ZALM MET CITROEN, DILLE SAUS

feb 2, 2021 | Fabulous Food, Food, Recipes

 

ZALM MET CITROEN, DILLE SAUS

Laatst was ik weer eens bij het Zweedse woonwarenhuis. Altijd een leuk uitstapje….. Na wat inspiratie opgedaan te hebben besloten de damespuber en ik om in het restaurant een hapje te gaan eten. Natuurlijk koos zij voor de gehaktballetjes of zoals ik altijd gekscherend zeg, de ‘gummiballen’. Ik ging voor een stukje zalm met een citroen, dille saus, aardappelpuree en slappe boontjes. Ik had geen enkele verwachting van de maaltijd. Oké, ik ben een verwende foodie…. Maar eerlijkheidshalve moet ik zeggen dat ik met smaak gegeten heb. De zalm en het sausje waren heerlijk!

zalm citroen dille pin

Swedisch Food Market

Het schoot mij ineens te binnen dat ik al eens de tip had gekregen de zalm van IKEA te proberen omdat die echt heel erg goed zou zijn. Na de maaltijd moesten we daarom op een drafje naar de Swedish Food Market. En de zalm en nog wat andere spulletjes gingen mee naar huis. Ze verkopen overigens ook een kant en klare citroen, dille saus. Maar ik ben niet zo van de pakjes en zakjes en maak de saus graag zelf. Sterker nog…. het hele gerecht van de IKEA heb ik thuis nagemaakt.

zalm citroen dille head

Wil je dit heerlijke gerecht met een Zweeds tintje ook maken? Hier het recept voor deze makkelijke maaltijd à la IKEA vind je hieronder. Ik ben benieuwd wat jij van dit gerecht vindt.

Ingrediënten:

  • 1 eetlepel olijfolie
  • 2 zalmfilets 
  • 125 ml kookroom 
  • geraspte citroenschil van een citroen (± 1 eetlepel)
  • 2 eetlepels (room)boter
  • sap van een halve citroen
  • 1 eierdooier
  • 2 eetlepels fijngehakte dille

zalm citroen dille ingre

ZALM MET CITROEN, DILLE SAUS | ENJOY! The Good LifeAan de slag:

Verwarm een koekenpan op een middelhoog vuur en doe de olijfolie erin. Leg de zalm in de pan. Breng de zalm op smaak met wat zout en versgemalen zwarte peper. Keer na zo’n 3 minuten de visfilets om en laat nog 2 minuten bakken tot hij net gaar is. Haal de vis uit de pan en pak de vis voorzichtig in aluminiumfolie in en laat die rusten terwijl je de saus maakt. Doe de room met de citroenschil in de pan, totdat het warm is. Voeg de boter en het citroensap toe en roer goed door elkaar. Dan gaat de dooier erin. Klop de massa totdat de saus dikker wordt. Vlak voor het opdienen roer je de dille erdoor. Schenk de saus over de zalm en dien op met bijgerechten naar keuze, bijvoorbeeld aardappelpuree (zelfgemaakte natuurlijk!) met sperzieboontjes of broccoli, of op een bedje tagliatelle met een groene salade.

Meer recepten ontvangen van ENJOY!? Volg ENJOY! dan op InstagramFacebook en Pinterest of schrijf je in voor de nieuwsbrief van ENJOY!

ENJOY! your Swedish salmon dish.

Beeld: ENJOY! The Good Life
♥ Bewaar voor later op Pinterest ♥

ZALM MET CITROEN, DILLE SAUS | ENJOY! The Good Life

 

Kip met spek, brie, walnoten en honing

Kip met spek, brie, walnoten en honing

Hoewel ik probeer niet heel veel tijd te besteden aan Social Media, vind ik het wel leuk om regelmatig Insta Stories te plaatsen en heb ik een aantal Instagram accounts die ik met veel plezier volg. Eén daarvan is Sosn (Something old & something new) Interieur...

Lees meer
Snapshots augustus 2021

Snapshots augustus 2021

De maand augustus is alweer voorbij en gevoelsmatig lijkt de zomer ook alweer voorbij. De telefoon met kiekjes heb ik weer leeggemaakt en ik kijk, samen met jou, even terug op de afgelopen maand. Kijk je mee? Een aantal lekker happen die hier 's avonds op tafel...

