De ‘Siberische Beer’ gaat los!

Al zo’n kleine week gaan de geruchten dat het dit weekend weleens extreem weer kan worden. Code oranje voor het weekend is al dagen van tevoren afgegeven en nu is zelfs code rood van kracht. Het hele land is al dagen in rep en roer. De weermannen en vrouwen buitelen over elkaar heen om maar zoveel mogelijk weersvoorspellingen te maken. Stiekem hebben wij er hier thuis enorme lol om. Meestal is het zo, dat het uiteindelijk altijd wel weer meevalt met de weersomstandigheden.

De beer

Je kunt geen televisie- of radio programma aanzetten of het gaat over het extreme weer dat in aantocht is. Er zou weleens een halve meter sneeuw kunnen vallen! De Siberische Beer is in aantocht! Te pas en te onpas gooien wij de Beer hier al dagen in de strijd om ons voor te bereiden op barre tijden. De hilariteit is groot en dochterlief en ik hebben er de grootste lol om. Hoe cynischer hoe mooier.

Ernstige situatie

Zoonlief kwam het weekend thuis van een paar dagen bij zijn vader met een ernstig gezicht. Hij begint zich soms als man in huis te laten gelden om ‘ons weerbare vrouwen’ te beschermen. Echter is het uiteindelijk meestal zo dat wij vrouwen hem moeten behoeden voor van alles en nog wat of hem weer eens moeten bevrijden uit een benarde situatie. Neemt niet weg dat wij zijn pogingen wel ‘schattig vinden’ Bij binnenkomst was het eerste waar hij over begon dat er extreem weer op komst was. Met als antwoord van ons vrouwen een enorme lachstuip.

Heb je alles gehad, komt hij aanzetten. We moesten daar vooral niet te licht over denken en het al helemaal niet weglachen. Voorzorgsmaatregelen moeten er getroffen worden. Welke had hij dan weer geen idee van. Hij papagaait gewoon na wat hem ingefluisterd wordt. Als we hem even serieus aankijken en vervolgens weer niet bijkomen van het lachen, loopt hij hoofdschuddend naar boven. Let op mijn woorden!, roept hij ons nog na. Jullie zullen mij nog nodig hebben! Waarna we helemaal gestrekt gaan van het lachen. Hij is een schat, maar zolang wij voor een spin nog de buurman moeten bellen, komt hij niet geloofwaardig over.

Voorzorgsmaatregelen

Samen borduren we er al lachend nog even door op de voorzorgsmaatregelen die we kunnen nemen. Zorg ervoor dat je de sneeuwschuiver, slee en langlaufski’s vast in de gang zet, zodat je je een weg naar buiten kunt banen. Sla voldoende voedsel en toiletpapier in want de kans dat je afgesloten wordt van de buitenwereld is groot. Check de voorraad kaarsen voor het geval de energietoevoer het voor gezien houdt. Je hebt dan nog licht én warmte als je bibberend bij elkaar moet kruipen. En het is nog romantisch ook.

De weg op

Moet je de weg op. Zorg dan op zijn minst dat je winterbanden hebt. Maar beter nog, snor de sneeuwkettingen op van zolder want deze heb je nodig als je onderweg mocht stranden. Ga niet de weg op zonder, jawel, kaarsen. Als je strandt in een sneeuwstorm, dan kun je jezelf daarmee verwarmen. Vergeet dan ook niet een aansteker of lucifers anders heb je er nog niets aan. Neem vooral ook een overlevingspakket mee, water en brood gaat op den duur ook vervelen. Misschien een flesje wijn en wat droge worsten om de moed erin te houden. Oh, en natuurlijk niet vergeten een stapel dekens achterin te gooien.

Kledingadvies

Kledingadvies deze dagen. Laagjes, laagjes en nog een laagjes. Dat schijnt een isolerende werking te hebben die effectiever is dan het dragen van een trui. Doe die trui toch ook maar aan. Vergeet vooral je muts, sjaal of beter nog, bontmuts niet. Heb je een skipak? Trek die dan zeker aan. Er is een kans dat je doodvriest namelijk. Moonboots? Doen! En smeer vooral een laag vaseline op je gezicht. En zo gaan dochterlief en ik nog even door.

Rep en roer

Wat een gekkigheid toch allemaal. Ik kom uit een tijdperk dat je inderdaad ‘s winters nog in een sneeuwstorm kon stranden. Dat je wekenlang na school kon schaatsen op slootjes. Dat we al schaatsend over straat naar school gingen omdat het hele land bedekt was onder een laag ijs. Of dat je de voordeur opentrok en tegen een enorme sneeuwwand aankeek. Dat waren nog eens tijden en toch ging alles gewoon door. Nu is het hele land in rep en roer als het een beetje gaat vriezen en er een paar vlokken sneeuw vallen.

‘s Avonds komt zoonlief thuis van zijn werk. Hij is friet fietser bij het friethuis in ons dorp. Ik vraag hem hoe de situatie op de weg was want de wind giert hier inmiddels om het huis. Mwah…. viel wel mee. Beetje wind en het was koud. Nu schiet ik in de stress. Want als hij het mee vind vallen, dan is het pas echt menens. Ik kom gelijk in actie en trotseerde de snijdende wind met een enorm stuk bubbeltjes plastic onder mijn arm. Het leek mij ineens een heel goed idee om toch even de buitenkraan in te pakken. Geen idee of dat helpt, maar ik weet niet hoe ik dat ding moet aftappen. Dit leek mij een geweldig plan. Snel weer naar binnen, gordijnen dicht, kachel hoog, mijn kroost verzamelen en bibberend bij elkaar kruipen om te zien wat ons te wachten staat……

ENJOY! your Sunday

Beeld: Meijnhout Fotografie
♥ Bewaar voor later op Pinterest ♥

De 'Siberische Beer' gaat los! | ENJOY! The Good Life

Wat je misschien ook leuk vindt…

Dromen van een vrijstaand bad

Dromen van een vrijstaand bad

Badderen, wie houdt er niet van! Vooral in deze tijd, waarin we meer tijd thuis doorbrengen, is het hebben van een bad een enorme luxe. Je creëert zo je eigen Spa-momentje thuis. Na een dag hard werken of achter de laptop gezeten te hebben, je even terugtrekken in de...

Zuurdesem perikelen: Starter zonder naam.

Zuurdesem perikelen: Starter zonder naam.

Wie ENJOY! op Instagram volgt, weet inmiddels dat ik de uitdaging aangegaan ben om zelf zuurdesembrood te bakken. Het is een frustrerend proces kan ik je melden. Waar een ander allang de handdoek, of in dit geval het zuurdesem deeg aan de wilgen gehangen had, blijf ik...

Het leed dat uitgroei heet.

Het leed dat uitgroei heet.

Bij de aanblik van mijn kapsel is het eerste wat mij te binnen schiet "Het leed dat uitgroei heet". De spiegel vermijd ik dan ook zoveel mogelijk. Als het dan moet omdat ik niet het idee wil wekken dat er stiekem een vogel aan het nestelen is in mijn haardos, dan...

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

WP Feedback

Dive straight into the feedback!
Login below and you can start commenting using your own user instantly