Zuurdesembrood bakken stond al lange tijd op mijn lijstje om eens uit te proberen. Steeds voor mij uitgeschoven want het leek mij een heel ingewikkeld proces. Tientallen filmpjes heb ik gekeken, die de stap om te beginnen alleen maar groter maakte. Elke thuisbakker doet het weer op zijn eigen manier. Het is eigenlijk gewoon een kwestie van beginnen en zien wat er van komt. Ik dek mij dus op voorhand maar even in. Ik ben ook zo’n thuisbakker die niet alle wijsheid in pacht heeft, maar die wel lekkere broodjes bakt. Zuurdesembrood bakken is een kwestie van gevoel en heel veel doen. Als je niet opgeeft zul je zien dat er steeds mooiere en lekkerder broden de oven uitrollen. Maar alles begint met de zuurdesemstarter.
Je kunt natuurlijk vragen aan een thuisbakker of je wat starter over mag nemen. Deze starter heeft zich bewezen en dan heb je de eerste hindernis gehad. Veel leuker is het om zelf een starter te maken zodat het echt jouw eigen brood wordt. Je hebt daar maar heel weinig voor nodig en krijgt daardoor nog meer feeling voor het bakken van zuurdesembrood.
Belangrijk om te weten voordat je gaat beginnen.
- Zorg dat je een goede digitale weegschaal hebt. Ik kreeg deze weegschaal van mijn kinderen cadeau nadat ik weer eens een mislukt zuurdesemproject had. Het kijkt, zeker als beginnende broodbakker, allemaal best nauw. Meten is weten, dus zorg voor goed materiaal.
2. Bewaar je starter in een weckpot. Zelf gebruik ik hiervoor de middelmaat (1l.) van het Zweedse woonwarenhuis. Maar je kunt ook hier weckpotten vinden of kijk eens in de kringloopwinkel. Zorg dat de pot goed schoon is en haal de rubber ring eraf. Deze heb je voor de starter niet nodig want er moet wat lucht kunnen ontsnappen. Zorg dat je twee potten voor de starter hebt. Zo kun je af en toe de starter overschenken in een schone pot.
3. Gebruik goed meel. Ik haal mijn meel altijd bij De Oude Knegt in Akersloot. Mijn pogingen met tarwebloem uit de supermarkt liepen allemaal op missers uit. Heb je een molen in de buurt? Haal dan je meel daar. Een beter resultaat kun je niet krijgen. Vind je dat teveel gedoe? Gebruik dan voor je starter een combinatie van roggemeel en tarwebloem. Overigens heb ik ondervonden dat het succes van de starter hem zit in het gebruik van roggemeel.
Ingrediënten:
- Roggemeel
- Tarwebloem
- Water (lauw)
Zet de pot op de weegschaal en schep hier 50 gram roggemeel in. Voeg daarbij 50 gram (ml) lauw water. Roer alles goed door elkaar. Doe de deksel dicht (zonder rubber) en zet de pot weg in een keukenkastje. De volgende dag, het liefst rond dezelfde tijd voeg je weer 50 gram roggemeel en 50 gram lauw water toe. Vanaf dag 4 vervang je het roggemeel door tarwebloem. Dit blijf je dagelijks herhalen voor zo’n 7 à 14 dagen. Het is bij elke starter weer anders wanneer hij actief wordt.
Je zult na een aantal dagen zien dat er belletjes verschijnen, hij kan soms wat zurig gaan ruiken, zelfs naar amoniak, er kan een laagje grijzig water op gaan staan. Laat je door dit alles niet uit het veld slaan en ga gewoon door met dagelijks voeden. Blijf elke keer als je gaat voeden de starter goed doorroeren en probeer zo min mogelijk klontjes in de starter te krijgen. De starter is actief als hij in volume verdubbelt. Ik moet er wel eerlijk bij zeggen dat ik dat proces zelden heb gezien omdat ik mijn starter altijd voed voordat ik naar bed ga. Het is lastig aan te geven wanneer de starter goed is. Zelf ben ik gewoon maar begonnen met bakken toen de starter wat belletjes had en enigszins aangenaam rook. Dat zal rond een dag of tien zijn.
Ook als je eenmaal brood gaat bakken, moet de starter dagelijks gevoed worden. En na gebruik van de starter ook weer gelijk gevoed worden. Bak je slechts een keer per week brood, dan kun je de starter na het voeden in de koelkast zetten. Daar wordt het gistingsproces vertraagd en hoeft de starter maar een keer per week gevoed te worden.
Volgende keer ga ik met je doornemen hoe je met de starter een zuurdesembrood kunt bakken. Veel plezier met het maken van de starter. Heb je vragen? Stel ze gerust door een commentaar hieronder te plaatsen, een bericht te sturen of stuur een berichtje via Instagram.