Risotto met courgette, citroen, ham en pesto.

aug 6, 2023 | Fabulous Food, Food, Recipes

Wat eten we vandaag, is de vraag van de dag. Zuchtend laat ik de recepten door mijn hoofd flippen. Orzo met tomaatjes en garnalen, quiche met gorgonzola en peer, zalm met dille, citroen saus…. Hoewel allemaal heel lekker, ben ik op zoek naar iets anders. Ik duik de kast in, waar ik een enorme stapel recept kaarten heb bewaard van Hello Fresh. Een groot deel van het jaar genieten wij van het gemak van maaltijdboxen, maar in de zomer heb ik zoveel groente van de tuin, dat ik dagen tekort kom om het allemaal op te eten.

Courgettecake met chocolade | ENJOY! The Good Life

Courgette

Momenteel is het courgette seizoen. Die groene rakkers zijn niet aan te slepen. Tussen al die lekkere recepten, vind ik één van onze favorieten. Risotto met citroen, ham, pesto en gegrilde courgette. Risotto is het ultieme comfort food. Niet moeilijk om te maken, het kost alleen even een beetje tijd, om al roerend de wijn en de bouillon door de risotto te laten opnemen. Meestal laat ik tijdens het roer proces mijn gedachten heerlijk afdwalen. Al mijmeren en nippend aan een glas wijn, want hé, als de fles toch open is?! Het is bijna jammer als de risotto de juiste consistentie heeft bereikt.

Aanpassingen

Met deze maaltijd maak je iedereen blij. Een echt familie recept, maar ook bij een eetfeestje misstaat het niet. De gegrilde courgette op de risotto maakt het mooi kleurrijk en een lust voor het oog. Ben je vegetarisch, of heb je gasten die vegetarisch zijn? Dan kun je makkelijk de ham achterwege laten of je kies voor een vegetarische variant. Ik heb het oorspronkelijke recept een klein beetje aangepast omdat ik een plens wijn in mijn risotto net even lekkerder vind.

Ingrediënten voor 2 personen:

  • 1 ui
  • 1 teen knoflook
  • 150 gram risotto
  • 1 courgette
  • 1 citroen
  • 50 gram verse spinazie
  • 50 gram geraspte belegen kaas of Parmezaanse kaas
  • 10 gram verse basilicum
  • 6 plakken achterham
  • gedroogde oregano of Italiaanse/Provençaalse kruiden
  • 600 ml groentebouillon
  • Scheut witte wijn (optioneel)
  • 1 el roomboter
  • 1 el olijfolie
  • 2 el extra vierge olijfolie
  • peper en zout

Aan de slag:

Verwarm de oven voor op 200 graden. Kook 600 ml water en laat twee groente bouiloon blokjes hierin oplossen. Snipper de ui en pers de knoflook of snijd fijn. Verhit de roomboter in een hapjespan met deksel of gietijzeren braadpan en bak de knoflook en ui 2 minuten op laag vuur. Voeg de risottorijst toe en bak al roerend 1 minuut. (Optioneel: Voeg een flinke scheut witte wijn toe en laat de alcohol verdampen en de risotto de wijn opnemen, gebruik dan iets minder bouillon) Voeg 1/3 van de bouillon toe en laat de rijstkorrels de bouillon langzaam opnemen. Roer regelmatig door.

Snijd ondertussen de courgette in plakken van 1/2 cm dik. Meng de courgette in een kom met wat gedroogde oregano of andere gedroogde Italiaanse of Provençaalse kruiden en een eetlepel olijfolie. Breng op smaak met peper en zout. Verdeel de courgette over een bakplaat met bakpapier en rooster 15 – 20 minuten in de oven.

Voeg, zodra de bouillon door de risottokorrels is opgenomen, weer 1/3 van de bouillon toe en herhaal dit met de rest van de bouillon. De risotto is gaar zodra de korrel vanbuiten zacht is en nog een lichte bite heeft vanbinnen. Dit duurt ongeveer 20 – 25 minuten. Voeg eventueel extra water toe om de rijst nog verder te garen.

Snijd de citroen in 8 partjes. Pers 2 partjes uit boven een hoge kom. Voeg de helft van de spinazie, de helft van de geraspte kaas, de hele takjes basilicum en de extra vierge olijfolie toe. Breng op smaak met peper en zout. Pureer met een staafmixer tot een pesto. Tip: Voeg naar smaak extra water toe om de pesto naar gewenste dikte te krijgen.

Snijd de plakken achterham in blokjes. Meng, wanneer de risotto klaar is, de overige kaas, spinazie en de achterhamblokjes door de risotto en verwarm nog 2 minuten op laag vuur. Breng op smaak met peper en zout.

Verdeel de risotto over diepe borden en leg de plakjes courgette bovenop de risotto. Verdeel de pesto naar smaak over de risotto en de courgette. Serveer met de overige partjes citroen.

Ik ben benieuwd wat jij van dit recept vindt. Leuk als je reactie stuurt, een foto deelt of ENJOY! tagt via het Instagram account van ENJOY! Dit artikel is geen gesponsorde post. Het artikel bevat wel affiliate links. Dit maakt bij aankoop een product voor jou niet duurder, alleen ontvang ik een klein percentage van de verkoop, waardoor ik al deze leuke content met jou kan blijven delen. Dank daarvoor! Op ENJOY! deel ik graag mijn ervaringen en tips met de lezers. Samenwerkingen zijn mogelijk, stuur mij gerust een mail (enjoythegoodlifeblog@gmail.com).

Risotto met venkel en geitenkaas | ENJOY! The Good Life
Nog een risotto variant?
Deze risotto met venkel en geitenkaas is ook heerlijk!

ENJOY!

Beeld: @ENJOY! The Good Life Recept van Hello Fresh

Bewaar voor later op Pinterest

Mamma Peppino, knus restaurant in Alkmaar

Mamma Peppino, knus restaurant in Alkmaar

Als fervent snavelaar, laat ik mij graag verrassen. Een vriendin nam mij mee op sleep naar een restaurant waar ik nog niet eerder van gehoord had, laat staan geweest ben. Blijer kun je mij niet maken! Ik wentel mij graag in een nieuwe culinaire aangelegenheid. Op naar...

Lees meer
Favoriete geuren van Yodeyma

Favoriete geuren van Yodeyma

Tot voor kort bestonden er voor mij maar twee lievelingsgeuren. De Eau de Toilette van Chanel, Coco Mademoiselle en Chloé. Ik heb weleens een uitstapje gemaakt naar een andere geur, maar dat was altijd een teleurstelling en dan zit je met zo'n dure fles die je dan...

Lees meer
Mosterdsoep met avocado, champignon toast

Mosterdsoep met avocado, champignon toast

Het is herfst, de bladeren verkleuren in prachtige warme- en diepe tinten en binnenkort laten alle bomen hun blad vallen. Dat is ook de tijd dat ik weer verlang naar stoofschotels, stamppotten, suddervlees en soepen. Heerlijk als lunch, tussendoortje of lichte...

Lees meer

Samenwerken

%d bloggers liken dit: