Parelcouscous met gegrilde groenten

jun 6, 2022 | Fabulous Food, Food, Recipes

Op ENJOY! staan al diverse couscous recepten. Het is één van onze favoriete gerechten. Makkelijk, zomers en als je een flinke hoeveelheid maakt, kun je het ook nog de volgende dag voor de lunch eten of er nog een makkelijke maaltijd van maken. Parelcouscous is een couscous soort die wij het liefst gebruiken. Het heeft de smaak van pasta. Gegrilde groenten komen bij ons, vooral in de zomer met regelmaat uit de oven. Een aanrader, want de groente is volop vers verkrijgbaar en kun je overal door verwerken. Salades, pastagerechten, lunchgerechten met burrata etc.

We hebben er weer een favoriet couscous gerecht bij. Net eventjes anders. En hij valt in de smaak want er worden regelmatig bakjes van deze couscous salade gebietst door dochterlief, die vervolgens met een tevreden blik en buit naar haar eigen stulpje gaat. En dat is geen punt want ik maak altijd meer dan genoeg. Als ik kook, dan het liefst veel te veel. De volgende dag zijn ‘leftovers’ nóg lekkerder. En ik vries ook graag kliekjes of maaltijden in. Met het voornemen die dan later te eten. Wat er vervolgens niet van komt, totdat de deur van de vriezer echt niet meer dicht gaat.

Deze couscous is wel even een klusje omdat de groente van te voren gegrild moeten worden. Daarom grill ik meestal aan het begin van de week een flinke hoeveelheid groente. Dan scheelt weer werk voor dit gemakkelijke gerecht doordeweeks.

Ingrediënten:

  • 1 pak parelcouscous (Al’Fez 200 gram)
  • 1 aubergine
  • 1 courgette
  • 1 rode paprika
  • 1 hele knoflook
  • 2 tomaten of 10 kleine trostomaatjes
  • 1 (rode) ui of 3 stengels lente ui (in dunne ringetjes)
  • halve theelepel komijnpoeder
  • theelepel Za’Atar
  • halve theelepel Sumak
  • halve theelepel gerookte paprikapoeder
  • bosje koriander (fijngehakt)
  • 1 citroen (rasp en sap)
  • olijfolie
  • peper en zout
  • 150 gram feta (Salakis feta)
  • 5 dunne chipolata of merquez worstjes (optioneel)
  • Houd wat koriander en feta achter voor de garnering.

Aan de slag:

Verwarm de oven voor op 225 graden. Snijd ondertussen de courgette en aubergine in halve maantjes (halve cm dik). Snijd de paprika in brede repen. Spreid alles uit over een met bakpapier beklede bakplaat. Leg hierop de tomaatjes of de in stukken gesneden tomaten. Snijd een knoflook in de de breedte door de helft. Leg de helften tussen de groente. Besprenkel de groente met de olijfolie. Wat extra over de knoflook. Bestrooi met peper en zout. Schuif de bakplaat voor 20 minuten in de hete oven. Hussel de groente goed door elkaar en doe terug in de oven voor nogmaals 20 minuten.

Kook ondertussen de parelcouscous volgens de beschrijving op de verpakking. Mag afkoelen. De salade kun je lauwwarm eten of koud.

Snijd de ui in dunne halve ringen. Verwarm een paar eetlepels olijfolie in een koekenpan. Fruit hierin zachtjes de ui. Bak de worstjes in een andere koekenpan in een eetlepel olijfolie gaar en bruin. Snijd de worstjes in stukjes.

Als de gegrilde groenten klaar zijn even in stukken hakken met een groot mes en in een grote kom doen. Druk de teentjes uit de knoflook en voeg bij de groente in de kom. Doe hier peper, zout, sumak, Za’Atar, komijnpoeder en paprikapoeder bij. Schep alles goed door elkaar. Rasp de schil van een halve citroen en pers de hele citroen uit. Voeg de rasp van het sap toe. (Note: ik hou van een best overheersende citroen smaak. Jij niet? Doe dan het sap van een halve citroen erbij) Voeg de gefruite ui of de ringetjes bosui, parelcouscous en koriander, stukjes worst en twee eetlepels olijfolie toe. Schep alles goed door elkaar. Verkruimel de feta en schep dit door de salade. Proef de salade en voeg extra toe wat je aan smaak nog mist. (Ik verdubbel de gedroogde kruiden altijd, maar heb het voor dit recept aan de veilige kant gehouden. Speel daar zelf een beetje mee. Smaken verschillen.)

Serveer de salade in mooie kommen. Ik gebruik mijn geliefde Bordallo Pinheiro kommen hier graag voor en garneer met de achtergehouden koriander en feta. Schenk er een mooie rosé of witte wijn bij. De Neleman wijnen van de Hema vallen hier in de smaak. Ik ben zelf geen rosé drinker, maar van wat ik hoor, schijnt de Domaine de Saint Ser van de Albert Heijn goddelijk te zijn.

Op zoek naar meer recepten? 

Zalm met feta kruidenkorstje | ENJOY! The Good Life

Kiplekkere salade

NIGELLA'S COURGETTE FRITTERS | ENJOY! The Good Life

Nigella’s Courgette fritters

SNAPSHOTS WEEK 40/2017 | ENJOY! The Good Life

Chili con carne

Meer recepten ontvangen van ENJOY!? Volg ENJOY! dan op InstagramFacebook en Pinterest of schrijf je in voor de nieuwsbrief van ENJOY!

ENJOY!

Beeld: ©ENJOY! The Good Life

♥ Bewaar voor later op Pinterest ♥

Mamma Peppino, knus restaurant in Alkmaar

Mamma Peppino, knus restaurant in Alkmaar

Als fervent snavelaar, laat ik mij graag verrassen. Een vriendin nam mij mee op sleep naar een restaurant waar ik nog niet eerder van gehoord had, laat staan geweest ben. Blijer kun je mij niet maken! Ik wentel mij graag in een nieuwe culinaire aangelegenheid. Op naar...

Lees meer
Favoriete geuren van Yodeyma

Favoriete geuren van Yodeyma

Tot voor kort bestonden er voor mij maar twee lievelingsgeuren. De Eau de Toilette van Chanel, Coco Mademoiselle en Chloé. Ik heb weleens een uitstapje gemaakt naar een andere geur, maar dat was altijd een teleurstelling en dan zit je met zo'n dure fles die je dan...

Lees meer
Mosterdsoep met avocado, champignon toast

Mosterdsoep met avocado, champignon toast

Het is herfst, de bladeren verkleuren in prachtige warme- en diepe tinten en binnenkort laten alle bomen hun blad vallen. Dat is ook de tijd dat ik weer verlang naar stoofschotels, stamppotten, suddervlees en soepen. Heerlijk als lunch, tussendoortje of lichte...

Lees meer

Samenwerken

%d bloggers liken dit: