Zoonlief houdt van kokkerellen en vooral van recepten met eigenaardige ingrediënten. Regelmatig duwt hij filmpjes van Instagram of YouTube onder mijn neus. Meestal met gerechten die mij niet direct het water in den mond doen lopen. Maar een man die kookt moet je vooral aanmoedigen. Als je als man kunt koken is dat je grootste pré. Zo af en toe ga ik met hem naar de foodhallen op de ‘zwarte markt’ in Beverwijk. Hier kun je als foodie je hart ophalen.
Buiten alle hallen met heerlijke verse- en uitheemse producten, is er ook een enorme Oosterse supermarkt. Dit vind ik al een uitje op zich. Ik verbaas mij altijd weer over het aanbod in deze winkel. De kleurrijke verpakkingen bezorgen mij kleine geluksmomentjes. Ik betrap mezelf er nogal eens op dat ik iets koop alleen al omdat de verpakking er zo geinig of mooi uitziet. Soms heb ik geen idee wat er eigenlijk in zit.
Uit het vuistje
Na het afrekenen van onze boodschapjes kunnen wij nooit de toko weerstaan, die een enorme keus heeft aan vers gemaakte gerechten om mee naar huis te nemen. Vaste prik is ook een broodje bakkeljauw om zo uit het vuistje te eten op weg naar huis. Zo’n heerlijk knapperig Surinaams puntje, belegd met een pittig mengsel van gedroogde kabeljauw. Dit broodje moest ik zelf eens maken. Na wat speuren op internet vond ik het recept voor dit broodje bakkeljauw op de website van De Smaakmenutie. Een fijne website waar ik de laatste tijd vaak leuke recepten vind om uit te proberen.
Bakkeljauw (Klip- of Stokvis) is een gezouten en gedroogde kabeljauw. Door het proces van zouten en drogen blijft de vis lang houdbaar. Wel tot een jaar. Bij ons Nederlanders is de vis niet zo populair. Hij wordt vooral veel gebruikt in de Portugese-, Spaanse- en Kaapverdiaanse keuken. Ook in Suriname, de Nederlandse Antillen en in Centraal-Afrika wordt deze vis veel gegeten. Surinamers en Antillianen noemen de vis Bakkeljauw of barcalao en de Portugezen noemen het bacalhau.
Ingrediënten:
400 g bakkeljauw
4 (Surinaamse) broodjes of pistoletjes
1 flinke ui
2 tenen knoflook
2 tomaten
1 el tomatenpuree
1/2 tl trassi
1/2 groente bouillonblokje
Komkommer en rode ui als garnering
Aan de slag:
- Eerst moet de vis ontzout worden. Neem een flinke pan die je vult met ruim water. Kook hierin de bakkeljauw voor 30 minuten. Laat de bakkeljauw uitlekken in een vergiet.
- Ondertussen snipper je een flinke ui en 2 tenen knoflook. Snijd ook de tomaten in kleine blokjes.
- Met je handen pluk je de bakkeljauw in kleine stukjes.
- Verhit de olie in een pan of wok en fruit de ui en knoflook op niet te hoog vuur. Voeg ook een 1/2 tl trassi (ja, dit stinkt ongelooflijk!) toe en bak dit even mee. Roer regelmatig.
- Voeg de tomaat en bakkeljauw toe, een flinke eetlepel tomatenpuree en een 1/2 bouillonblokje toe. Meng alles goed door elkaar en laat alles even meebakken.
- Laat het geheel, als de saus nog te nat is, op een zacht vuurtje zonder deksel inkoken tot het een wat dikke massa wordt.
- Beleg 4 broodjes met de bakkeljauw. Als je eraan kunt komen, de echte Surinaamse broodjes, maar pistoletjes zijn ook prima. Wel even afbakken of opwarmen in de oven. Voeg komkommerschijfjes en rode ui als garnering toe.
ENJOY!