Lees meer
Fête de la Nature – zaterdag 4-9-2021 in Uitgeest

Fête de la Nature – zaterdag 4-9-2021 in Uitgeest

De natuur inspireert, verwondert en maakt je blij! De slogan van het Fête de la Nature. Eéntje die klopt als een bus want als iets mij dit jaar gelukkig heeft gemaakt, is het dat ik mij aangesloten heb bij de collectieve Milieutuin in Uitgeest. Een club...

Lees meer
EROPUIT Favoriet: Villa Augustus in Dordrecht

EROPUIT Favoriet: Villa Augustus in Dordrecht

Wij van ENJOY! gaan er geregeld op uit. Niet vaak komt het voor dat we meerdere malen terugkomen op mooie plekjes. Simpelweg omdat er teveel te ontdekken valt. Een grote uitzondering hierop is Villa Augustus in Dordrecht. Deze plek bezoeken wij elk jaar wel een keer....

Lees meer
ENJOY’s FAVORITES: RICE ovenschalen

ENJOY’s FAVORITES: RICE ovenschalen

Kokkerellen en bakken is aan ons bij ENJOY! wel besteed. We brengen heel wat tijd door in de keuken, maar ook aan tafel. Ik vind het dan ook leuk om aandacht te besteden aan kwalitatief goed kookgerei en aan mooi serviesgoed. Een favoriet die ik graag met jullie wil...

Lees meer
Snapshots juli 2021

Snapshots juli 2021

Zo is er weer een maand omgevlogen en is het weer tijd voor de Snapshots van juli. Heel veel tijd heb ik besteed in de collectieve moestuin en om van de oogst lekker dingen te maken. De foto's heb ik weer van mijn telefoon gehaald en samen met jou kijk ik even terug...

Lees meer
Duifkruid, mooi als tuinplant of als snijbloem

Duifkruid, mooi als tuinplant of als snijbloem

Bloemen, ik zou niet zonder kunnen. Altijd staan er hier bloemen in huis. In de zomer mooie zelf geplukte boeketten en in de winter rij ik regelmatig naar één van mijn favoriete bloemisten om mezelf te verwennen met een mooie bos kleur en fleur. Een bloem die je tot...

Lees meer
Brownie zonder bloem, maar met kersen

Brownie zonder bloem, maar met kersen

Bij ENJOY! in de keuken is het altijd een drukte van belang. Kook ik niet, dan is het wel één van de pubers die in de keuken iets staat te koken of te bakken. Wij zijn alle drie enorme lekkerbekken en proberen graag recepten uit of bedenken zelf nieuwe gerechten. De...

Lees meer
Zelfgemaakte limonade

Zelfgemaakte limonade

Het heerlijke weer van de afgelopen dagen en de dagen in het verschiet, vragen om zelfgemaakte limonade en ijsjes. Natuurlijk kun je naar de winkel rennen en van alles uit het schap trekken, maar veel leuker is het om zelf limonade te maken. Het is niet alleen veel...

Lees meer
Linzensalade met zalm, bietjes en gepocheerd ei

Linzensalade met zalm, bietjes en gepocheerd ei

Als je mij vraagt wat mijn favoriete lunchplek is, dan hoef ik daar nog geen seconde over na te denken. Dat is Buffet van Odette aan de Prinsengracht in Amsterdam. Het sfeertje, het goddelijke eten, de wijn, de gasten, chef Odette. Kortom het "je ne sais quoi"...

Lees meer
Help! In huis gaat ineens alles stuk

Help! In huis gaat ineens alles stuk

Ken je dat? De wasmachine gaat stuk en niet veel later begeeft de stofzuiger het en ook het strijkijzer houdt het voor gezien. Een gevalletje Murphey's law. Als iets fout gaat of stuk gaat, blijft het nooit bij één ding gek genoeg. Het ongeluk komt altijd in meervoud...

Lees meer
FRUITTUIN VAN WEST

FRUITTUIN VAN WEST

FRUITTUIN VAN WEST Toen de pubers nog geen pubers waren gingen wij elk jaar wel een keer appels plukken in een boomgaard. Maar de laatste jaren hoef ik met dat soort uitstapjes niet meer aan te komen. Ze vragen mij met een stalen gezicht of ik gek geworden ben :)...

Lees meer

Samenwerken

%d bloggers liken dit: