Laatst had ik een gezellig etentje met vriendinnen L&L. We hadden bedacht dat we allemaal een deel van het diner zouden maken. En aangezien het een doordeweekse dag was moest het ook allemaal niet al te ingewikkeld. Misschien een leuke diner-tip voor het komende weekend?…
Dit is wat wij maakten.
Vooraf:
Tomatensoep van Jamie Oliver.
Ingrediënten:
- 1 kilo kerstomaten aan de tak (rode en gele)
- 4 grote tomaten
- 1 verse rode Spaanse peper
- 4 tenen knoflook
- 2 kleine rode uien
- 4 eetlepels balsamicoazijn
- verse basilicum
- crème fraîche (voor bij het serveren)
Leg de kerstomaten, samen met de in kwartjes gesneden grote tomaten, op een braadslede. Sprenkel er een scheut olijfolie over en strooi er zout en peper op.
Snijd de Spaanse peper doormidden, haal de zaadjes eruit en leg de helften bij de tomaten. Pers er de knoflooktenen bij. Hussel alles door elkaar en zet 12 tot 15 minuten in een oven van 220°C.
Pel de uien, hak ze in grove stukken en doe ze met olijfolie en een snuifje zout in een hete pan. Laat zacht worden terwijl je regelmatig roert.
Roer de balsamicoazijn door de uien en laat het vocht verdampen.
Haal de tomaten uit de oven en kieper ze bij de uien in de pan.
Doe de groenten uit de pan (in 2 porties) in de blender, doe er wat basilicum bij en mix alles fijn. Voeg naar smaak nog zout of peper toe en serveer met crème fraîche en enkele blaadjes basilicum.
Bron: Jamie 30 minuten.
Hoofdgerecht:
Flammkuchen.
Ingrediënten:
- 1 zakje droge gist
- 300 g bloem
- 150 g gerookt spek
- 1 bekertje crème fraîche (125 ml)
- 200 g volle Franse kwark
- 1 mespunt nootmuskaat (versgeraspt)
- 3 uien (in dunne ringen)
- Meng de gist, bloem en 1 tl zout in een kom. Maak een kuiltje in het midden en schenk er 150 ml lauwwarm water in. Kneed tot een soepel deeg. Dek de kom af met een vochtige, schone theedoek en laat het deeg 1 uur rijzen.
- Verwarm de oven voor op 250 °C. Snijd het spek in zo dun mogelijke reepjes. Rol het deeg met de deegroller op een met bakpapier beklede bakplaat uit tot een dikte van 1 cm. Meng de crème fraîche met de kwark en breng op smaak met de nootmuskaat, peper en zout. Verdeel dit mengsel over het deeg en bedek gelijkmatig met het spek en de ui. Bak de flammkuchen ca. 15 min. in het midden van de oven.
Tip:
Je kunt de flammkuchen 1 dag van tevoren bereiden. Laat afkoelen tot kamertemperatuur en bewaar afgedekt in de koelkast. Verwarm 10 min. in een voorverwarmde oven op 210 °C. Deze hartige koek is ook koud lekker. Wij aten een salade bij de Flammkuchen. Je kunt hem eventueel ook bij de soep serveren.
Bron: Allerhande.
Nagerecht:
Big Fat Tipsy trifle
- 1 roombotercake
- 1,5 dl amaretto, cognac, grand marnier o.i.d.
- 800 gram aardabeien, kroontjes verwijderen en halveren
- 250 gram amerettikoekjes of bitterkoekjes, verkruimd
- 750 dl slagroom
- merg van 1 vanillestokje of enkele druppels vanille essence
- 100 gram poedersuiker
- 200 gram witte chocolade
Benodigdheden: een trifleschaal of een glazen kom.
Snijd de cake in plakken van 5 mm dik en bekleed met een aantal plakjes de bodem van de schaal. Zorg ervoor dat ze mooi compact liggen.
Besprenkel de cakelaag met de drank naar keuze. Neem dan (zo mogelijk) aardbeien van dezelfde grootte en druk ze omgekeerd met de gesneden kant tegen het glas. Herhaal dit rondom. Strooi wat koekkruimels over de cakelaag, tot een derde van de hoogte van de aardbeien.
Klop de slagroom stijf met de vanille en poedersuiker, tot bijna de dikte van roomkaas. Verdeel een derde van de room over de aardbeien en koekkruimels en strijk het oppervlak glad met de achterkant van een lepel. De laag room moet enkele millimeters boven de hoogte van de aardbeien uitkomen. Kijk van een afstandje naar je meesterwerk in wording om te zien of de bovenkant van de room vlak is. Zo niet veeg dan met een stuk keukenpapier rond de rand van de schaal en bestrooi met een laagje geraspte witte chocolade.
Herhaal de lagen tot de schaal vol is en eindig met een laag aardbeien.
Dit is echt een goddelijk toetje wat heel simpel te maken is. Deze trifle had de damespuber gemaakt. Zij is gek op bakken en het maken van nagerechten.
Bron: Lorraine Pascale, Home Cooking made easy.