Zuurdesem perikelen: Starter zonder naam.

mrt 7, 2021 | Column

Wie ENJOY! op Instagram volgt, weet inmiddels dat ik de uitdaging aangegaan ben om zelf zuurdesembrood te bakken. Het is een frustrerend proces kan ik je melden. Waar een ander allang de handdoek, of in dit geval het zuurdesem deeg aan de wilgen gehangen had, blijf ik maar door proberen. Ik kan het niet uitstaan dat het mij niet lukt om zo’n lekker en gezond broodje te bakken. Na weer een weinig succesvol baksel, kijk ik maar weer eens één van de vele filmpjes op YouTube, waar het toch redelijk eenvoudig lijkt om een zuurdesembrood te bakken. Ik ben niet van het type opgever, dus het zal mij lukken om een lekker en mooi brood uit de oven te toveren.

Starter

Het begon allemaal met het maken van een starter. Zonder starter geen brood. Gelijke delen meel en water in een bakje en dit elke dag herhalen. Simpel toch? Er moet dan vanzelf iets tot leven komen. Wat? Geen idee. Bij mij leek ‘het’ te gaan gebeuren, totdat de starter er na een paar dagen de brui aan gaf. Een melkachtig goedje bleef mij dagelijks uitlachen vanachter glas. Na een week heb ik het door de gootsteen gespoeld. Poging mislukt.

Nu zeggen de desem fanaten dat je je starter een naam moet geven. Ik heb de meest uiteenlopende namen voorbij zien komen. In een van de filmpjes noemde een huisbakker zijn starter ‘schatje’. Mijn pubers verklaren mij al voor gek met dit broodproject. Zij zien mij het zoveelste zuurdesem filmpje kijken. Dit keer heeft een volwassen man het constant over ‘zijn schatje’ tijdens het broodbakken. De pubers kijken elkaar aan en roepen in koor dat ik het niet in mijn hoofd moet halen dat onsmakelijke potje gevuld met drap een naam te gaan geven. Mijn starter gaat dus als SZN door het leven ‘Starter zonder naam’.

Molen

Alle bakkers zweren bij meel van de molen. Voor een nieuwe poging toog ik dan ook maar eens naar de molen in de buurt. In mijn geval De Oude Knegt in Akersloot. Ik bestelde online verschillende soorten meel: volkoren spelt, meergranen en roggemeel. Mijn bestelling kon ik ophalen in de molen. Normaal gesproken is dat een heel leuk uitstapje. Nu werd ik angstvallig buiten de deur gehouden in verband met ‘het virus’. Ik kreeg drie gezellige papieren zakken met meel, dichtgebonden met een koordje in mijn handen gedrukt. Met de zakken onder den arm keerde ik huiswaarts en had meteen zin in weer een brood bak poging.

Vreemd luchtje

Mijn nieuwe starter, startte ik op met roggemeel. Dat zag er al een stuk beter uit dan mijn drapje met meel uit de supermarkt. Dagen voederde in mijn naamloze starter, maar er kwam niets tot leven en het begon gigantisch te meuren in het kastje waar ik de starter in bewaarde. Een hele sterke terpetine lucht. Om dat in een brood te verwerken leek mij geen goed plan. Deze keer verdween mijn starter in de vuilnisbak.

Een beetje gefrustreerd begon ik weer opnieuw. Weer met roggemeel (50 gram meel en 50 gram water). Dagelijks voegde ik, voor het slapengaan, dezelfde hoeveelheden meel en water toe. Alleen geen roggemeel meer, maar gewoon tarwebloem uit de supermarkt. Het werd wel soort van substantie en stonk gelukkig niet. Het goedje kreeg een aangename geur. Helaas zag ik het niet vermeerderen of enorme bubbels ontstaan. Ik besloot het plastic bakje met de starter op de afzuigkap te zetten. Misschien dat het daar iets warmer was. Losjes legde ik de deksel erop zodat er genoeg lucht bij kon komen. En zo ‘voederde’ ik de starter nog een paar dagen door.

Godin

Die vrijdagochtend hoor ik de sleutel in het slot. Onze godin is er om ons huisje weer blinkend schoon te maken. Ik ben altijd zo blij om haar te zien. Zij redt ons van totale vervuiling. Ietwat overdreven moet ik toegeven, maar ik ben verre van een poetsvrouw dus besteed dit werkje graag aan haar uit. In ruil daarvoor draag ik haar op handen en kost het mij wat duiten. We gaan beiden aan het werk. Ik op de bovenverdieping voor de baas, haar hoor ik beneden met de stofzuiger en sopjes in de weer. Tevreden glimlach ik. Het volgende moment grijpt de angst mij om het hart. Mijn starter! Die pleurt zij zeker weg. Ondertussen mompelend dat het in huize ENJOY! steeds gekker wordt en resten afhaaleten tegenwoordig op de afzuigkap geparkeerd worden. In blinde paniek sjees ik naar beneden……

ENJOY! your Sunday

Beeld: Meijnhout Fotografie
♥ Bewaar voor later op Pinterest ♥

Kip met spek, brie, walnoten en honing

Kip met spek, brie, walnoten en honing

Hoewel ik probeer niet heel veel tijd te besteden aan Social Media, vind ik het wel leuk om regelmatig Insta Stories te plaatsen en heb ik een aantal Instagram accounts die ik met veel plezier volg. Eén daarvan is Sosn (Something old & something new) Interieur...

Lees meer
Snapshots augustus 2021

Snapshots augustus 2021

De maand augustus is alweer voorbij en gevoelsmatig lijkt de zomer ook alweer voorbij. De telefoon met kiekjes heb ik weer leeggemaakt en ik kijk, samen met jou, even terug op de afgelopen maand. Kijk je mee? Een aantal lekker happen die hier 's avonds op tafel...

Lees meer
Fête de la Nature – zaterdag 4-9-2021 in Uitgeest

Fête de la Nature – zaterdag 4-9-2021 in Uitgeest

De natuur inspireert, verwondert en maakt je blij! De slogan van het Fête de la Nature. Eéntje die klopt als een bus want als iets mij dit jaar gelukkig heeft gemaakt, is het dat ik mij aangesloten heb bij de collectieve Milieutuin in Uitgeest. Een club...

Lees meer
EROPUIT Favoriet: Villa Augustus in Dordrecht

EROPUIT Favoriet: Villa Augustus in Dordrecht

Wij van ENJOY! gaan er geregeld op uit. Niet vaak komt het voor dat we meerdere malen terugkomen op mooie plekjes. Simpelweg omdat er teveel te ontdekken valt. Een grote uitzondering hierop is Villa Augustus in Dordrecht. Deze plek bezoeken wij elk jaar wel een keer....

Lees meer
ENJOY’s FAVORITES: RICE ovenschalen

ENJOY’s FAVORITES: RICE ovenschalen

Kokkerellen en bakken is aan ons bij ENJOY! wel besteed. We brengen heel wat tijd door in de keuken, maar ook aan tafel. Ik vind het dan ook leuk om aandacht te besteden aan kwalitatief goed kookgerei en aan mooi serviesgoed. Een favoriet die ik graag met jullie wil...

Lees meer
Snapshots juli 2021

Snapshots juli 2021

Zo is er weer een maand omgevlogen en is het weer tijd voor de Snapshots van juli. Heel veel tijd heb ik besteed in de collectieve moestuin en om van de oogst lekker dingen te maken. De foto's heb ik weer van mijn telefoon gehaald en samen met jou kijk ik even terug...

Lees meer
Duifkruid, mooi als tuinplant of als snijbloem

Duifkruid, mooi als tuinplant of als snijbloem

Bloemen, ik zou niet zonder kunnen. Altijd staan er hier bloemen in huis. In de zomer mooie zelf geplukte boeketten en in de winter rij ik regelmatig naar één van mijn favoriete bloemisten om mezelf te verwennen met een mooie bos kleur en fleur. Een bloem die je tot...

Lees meer
Brownie zonder bloem, maar met kersen

Brownie zonder bloem, maar met kersen

Bij ENJOY! in de keuken is het altijd een drukte van belang. Kook ik niet, dan is het wel één van de pubers die in de keuken iets staat te koken of te bakken. Wij zijn alle drie enorme lekkerbekken en proberen graag recepten uit of bedenken zelf nieuwe gerechten. De...

Lees meer
Zelfgemaakte limonade

Zelfgemaakte limonade

Het heerlijke weer van de afgelopen dagen en de dagen in het verschiet, vragen om zelfgemaakte limonade en ijsjes. Natuurlijk kun je naar de winkel rennen en van alles uit het schap trekken, maar veel leuker is het om zelf limonade te maken. Het is niet alleen veel...

Lees meer
Linzensalade met zalm, bietjes en gepocheerd ei

Linzensalade met zalm, bietjes en gepocheerd ei

Als je mij vraagt wat mijn favoriete lunchplek is, dan hoef ik daar nog geen seconde over na te denken. Dat is Buffet van Odette aan de Prinsengracht in Amsterdam. Het sfeertje, het goddelijke eten, de wijn, de gasten, chef Odette. Kortom het "je ne sais quoi"...

Lees meer
Help! In huis gaat ineens alles stuk

Help! In huis gaat ineens alles stuk

Ken je dat? De wasmachine gaat stuk en niet veel later begeeft de stofzuiger het en ook het strijkijzer houdt het voor gezien. Een gevalletje Murphey's law. Als iets fout gaat of stuk gaat, blijft het nooit bij één ding gek genoeg. Het ongeluk komt altijd in meervoud...

Lees meer
FRUITTUIN VAN WEST

FRUITTUIN VAN WEST

FRUITTUIN VAN WEST Toen de pubers nog geen pubers waren gingen wij elk jaar wel een keer appels plukken in een boomgaard. Maar de laatste jaren hoef ik met dat soort uitstapjes niet meer aan te komen. Ze vragen mij met een stalen gezicht of ik gek geworden ben :)...

Lees meer

Samenwerken

%d bloggers liken dit: