wij elk jaar wel een keer appels plukken in een boomgaard. Maar de laatste jaren hoef ik met dat soort uitstapjes niet meer aan te komen. Ze vragen mij met een stalen gezicht of ik gek geworden ben :)...

Lees meer

Samenwerken

%d bloggers liken dit: