Zelf speculaas maken

nov 30, 2016 | Baking time, Food, Recipes

Zelf speculaas maken | ENJOY! The Good Life

Zelf speculaas maken

Speculaas kan natuurlijk het hele jaar door maar juist in deze tijd, voor de Sinterklaas, wilde ik graag eens zelf speculaas maken. En dan het liefst van die ouderwetse speculaasjes in die kneuterige vormen. Geen idee hoe ik zoiets aan moest pakken en wat zouden we dan zonder internet moeten….

Zelf speculaas maken | ENJOY! The Good Life

Speculaasplankjes

Het deeg voor speculaas was het probleem niet want dat is weer terug te vinden in het oude kookboek van mijn moeder. Maar hoe krijg ik van die leuke vormpjes. Ik zag op filmpjes op internet dat je tegenwoordig een soort verfroller kunt kopen bij bakwinkels waarmee je de figuurtjes zo uit het deeg kunt rollen. Maar ík ben ík niet, als ik dat niet allemaal veel te simpel vind. Blijkbaar zoek ik graag de moeilijke weg. En dat kan want dat is zoals de bakkers het vroeger deden met speculaasplankjes.

Zelf speculaas maken | ENJOY! The Good Life

Marktplaats

Hoe kom je in hemelsnaam aan die plankjes? Ik vroeg wat rond in mijn omgeving maar nope…. geen plankjes. En keek eens rond op Marktplaats. Daar vind je er nog wel een aantal en kon een snelle deal sluiten en had ze de volgende dag in huis. Als je een kringloopwinkel in de buurt hebt is dat ook een goede optie. Heb je geen zin in eindeloze speuractie’s dan bestel je de plankjes makkelijk en snel bij Dille & Kamille.

Zelf speculaas maken | ENJOY! The Good Life

Natuurlijk gelijk aan de slag! Ik was zelf wat aan het prutsen met de speculaas plankjes. Had eindelijk de smaak te pakken toen de damespuber thuis kwam en al fronsend vroeg wat ik nou weer aan het doen was. Haha…. zij is van het ‘doe maar makkelijk’ soort. Maar ze vond dat gepruts wel geinig en zo waren wij uiteindelijk gezellig samen in de keuken aan het ‘prutsen’ met de speculaasjes met een leuk en lekker resultaat. Van de restanten van het deeg maakte de damespuber pepernoten. Wat een gezellig middagje!

Zelf speculaas maken | ENJOY! The Good Life

Speculaasdeeg:

  • 300 gram bloem
  • 125 gram donkere basterdsuiker
  • 150 gram roomboter
  • 1 eidooier
  • 1 flinke tl speculaaskruiden
  • 3 eetlepels melk

Zelf speculaas maken | ENJOY! The Good Life

Aan de slag:

Kneed alle ingrediënten door elkaar tot een mooie bal deeg. Doe plastic folie om het deeg en laat het een uurtje in de koelkast rusten. Verwarm de oven voor op 175ºC (heteluchtoven). Leg bakpapier op de bakplaat. Smeer de speculaasplankjes in met wat olie of bestrooi ze licht met bloem zodat het deeg er niet in blijft plakken. Druk het deeg in de speculaasvormpjes en snijd het overtollige deeg plat langs het hout af met een mes. Sla het plankje op je werkblad en het deeg komt uit de vorm. Leg alle vormen op het bakpapier en bak je speculaasjes of speculaaspop in 15 minuten af. Laat de speculaas goed afkoelen op een rooster. Als je niet aan plankjes kunt komen of dat teveel gedoe vindt dan kun je bij speciaalzaken een koek/speculaas roller kopen. Je maakt een dunne deeglap en rolt de vormpjes er met de roller zo uit.

Zelf speculaas maken | ENJOY! The Good Life

ENJOY! home baked delights

 

Mamma Peppino, knus restaurant in Alkmaar

Mamma Peppino, knus restaurant in Alkmaar

Als fervent snavelaar, laat ik mij graag verrassen. Een vriendin nam mij mee op sleep naar een restaurant waar ik nog niet eerder van gehoord had, laat staan geweest ben. Blijer kun je mij niet maken! Ik wentel mij graag in een nieuwe culinaire aangelegenheid. Op naar...

Lees meer
Favoriete geuren van Yodeyma

Favoriete geuren van Yodeyma

Tot voor kort bestonden er voor mij maar twee lievelingsgeuren. De Eau de Toilette van Chanel, Coco Mademoiselle en Chloé. Ik heb weleens een uitstapje gemaakt naar een andere geur, maar dat was altijd een teleurstelling en dan zit je met zo'n dure fles die je dan...

Lees meer
Mosterdsoep met avocado, champignon toast

Mosterdsoep met avocado, champignon toast

Het is herfst, de bladeren verkleuren in prachtige warme- en diepe tinten en binnenkort laten alle bomen hun blad vallen. Dat is ook de tijd dat ik weer verlang naar stoofschotels, stamppotten, suddervlees en soepen. Heerlijk als lunch, tussendoortje of lichte...

Lees meer

Samenwerken

%d bloggers liken dit: