Zweden doen het anders

jun 14, 2020 | Column

Zweden doen het anders | ENJOY! The Good Life

Zweden doen het anders

Misschien heb je van de week ook het programma ‘Zweden doen het anders’ gezien. Ik vond het een prachtige uitzending. Zeker omdat ik niet verwacht had dat het wat zou zijn. Over Zweden is interessant, maar van de presentatoren had ik niet verwacht dat het wat kon worden. Persoonlijk hou ik heel erg van, zoals dat tegenwoordig heet, langzame televisie. Programma’s met ‘gewone mensen’, met programmamakers die echt geïnteresseerd zijn en zichzelf niet op de voorgrond plaatsen. Voor mij liever niet het kliekje opgespoten BN’ers dat zichzelf ontzettend geweldig vind.

Zweden en COVID-19

Het programma ‘Zweden doen het anders’ gaat over hoe Zweden omgaat met de COVID-19. Hoewel de presentatoren dat ergens in het programma uit het oog verloren zijn en meer geïnteresseerd raken hoe die Zweden nu precies in elkaar zitten. En dat snap ik. Want dat is precies wat ik ook heb bij Zweden en zijn inwoners. Aan de ene kant lijken dingen vergelijkbaar met ons land, maar eigenlijk is dat totaal niet het geval.

Sander Schimmelpenninck

En wat een land kan doen met een man en ego als dat van Sander Schimmelpenninck. Hoewel het een aantrekkelijk man is om naar te kijken, zap ik normaal gesproken binnen een paar momenten weg. Op mij komt hij zo zelfingenomen over dat direct mijn nekhaar overeind gaat staan. En vanaf het eerste moment in ‘Zweden doen het anders’ vond ik het een sympathieke gast. Ten eerste had ik totaal niet verwacht dat iemand als Sander Schimmelpenninck een vrouw zou hebben die zo ‘down to earth’ is als zijn Lotta. Wat een mooi mens. Beeldschoon én helemaal zichzelf. Maar vooral bijzonder wat deze vrouw doet met Sander.

Onhandig

Daar stond hij dan, helemaal in zijn eentje in een godvergeten prachtig landschap. Tot zijn middel in het water, in een waadpak, een beetje onhandig te klooien. Gelukkig zag hij dat zelf ook in en heel oprecht vertelde hij wat het met hem deed. Als hij het naar onze begrippen bracht was het compleet belachelijk, maar eigenlijk als hij zich er aan over gaf was het best heel fijn. Als je niet zo bezig bent met jezelf en hoe anderen jou zien dan is het leven een stuk prettiger en is er veel meer tijd om te zien waar het nu echt over gaat. Genieten van heel simpele dingen. Hoewel iedereen zijn eigen geluk natuurlijk zelf in mag vullen.

Doen wat je wilt

En die Lotta, die doet lekker wat ze wil. Duikt dagelijks het water in om oesters te vangen, verkoopt die aan plaatselijke restaurants. Dat maakt haar gelukkig. Ze blijft dicht bij zichzelf. Ze heeft een heel duidelijke mening over haar Sander en Nederlanders in het algemeen. Wat natuurlijk helemaal klopt, maar wij zijn dat zo gewend. Wat vooral interessant is, is wat Lotta en gelijkheid tussen mannen en vrouwen, met mannen doet als Sander Schimmelpenninck. Hij wordt ineens een gewoon mens. En in mijn ogen een veel mooier mens. Die ook ineens een heel mooi programma maakt. Het maakt mij nieuwsgierig. Ik zou nog wel veel meer willen weten over die Zweden en hoe dat gaat tussen Lotta en Sander.

Goed geregeld

Er zullen vast in Zweden ook een hoop dingen niet goed geregeld zijn, maar die vanzelfsprekendheid dat mannen en vrouwen gelijk zijn is een enorme verademing. Wat heerlijk dat vrouwen én mannen lang verlof krijgen om daarna, als de kinderen groter zijn weer gewoon samen aan de bak te kunnen. En dat je als vrouw jezelf niet weg hoeft te cijferen en genoegen moet nemen met een part-time baan omdat het anders onmogelijk is om alle ballen in de lucht te houden. Je samen verantwoordelijkheid neemt voor het gezin.

En wat fijn dat de overheid zorgt dat dit soort dingen goed geregeld zijn. Dat ook de zorg (op het eigen risico na) en het onderwijs/studeren gratis is en daardoor voor iedereen toegankelijk. Als je zorgt dat deze dingen goed geregeld zijn is dat een investering voor de toekomst van je land. Dat maakt mensen trots. Ik was best een beetje jaloers om te horen hoe trots die Zweden zijn op hun land. Iets wat ik nog nooit gevoeld heb bij Nederland.

Moraal

Maar goed, de moraal van het verhaal is, dat ik nu ook weet waar ik naar op zoek ga. Ik wil een Zweedse man. Zo’n man die lekker zijn eigen ding doet. Niet verwacht dat ik binnen de kortste keren bij hem intrek en ik zorg dat zijn pantoffeltjes klaar staan, zijn overhemdjes gestreken in de kast liggen, de piepers om zes uur op tafel staan en mezelf helemaal wegcijfer. Zo’n Zweed lijkt mij ideaal. Heerlijk samen en heerlijk apart.

Maar ja, waar vind ik die? De zoekrange op Tinder vergroten, roept mijn zuster, die aan de vooravond staat om drie maanden naar Zweden te vertrekken. Maar als ik dat doe dan krijg ik ook alles in het oosten, westen en zuiden. En die wil ik nu juist helemaal niet. Ik heb een beter idee. Ik ga op zoek naar zo’n leuk Zweeds vakantiehuisje en we gaan deze zomer op vakantie naar Zweden. Eens zien of ik de mannelijke versie van Lotta kan vinden. Dé Lotto. Dat zegt genoeg toch?

Op zoek naar meer verhalen van ENJOY!?

Een nieuwe job? Ik kijk even rond. | ENJOY! The Good Life

 

 

Sjans op de snelweg

 

Tinder date | ENJOY! The Good Life

 

 

Dateleed: Say what??!!

 

persoonlijke column | ENJOY! The Good Life

 

 

Ik heb teveel spullen. Ben ik een hoarder?

 

Meer columns ontvangen van ENJOY!? Volg ENJOY! dan op InstagramFacebook en/of Pinterest of abonneer je op de website van ENJOY! door je e-mailadres in te voeren in het balkje ‘Abonneer je’ aan de rechterkant van de website.

ENJOY! your Sunday

Beeld: Header Wiljo Meijnhout

 

 

 

 

Diversiteit als vanzelfsprekendheid

Diversiteit als vanzelfsprekendheid

Diversiteit als vanzelfsprekendheid Met pubers kunnen er soms behoorlijke heftige discussie ontstaan over uiteenlopende onderwerpen. Keuzes die de overheid maakt, het virus, generatieverschillen, discriminatie, Unilever en de Vegetarische Slager, of de appeltaart wel...

Lees meer
Orzo met inktvis

Orzo met inktvis

Orzo met inktvis Dat wij hier bij ENJOY! van orzo houden is geen geheim. Diverse varianten vind je inmiddels op de website. Allemaal even lekker en over het algemeen snel klaar te maken. Deze orzo met inktvis zag ik in het kookprogramma van Nigella Lawson (Simply...

Lees meer
Snapshots week 46/2020

Snapshots week 46/2020

    Vlees eten wij zeker niet dagelijks. Eigenlijk steeds minder. Maar zo heel af en toe een biefstuk, daar kan ik echt van genieten. Normaal gesproken ga ik voor een goede biefstuk naar Loetje. Ik waag mij er zelf meestal niet aan want of het is een...

Lees meer

Samenwerken