Zuurdesembrood bakken? Ook jij kunt het!

feb 9, 2022 | Baking time, Food, Healthy life, Lifestyle, Recipes, Things I love

Als er iets onder genieten van het goede leven valt, dan is het wel een vers gebakken zuurdesembrood uit eigen keuken. Zo’n mooi knapperig broodje, dat je verlangend in plakken snijdt en bij de eerste hap al doet ‘hummen’ van geluk. Dat is wat ik iedereen gun! Zuurdesembrood is niet alleen lekker en gezond, maar ook nog eens heel leuk om zelf te bakken. En als je eenmaal de slag te pakken hebt, is het kinderlijk eenvoudig.

Aan dat kinderlijk eenvoudig, gaat wel een proces van misbaksels, frustratie, eindeloos veel YouTube filmpjes kijken en onbegrip vooraf. Belangrijk is dat je blijft proberen. Het heeft mij tientallen misbaksels gekost voordat de broodjes een beetje toonbaar uit de oven kwamen. Voordeel is wel dat het brood eigenlijk altijd wel lekker uit de oven komt, maar het oog wil natuurlijk ook wat.

Geduld

Alles bij het bakken van zuurdesembrood draait om geduld en de zuurdesem starter. Eerder heb ik al een artikel gemaakt hoe je die starter zelf kunt maken. Natuurlijk kun je ook een starter kopen of bietsen bij een ervaren zuurdesem bakker, maar leuker is het om je eigen starter te maken en het hele broodbak proces te starten ‘from scratch’. Het kost wat tijd, maar als je de slag te pakken hebt, wil je nooit meer anders.

Korenmolen

Gebruik voor het bakken van brood meel en bloem van een goede kwaliteit. Dat levert het beste resultaat. Check of er bij jou in de buurt een korenmolen staat, daar kun je meestal ook meel, bloem en andere mooie producten kopen. Zelf ga ik altijd naar ‘De Oude Knegt’ in Akersloot. Een bezoekje aan de molen en het knusse winkeltje, draagt allemaal bij aan de hele beleving van het bakken van zuurdesembrood.

Gietijzeren pan

Zelf bak ik mijn zuurdesembroden in een gietijzeren pan die in de oven kan. Ooit investeerde ik in een Le Creuset pan, die uitermate geschikt is voor het bakken van zuurdesembrood. Voor mij een favoriet in de keuken en de beste investering ooit. Heb je deze pan niet? Dan lukt het ook prima in een andere gietijzeren pan of emaille braadpan. Jaag jezelf niet op kosten als je nog niet weet of je er aardigheid in gaat krijgen.

Broodfabrique

Wat fijn is, is als je na het kijken van eindeloos veel filmpjes en lezen van talloze artikelen over het geheim van het bakken van het ultieme zuurdesembrood, een gouden tip krijgt. Iedereen bakt brood op zijn eigen manier en allemaal net weer even anders. Broodfabrique heeft mijn struggle om zuurdesembrood te bakken een tijdje gevolgd op Instagram en was zo lief om haar ultieme stappenplan om zuurdesembrood te bakken met mij te delen. En natuurlijk deel ik dat ook weer heel graag met jou.

Ik bak altijd twee broden tegelijk. Als je toch bezig bent, is het net zo makkelijk om voor een grotere hoeveelheid te gaan. Het hele kneed proces laat ik door de machine (KitchenAid) doen. Natuurlijk kun je dat ook met de hand doen. Dat is wel een zwaar en langdurig werkje.

Ingredënten:

  • 800 gram bloem (tarwe-, volkoren- of speltbloem, keus is aan jou)
  • 160 gram starter
  • 560 gram water (lauwwarm)
  • 15 gram zout

Aan de slag:

Als je je starter in de koelkast hebt staan, dan haal je hem de avond voor je met het deeg aan de gang gaat uit de koelkast. Voed de starter en laat hem buiten de koelkast staan.

Doe alle ingrediënten in de deegkom. Plaats de deeghaak op de machine. Vermeng eerste het deeg op een lage stand. Zodra alles goed vermengd is de snelheid flink opvoeren. Ik laat de machine net zolang draaien tot hij de hele kom schoon gedraaid heeft. Afhankelijk van het soort meel dat je gebruikt, duurt dit meestal zo’n 10-15 minuten. Houd de machine goed in de gaten want als het deeg goed samenkomt moet de machine flink aan het werk en gaat hij, als je niet oppast, het hele aanrecht over.

Zet ondertussen een schone deegkom of schaal klaar, waar je een paar druppels (sla of zonnebloem) olie in doet en de kom mee insmeert, zodat het deeg niet gaat plakken. Als het deeg klaar is, je kunt de stretch-test* doen, stort je het deeg met behulp van een deegschraper in de kom. (*Tussen je vingers het deeg uiteen trekken. Als er een mooi ‘film’ laagje ontstaat en je het deeg niet uit elkaar trekt is het goed) Dek de kom af met een vochtige, schone theedoek. Ik gebruik altijd een douchekapje.

Zet de timer op een halfuur en pas dan de ‘stretch and fold’ methode toe. Maak hiervoor je handen nat. Pak de deeg aan de zijkant en trek eraan totdat je het gevoel hebt dat je weerstand voelt. Ga zo de hele zijkant van het deeg langs. Pas op dat het deeg niet scheurt. Herhaal dit ieder half uur. Totaal vier keer. Laat het deeg dan minimaal 4 uur rusten.

Bestrooi je werkblad met bloem, haal het deeg uit de kom met de deegschraper en stort het op je werkblad. Snijd het met de deegschraper in twee gelijke delen. Pak dan twee punten aan de buitenkant van het deeg en vouw het naar binnen. Herhaal dat een keer of vier. Leg je handen dan om het deeg en vorm een mooie bol door het naar je toe te trekken over je werkblad.

Rijsmandje

Bestrooi een rijsmandje of een schaal met bloem. Ik laat mijn brood altijd rijzen in een middelgrote glazen Pyrex kom (doorsnee 17 cm) die ik insmeer met slaolie en bestrooi met rijstmeel. Doe wat voor jou goed voelt. Ik heb altijd een gevecht om het deeg uit de rijsmandjes te krijgen. Leg het deeg met de mooie kant onder in het rijsmandje of kom. Dek af met een vochtige theedoek of zoals ik met het douchekapje of dek af met huishoudfolie. Zet het daarna in de koelkast waar het de nacht rustig kan rijzen.

De volgende ochtend verwarm je de oven, met daarin de (gietijzen) pan, voor op 250 graden voor een uur. Daarna leg je een stuk bakpapier op een broodplank. Ik maak het bakpapier altijd nat onder de kraan en maak er een prop van die ik op de broodplank weer uitvouw. Hierop kieper ik de kom of rijstmandje onderste boven op. Dan haal ik de pan uit de oven. Zorg dat je dit allemaal snel doet, zodat de oven en de pan goed op temperatuur blijft. Pak de punten van het bakpapier op en laat het bakpapier met het deeg erop in de pan zakken. Vouw de punten naar buiten. Snij met een deegmesje (lame) een niet al te diepe inkeping boven in het brood. Dit kan je ook eventueel met een schaar in het brood knippen. Hierdoor kan het brood mooi van bovenaf doorrijzen in de pan tijdens het bakken.

Bak het brood 30 minuten met de deksel op de pan. Haal dan de deksel van de pan en laat het brood dan nog 13 minuten bakken. (Let op: de baktijden verschillen per oven. Broodfabrique houdt 24 om 10 minuten aan.) Het brood is nu klaar. Haal het bakpapier van het brood en laat het brood afkoelen op een rooster. Één brood smikkelen wij altijd in het weekend op en het andere brood doe ik in de vriezer. Dat piep ik dan op in de oven zodra we het gaan eten en hebben we weer een vers brood. Of ik snijd boterhammen die ik vervolgens rooster. Ook heel lekker!

Ik bak meestal brood in het weekend. Op vrijdagavond haal ik de starter uit de koeling, voed deze en bewaar deze buiten de koelkast. Op zaterdag aan het begin van de middag ga ik het deeg maken. Na de stretch & fold, laat ik het deeg verder rijzen op het aanrecht. Voordat ik naar bed ga, doe ik de final shape en plaats het deeg in de rijsmandjes of kommen. Die zet ik voor de nacht in de koelkast. Op zondagochtend bak ik de broden.

Ik ben heel benieuwd of je wat aan dit artikel hebt en of je het ook aandurft om zelf zuurdesembrood te gaan bakken. Laat je niet uit het veld slaan als het niet meteen lukt. De aanhouder wint! Ik ben heel benieuwd naar jouw broden en ervaring. Leuk als het wilt delen hieronder of op Instagram. Tag ENJOY!, dat vind ik leuk!

ENJOY!

Beeld: @ENJOY! The Good Life

Bewaar voor later op Pinterest
Het Arsenaal, Naarden

Het Arsenaal, Naarden

Bezoek voor een uitstapje eens een minder voor de hand liggende, kleinere stad. Zoals Naarden. Een prachtig bewaarde vestingstad in het Gooi. Ik schreef eerder al eens over wat Naarden te bieden heeft. Met enige regelmaat kom ik in pittoreske stadje omdat mijn...

Lees meer
Opgemaakt september 2023

Opgemaakt september 2023

Een van de rubrieken die altijd goed gelezen wordt, is die van de producten die ik opgemaakt heb. Het is alweer even geleden dus heb ik de opgemaakte producten weer eens verzameld. Ik ben benieuwd of er producten bij zitten die jij ook gebruikt of dat dit overzicht je...

Lees meer
Salade Niçoise

Salade Niçoise

Nu we ineens weer heerlijk nazomerweer hebben, gaan we nog niet aan de stamppotten en stoofschotels. Als het warm is, eet ik het liefst een lichte maaltijd. Een salade met een kopje soep of met stokbrood en wat lekkere smeersels. Een van mijn favoriete salades is...

Lees meer

Samenwerken

%d bloggers liken dit: