Weg met parttime prinsesjes en fulltime prinsjes!

persoonlijke column | ENJOY! The Good Life

Weg met parttime prinsesjes en fulltime prinsen!

Van de week keek ik met veel interesse naar het programma ‘De Publieke Tribune‘ met als onderwerp ‘Als de liefde voorbij is’. Hierin aandacht voor het feit dat de helft van de Nederlandse vrouwen financieel niet op eigen benen kan staan, 87% van de alleenstaande ouders moeders zijn en 1 op de 4 alleenstaande moeders onder de armoedegrens leeft.

Het kan ook anders!

Aan het woord geen zielige huisvrouwen, maar hoog opgeleide en ambitieuze vrouwen. Waarom vallen wij nog altijd in traditionele rolpatronen als we kinderen krijgen? En kan het ook anders? Natuurlijk kan het ook anders! Kijk alleen maar naar de man in het gezelschap die samen met zijn vrouw de zorg voor de kinderen verdeelden. Niet gehinderd door de druk van de maatschappij, financiën of ambitie. Omdat zij het welzijn van het gezin voorop stelden.

En deze man wordt, zoals hij zelf ook zegt, de hemel in geprezen. En dat is raar. Waarom wordt er van een man aangenomen dat hij lekker een vrij dagje heeft of een ‘papa-dag’ als hij de zorgtaak van zijn kind op zich neemt en worden diezelfde zorgtaken voor een vrouw als vanzelfsprekend genomen? Waarom kijken wij als vrouw met veel respect en bewondering naar deze man? Waarom vinden wij dat bijzonder? Zouden wij dat niet heel normaal moeten vinden, net zo normaal als dat wij dat voor vrouwen vinden?

Afspraken vooraf

Je kunt de afspraken vooraf nog zo goed maken als je samen op de roze wolk zit van het toekomstige ouderschap. Echter blijkt, als de wolk van de baby eenmaal geboren is, de vader in de meeste gevallen in geen velden of wegen te bekennen is. Hij blijft fulltime werken want parttime werken is onmogelijk. Gek genoeg is het voor vrouwen wel altijd mogelijk om parttime te werken. Zij zetten hun ambities on hold. Een kwestie van prioriteiten stellen. Iemand moet namelijk voor de spruit zorgen.

Scheiden

En dan ga je scheiden. 87% van de alleenstaande ouders zijn vrouwen. Hoe dan?! Ook na een scheiding worden de zorgtaken blijkbaar niet evenredig verdeeld over de ouders. De man blijft fulltime werken en kan door met zijn leven. De vrouw komt erachter dat zij met die parttime baan zichzelf en haar nazaten niet kan bedruipen. Zij zou best fulltime willen werken, maar hoe combineer je zorg, huishouden, werk en levensgeluk, als alle verantwoordelijkheid op de schouders van de vrouw komt.

Hoe dan?! Als rijk land.

Het is dan ook niet meer dan logisch dat 1 op de 4 vrouwen onder de armoede grens leeft. Hoe kunnen we dat als rijk land laten gebeuren? Waarom wordt er vanuit de overheid niet meer aandacht besteed aan het welzijn van het gezin? Zonder ingewikkelde regelgeving, toeslagen wetten en ander bureaucratisch geneuzel. Besteed meer aandacht aan de gelijkheid van man en vrouw. Gelijkheid in de opvoeding.

Maatschappij

En ook als maatschappij vind ik dat wij de vaders meer aan mogen spreken op hun gebrek aan zorgtaken. Ik heb nog nooit meegemaakt dat een man erop aangesproken werd dat hij zoveel uur werkte als vader en hoe hij dan de zorgtaken met werk kan combineren. Als vrouw werd ik op het schoolplein aangesproken dat ik wel erg veel werkte en ik daarmee mijn kinderen ernstig te kort deed. Gek genoeg ook nog door een vrouw. Op een vol schoolplein gevuld met louter moeders. Geen man te bekennen.

“Verwende prinsesjes en fulltime prinsjes”

Daarnaast worden vrouwen die parttime werken betiteld als verwende prinsesjes. Waarom ben je verwend als je kiest voor parttime werken? In de meeste gevallen is parttime werken de beste oplossing in het kader van het gezin. Meer werken loont vaak niet door het absurde belastingstelsel en toeslagen systeem en daarbij zal iemand een stap terug moeten nemen om voor het nageslacht te zorgen. Wordt parttime werken voor vrouwen niet in stand gehouden door fulltime prinsjes?

Het kan beter

Laten we een voorbeeld nemen aan de Scandinavische landen. Daar is al vanaf 1974!! een betaald ouderschapsverlof van kracht. Vandaag de dag hebben de Zweden recht op 480 dagen betaald ouderschapsverlof (16 maanden per kind) Het systeem heeft bijgedragen aan een hoog percentage vrouwen op de Zweedse arbeidsmarkt. Het bevorderen van gelijke economische kansen voor mannen en vrouwen is daar een fundamenteel onderdeel van de samenleving. Sociale verzekeringen en een uitgebreid systeem van openbare gratis kinderopvang en ouderenzorg, hebben het voor ouders mogelijk gemaakt om werk en gezin te combineren.

Voordat ik nu het handjevol mannen over mij heen krijg die wel de zorgtaken delen met hun partner of op zich nemen na een scheiding, wil ik zeggen, het is een goed begin. Het wordt echter wel eens hoog tijd om die inhaalslag te gaan maken en niet te blijven hangen in die verouderde denkbeelden. We zijn dat niet alleen verplicht aan de enorme hoeveelheid vrouwen die nu gedupeerd zijn door de toeslagen affaire en de alleenstaande moeders die onder de armoedegrens leven, maar ook aan onze kinderen. Dé generatie die het verschil kan gaan maken.

Lees ook eens: Is vaders naam wet?

Op zoek naar meer verhalen van ENJOY!?

Een nieuwe job? Ik kijk even rond. | ENJOY! The Good Life

 

 

Sjans op de snelweg

Tinder date | ENJOY! The Good Life

 

 

Dateleed: Say what??!!

SNAPSHOTS week 49/2016 | ENJOY! The Good Life

 

 

Moderne familie….

Meer columns ontvangen van ENJOY!? Volg ENJOY! dan op TwitterFacebook en Pinterest of abonneer je op de website van ENJOY! door je e-mailadres in te voeren in het balkje ‘Abonneer je’ aan de rechterkant van de website.

ENJOY! your Sunday

Beeld: Meijnhout Fotografie

♥ Bewaar voor later op Pinterest ♥

 

 

 

Wat je misschien ook leuk vindt…

Dromen van een vrijstaand bad

Dromen van een vrijstaand bad

Badderen, wie houdt er niet van! Vooral in deze tijd, waarin we meer tijd thuis doorbrengen, is het hebben van een bad een enorme luxe. Je creëert zo je eigen Spa-momentje thuis. Na een dag hard werken of achter de laptop gezeten te hebben, je even terugtrekken in de...

Zuurdesem perikelen: Starter zonder naam.

Zuurdesem perikelen: Starter zonder naam.

Wie ENJOY! op Instagram volgt, weet inmiddels dat ik de uitdaging aangegaan ben om zelf zuurdesembrood te bakken. Het is een frustrerend proces kan ik je melden. Waar een ander allang de handdoek, of in dit geval het zuurdesem deeg aan de wilgen gehangen had, blijf ik...

Het leed dat uitgroei heet.

Het leed dat uitgroei heet.

Bij de aanblik van mijn kapsel is het eerste wat mij te binnen schiet "Het leed dat uitgroei heet". De spiegel vermijd ik dan ook zoveel mogelijk. Als het dan moet omdat ik niet het idee wil wekken dat er stiekem een vogel aan het nestelen is in mijn haardos, dan...

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

WP Feedback

Dive straight into the feedback!
Login below and you can start commenting using your own user instantly