ZONDAGS KIPPETJE UIT DE OVEN

jun 6, 2015 | Food, Recipes

ZONDAGS KIPPETJE UIT DE OVEN

ZONDAGS KIPPETJE UIT DE OVEN

Kip op zondag was bij ons thuis vroeger vaste prik. Gewoon uit de oven zonder poespas, frietjes en appelmoes erbij en klaar. Ongetwijfeld kregen wij er ook sla bij maar aangezien ik in mijn jeugd vrijwel niets lustte, en al helemaal geen konijnenvoer, kan ik mij dat deel niet meer visualiseren. Mijn uitwonende broers en zus met aanhang schoven dan ook gezellig aan.

En nu doe ik dat nog steeds. Niet elke zondag want daar zou ik niet aan moeten denken. Ik eet graag waar ik trek in heb en niet volgens een vast patroon. Maar regelmatig op zondag gooi ik gemakshalve even een kippetje in de oven. En aan het eind van een heerlijke relaxte zondagmiddag ruik je hier de geur van een vers kippetje dat in de oven staat te garen. Ik vind het een super makkelijk gerecht. Ik doe de groenten ook gelijk bij de kip. Schuif de braadslede de oven in en na een uurtje is alles klaar en kan iedereen aan tafel. Ondertussen geeft dat mij de tijd om even rustig van een wijntje en een tijdschrift te genieten in het zonnetje.

ZONDAGS KIPPETJE UIT DE OVEN | ENJOY! The Good Life ZONDAGS KIPPETJE UIT DE OVEN

Qua groente voeg ik meestal aardappels, zoete aardappel, tomaat, knoflook, courgette of aubergine etc. toe. Net naar gelang ik in huis heb of trek in heb. De knoflook voeg ik in z’n geheel toe. Zo wordt de knoflook in z’n eigen schilletje gepoft. Als hij gaar is kun je hem uit het schilletje drukken en de zoete zachte knoflook eet je dan bij je groenten en kip. Beetje jus van de kip erbij en smullen maar….

Wil je weten hoe je zo’n lekker kippie kunt maken?

  • een hele, liefst biologische, gekruid en opgebonden kip
  • 1 citroen
  • 8 tenen knoflook, ongepeld
  • 2 flinke takken rozemarijn
  • scheut olijfolie
  • zout/peper

kippetjes voorbereiden 2

Voeg naar eigen keuze groente als aardappel, zoete aardappel, rode ui, cherrytomaatjes, aubergine, courgette etc. toe

Verwarm de (hetelucht) oven voor op 200ºC.

kippetje voorbereiden

Vul de buikholte van de kip met de in vieren gesneden stukken citroen en de takken rozemarijn. Als de kip nog niet gekruid is doe dat dan zelf met peper, zout en paprikapoeder. Leg de kip in het midden van de braadslede. Snijd de groente in grove stukken en leg die, samen met de tenen knoflook, om de kip heen. Voeg peper, zout en olijfolie toe en hussel de groente een beetje door elkaar zodat alles vermengt is met de kruiden en olie.

Schuif de braadslede in de hete oven en laat de kip daar een uur in garen. Als je een flinke kip hebt laat de kip dan nog een kwartiertje langer in de oven staan. Hmmmmm….. met zo’n heerlijk knapperig velletje en vergeet ook niet de jus van de kip te gebruiken bij je kip en groente. Die is door de citroen en rozemarijn ook niet te versmaden. Easy does it!

kippetje uit de oven

Op zoek naar andere kipgerechten? Misschien is dit een idee?

♥ Snesie Fourou, Surinaams kipgerecht met rijst.

♥ Kip in ‘t pannetje. Een feestelijk ovengerecht.

Citroenkip met kaas en champignons

Meer recepten ontvangen van ENJOY!? Volg ENJOY! dan op TwitterFacebook en Pinterest of schrijf je in voor de nieuwsbrief van ENJOY!

ENJOY! your Sunday Roast….

Foto’s @ENJOY! The Good Life
SNAPSHOTS week 01/2021

SNAPSHOTS week 01/2021

Ondanks dat ik nergens heen kan en geen fluit meemaak, toch nog een behoorlijk gevuld snapshot overzicht. Kijk je samen met mij nog even terug op afgelopen week? Het is winter en dus het moment om heerlijke hachee te maken. Ik maak altijd een flinke hoeveelheid zodat...

Lees meer
Wereldleed? Welnee, geniet van je eigen bubbel!

Wereldleed? Welnee, geniet van je eigen bubbel!

Waarom al het wereldleed op je schouders dragen als het al een hele klus is om alles binnen je eigen bubbel een beetje op de rit te houden? Dat is wat ik mij van de week afvroeg. Er zijn tijden geweest dat ik heel bewust het nieuws negeerde. Ik las geen kranten, keek...

Lees meer
Minestronesoep met tortellini en salsiccia balletjes

Minestronesoep met tortellini en salsiccia balletjes

Niets lekkerder dan voor het weekend een grote pan soep maken. Deze minestronesoep met tortellini en salsiccia balletjes is een favoriet. Makkelijk, superlekker, gezond en je kunt hem in allerlei variaties maken. Net wat je voor handen hebt of trek in hebt. De ene...

Lees meer

Samenwerken