Sinds ik mij heb aangesloten bij De Milieutuin, leer ik de meest uiteenlopende (vergeten) groenten kennen. Natuurlijk wil ik al die verse groenten uitproberen. Dit keer de savooiekool. Dit is één van de oudste koolrassen. Visueel gezien was het al een favoriet. Diepgroen met diepe nerven en gekrulde randen. Maar nu ook culinair een grote favoriet. Lange tijd was deze kool uit de gratie, maar gelukkig is hij bezig met een flinke come-back. Ik maakte er savooiekool rolletjes van, gevuld met gehakt. Met daarbij een tomatensaus en orzo.
Probeer als het even lukt, de kool te halen bij de groentezaak, direct van de boer/moestuin of bestel hem bijvoorbeeld online bij Crisp. Daar vind je groente van de beste kwaliteit met de lekkerste intense smaak. En gebruik voor dit gerecht de buitenste koolbladeren, die zijn het grootst. Voor de vulling gebruik ik rundergehakt, maar half-om-half, kip- of vega gehakt kan natuurlijk ook.
Ingrediënten voor 4-personen:
- 1 savooiekool (groene kool)
- 300-400 gram gehakt naar keuze
- 3-5 eetlepels paneermeel
- 1 ei
- 1 teentje knoflook
- 2 sjalotten of kleine uitjes
- 1 tl paprikapoeder (gerookt)
- snuf cayennepeper
- 1 tl Provencaalse- of Italiaanse kruiden
- blik tomatenblokjes of polpa (Petti of Mutti)
- 1 el tomatenpuree
- 2 el Balsamico azijn
- tl suiker
- klein bouillonblokje (Maggi)
- peper en zout
- olijfolie
- geraspte kaas (Parmezaans of oude kaas)
Aan de slag:
Verwarm een scheut olijfolie in een pan met een dikke bodem. Fruit hierin op laag vuur 1 gesnipperde sjalot en een uitgeperste of fijngehakte knoflookteen. Als de ui mooi zacht en goudgeel is, het vuur iets hoger en de tomatenpuree even meebakken. Afblussen met de Balsamico azijn. De tomatenblokjes of pulp toevoegen, peper, zout, suiker, Provençaalse- of Italiaanse kruiden en het kleine bouillonblokje. Laat dit op heel laag vuur stoven met de deksel op de pan, tot je het gaat gebruiken in de ovenschaal.
Breng het water met wat zout in een grote pan aan de kook. Haal de buitenste koolbladeren (stuk of 6/8) voorzichtig van de kool en leg ze in het kokende water. Laat ze ongeveer 3 tot 5 minuten koken zodat de koolbladeren zacht worden en makkelijker te hanteren. Giet af en spoel ze af met koude water. Laat ze goed uitlekken.
Vermeng het gehakt met peper, zout, ei, paneermeel, cayennepeper, paprikapoeder, heel fijngesnipperde sjalot. Doe het vooral ook op gevoel. Wil je meer of minder paneermeel , kruiden, ui etc. gebruiken. Doe wat goed voelt. Zorg wel dat het gehakt mooi samenhangend is.
Verwarm de oven voor op 175 graden (hetelucht) of 190 graden (normale oven).
Verdeel het gehakt in gelijke delen, net naar gelang je koolbladeren hebt. Ik heb meestal 6-8 koolbladeren. Leg een blad voor je neer op een snijplank met de mooie kant onder. Snijd de dikke nerf eruit. Overlap de bladeren weer. Maak een ovaal balletje van het gehakt. Leg het op het koolblad. Vouw de zijranden naar binnen en rol het koolblad op.
Schep een laagje tomatensaus in de overschaal. Leg hierop de koolrolletjes. Schenk de rest van de saus over de rolletjes. Rasp er een laag kaas overheen en zet het in de oven voor 35-40 minuten. Serveer de koolrolletjes met pasta, orzo of aardappelpuree.
Tip: Wil je meer saus als je pasta of orzo bij de koolrolletjes eet? Gebruik dan twee blikken tomaten. Wat je over hebt aan saus kun je altijd bewaren of invriezen.