Biefstuk Stroganoff

feb 19, 2023 | Food, Recipes

Diep in de vorige eeuw was mijn favoriete restaurant Contra ’73 in de Camperstraat in Amsterdam. Dit restaurant werd gerund door twee homo mannen. De mannenliefde was in die tijd nogal bijzonder en stond garant voor vertier. In Contra ’73, was het gezellig, gebeurde altijd wel iets verrassends en kon je knettergoed eten. Geen ingewikkelde gerechten, maar heerlijke bistro gerechten die bij iedereen altijd enorm in de smaak vielen.

De banana split als toetje zorgde toen altijd voor grote hilariteit. De banaan werd omhoog geserveerd met een paar slagroomsoesjes aan de ene uiteinde van de banaan en een klodder advocaat of iets dergelijks aan de andere kant. Met een sterretje erin wist het hele restaurant hoe laat het was. Als ik het nu zo schrijf is het heel plat, maar in die tijd waren we niet veel gewend….

Sfeer van toen

Bij Contra ’73 bestelde ik steevast Biefstuk Stroganoff. Een heerlijke biefstuk van de grill, de Stroganoff saus aan tafel bereid en met wodka werd het hele boeltje in de hens gestoken. Als ik eraan terugdenk loopt het water mij nog in de mond. Goddelijk was het altijd! De sfeer van toen vind ik niet snel meer terug in de restaurants van nu. Gewoon goed eten, zonder al teveel pretenties, geen hippe bedoening, liflafjes, ‘kijk mij eens’ en vooral een gezellige, warme en bourgondische sfeer. Ik heb een dergelijk restaurant nooit meer gevonden. Volgens mij zou het een gat in de markt zijn. Nu ik dit schrijf vraag ik mij eigenlijk af waarom ze ooit gestopt zijn en hoe het de gastheren vergaat. Wie het weet, mag het zeggen.

Een biefstuk Stroganoff maak ik nu een enkele keer zelf. Een recept voor de Stroganoff saus vond ik in een oud receptenboek van mij. Onlangs heb ik het weer eens gemaakt en het deed mij weer denken aan die goede oude tijd (dat krijg je als je ouder wordt;) Zo’n recept moet natuurlijk op ENJOY!.

Biefstuk

Bij voorkeur koop ik bij een goede slager biefstuk van de haas. Ik wil absoluut een botermalse biefstuk. Hoewel ik ook regelmatig lekker vlees online koop bij Crisp. Als je niet zo kieskeurig bent, zal een goede kogelbiefstuk ook prima zijn. Het recept voor de saus is royaal en voor vier personen. Meestal eet ik alleen met zoonlief dus dan vries ik de rest van de saus steevast in. En wil je de saus flamberen? Check hier dan even voor alle tips & tricks.

Ingrediënten:

  • flesje Schaschliksaus (Calvé)
  • biologische spekblokjes (Jumbo, 100 gram)
  • doosje champignons (250 gram, in plakjes))
  • paprika rood (in kleine blokjes)
  • paprika groen (in kleine blokjes)
  • 1 ui (gesnipperd)
  • 2 tomaten (in kleine stukjes gesneden)
  • 3 eetlepels zilveruitjes (Kesbeke)
  • klein blikje tomatenpuree
  • kookroom (150 ml)
  • zout en peper

Aan de slag:

Verwarm een scheutje olijfolie in een koekenpan met een dikke bodem. Fruit hierin de ui, bak daarna de champignons en paprika op wat hoger vuur. Als die wat kleur gekregen hebben, bak je de spekblokjes mee. Voeg dan de tomatenpuree erbij en laat deze even meebakken. De tomaten ook even meebakken. Voeg dan de schaschliksaus erbij, de schenkroom en de zilveruitjes. Breng op smaak met peper en zout en laat de saus nog een kwartiertje op zacht vuur doorwarmen.

Flambeer, als je durft, eventueel voor het opdienen. Het is niet echt noodzakelijk. De saus is zo ook al lekker. Het is meer voor een stukje spektakel. Vergeet niet de afzuigkap uit te zetten als je gaat flamberen anders gaat niet alleen de saus maar ook je hele huis in de fik.

ENJOY!

Beeld: ENJOY! The Good Life

♥ Bewaar op Pinterest voor later ♥

Fête de la Nature – Zaterdag 2-9-2023 – Uitgeest

Fête de la Nature – Zaterdag 2-9-2023 – Uitgeest

De natuur inspireert, verwondert en maakt je blij! De slogan van het Fête de la Nature. Eéntje die klopt als een bus. Sinds ik mij aangesloten heb bij de collectieve Milieutuin in Uitgeest, beleef ik een paar keer per week ware geluksmomentjes. Een club...

Lees meer
Roadtrip langs de westkust van Zweden

Roadtrip langs de westkust van Zweden

We zijn net terug van een roadtrip langs de westkust van Zweden en Denemarken. De koffers zijn uitgepakt, de was hangt aan de lijn en de eerste nacht in ons eigen bed is een feit. Wat hebben wij, mijn zoon Finn(20) en ik, een geweldige reis gemaakt! Eentje om voor...

Lees meer
Risotto met courgette, citroen, ham en pesto.

Risotto met courgette, citroen, ham en pesto.

Wat eten we vandaag, is de vraag van de dag. Zuchtend laat ik de recepten door mijn hoofd flippen. Orzo met tomaatjes en garnalen, quiche met gorgonzola en peer, zalm met dille, citroen saus.... Hoewel allemaal heel lekker, ben ik op zoek naar iets anders. Ik duik de...

Lees meer

Samenwerken

%d bloggers liken dit: