Als er iets is waar ik mijn kinderen een plezier mee doe, dan is het wel met duivels gevulde eieren. Hoewel deze gruwelijk uit de mode zijn, blijft het hier altijd een succesnummer. Tijdens het fotograferen van deze eitjes, moest ik ze met hand en tand beschermen. Ook onze Pluis kwam af en toe even met haar koppie en een paar schele ogen, boven de tafel koekeloeren, of ze in een onverwacht moment kon aanvallen.
Lekker ouderwets
Gevulde eieren, doodsimpel en geweldig lekker op een borrelplank, bij brunch of buffet, verjaardag, kerst, oud & nieuw. Of gewoon lekker als snack tussendoor. Voor alle hippe kippen onder ons waarschijnlijk hopeloos ouderwets, maar dat kan ons niets schelen. Ik verlang steeds meer terug naar recepten uit vervlogen tijden en uit mijn jeugd. Grappig genoeg kan het grut dat zeker waarderen. Hoeveel ik er ook maak, er wordt altijd om gevochten.
Ingrediënten voor 18 stuks:
- 12 grote eieren op kamertemperatuur
- 4 el mayonaise
- 1 tl Franse mosterd
- 1 tl zeezoutvlokken (Maldon)
- 1/2 tl gerookte paprikapoeder (La Chinata) + wat extra om de eieren te bestrooien
- een paar druppels Tabasco
- 2 el extra vergine olijfolie
- 1 el (gekookt) water
- 2 tl gehakte bieslook
Aan de slag:
- Breng water aan de kook in een pan waar 12 eieren liggend in passen. Leg de eieren er voorzichtig een voor een in en breng het water weer aan de kook. Kook de eieren 1 minuut, zet het gas uit en laat ze 12 minuten in de pan liggen.
- Laat de eieren schrikken en vervolgens in steenkoud water 15 minuten liggen, waarna je ze rustig en voorzichtig pelt.
- Halveer de eieren overlangs, druk de eidooiers eruit in een schaal. Leg de mooiste 18 halve eiwitten op een groot bord of in een speciale schaal voor gevulde eieren. (Voor de vulling heb je meer eidooiers nodig dan eiwit om alle eieren te vullen)
- Doe de mayonaise, 1 tl mosterd, zout, paprikapoeder, Tabasco, olijfolie, water bij de eidooiers en meng met de staafmixer tot een dikke, gladde puree. Voeg naar smaak nog wat zout, mosterd of Tabasco toe en eventueel nog een eetlepel water als de vulling te dik is om op te spuiten.
- Schep de vulling in een spuitzak en spuit mooie rozetten in de de uitgeholde eiwitten. Garneer de eitjes mooi met wat paprikapoeder en gehakte bieslook.
Tips:
De eitjes zijn makkelijk van te voren te maken. Dek de schaal met eiwitten af en bewaar de vulling in de spuitzak. Spuit de eitjes vlak voor het opdienen op.
Echt ideaal zijn wegwerp spuitzakken. Geen gedoe met afwassen, je gooit ze na gebruik gewoon weg. Daarbij heb ik diverse losse ijzeren spuitmondjes.
Wil je ook zo’n handig en mooi serveerschaaltje voor je gevulde eitjes? Kijk dan op ENJOY! The Second Life of stuur mij een mail.
Het recept voor deze gevulde eitjes komt uit “Bij mij aan tafel” van Nigella Lawson.
ENJOY! retro style party snacks
Beeld: ©ENJOY! The Good Life
♥ Bewaar voor later op Pinterest ♥
0 reacties