Zo spaar je gemakkelijk € 1378,- in één jaar

jan 27, 2020 | Useful

Zo spaar je gemakkelijk € 1378,- in één jaar 

Sparen is niet mijn sterkste punt, simpelweg omdat ik niet een enorm maandelijks budget heb. Toch probeer ik elk jaar wel ‘potjes’ te makeb om toch wat geld achter de hand te hebben. Ik heb er één voor onvoorziene uitgaven zoals een dure reparatie aan de auto of als de wasmachine of ander huishoudelijk apparaat in huis het ineens begeeft. Een ‘ENJOY!’ potje voor een fancy etentje, een citytrip of uitstapje. En dan zijn er nog variabele spaarpotjes voor eigen bijdrage zorg en tandarts etc. En zoals elk jaar de 52-weken Spaar challence.

Rijke dame

Nu zou je kunnen denken, die vrouw is ‘loaded’ met al die spaarpotjes. Ik moet je teleurstellen, de meeste spaarpotjes bevatten vaak niet meer dan een beetje losgeld en met een beetje geluk een paar stuks briefgeld. Bij mij komt er niet altijd iets terecht van de voornemens die ik heb. Toch doe ik altijd een dappere poging.

Onvoorziene uitgaven

Het reserveren voor onvoorziene uitgave is er wel één die altijd lukt. Simpelweg omdat dat pure noodzaak is en daarbij heb ik het geluk dat er niet snel iets kapotgaat en ik dus ook niet vaak het potje hoef aan te vullen. Het bedrag wat ik achter de hand heb is mijn noodfonds en daar kom ik niet aan. Alle andere voornemens om te sparen zijn puur voor luxe uitspattingen en het is dan ook geen ramp als die jammerlijk mislukken.

52-weken challenge

Een challenge die ik elk jaar doe en die ook nog geen enkel jaar volbracht is tot het eind, is de 52-weken spaar challenge. Als je het schema aanhoudt en elke week het weekbedrag (weeknummer in euro’s) een potje stort, heb je aan het eind van het jaar € 1378,-. Dat is best een flink bedrag waar je echt iets leuks van kan doen. Een bedrag voor een mooie reis, een nieuwe bank of misschien die fiets die je al zolang wilt. Dit jaar spaar ik voor de Samsung ‘The Frame’ televisie.

Je hebt deze spaar challenge al vaak bij ENJOY! voorbij zien komen. Dat komt omdat ik enorm enthousiast ben hierover. Op een heel makkelijke manier zou je aan het eind van het jaar een lekker bedrag voor het uitgeven hebben. De reden waarom het steeds niet lukt is, dat ik zelden contant geld in huis heb. En het werkt niet als het geld in een pot zit en je het er makkelijk uit kunt halen. Om de glazenwasser te betalen, je puber wat geld mee te geven om een broodje te halen als er weer eens niets eetbaars in huis is etc. Daarnaast is het elke week een gedoetje om het bedrag contant te storten omdat je dan eerst geld moet pinnen of stiekem de spaarpot van de pubers moet kraken.

Succes

Dit jaar pak ik het anders aan. En ik heb het gevoel dat het dit keer gaat lukken! In de Bullet Journal heb ik een schema gemaakt waarin ik elke week bijhoud dat het weekbedrag gestort is op de spaarrekening. Op zondag stort ik het bedrag en kleur het desbetreffende muntje in het schema. En zoals je inmiddels wel weet, doe ik de spaar challenge omgekeerd. Dus ik start met 52 euro in week 1, 51 euro in week 2, 50 euro in week 3 etc. Mijn ervaring is dat ik aan het begin van het jaar makkelijker een bedrag opzij kan zetten dan in de rest van het jaar.

Dit werkt veel beter. Geen gedoe met contant geld. Het enige wat ik hoef te doen is wekelijks het bedrag overmaken. Dat is aan het begin van het jaar best een uitdaging omdat het spaarbedrag dan vrij hoog is. Meestal doe ik dan extra mijn best om spullen op te ruimen en te verkopen via Marktplaats en ENJOY! The Second Life. Zo lukt het mij om elke week braaf mijn weekstorting te kunnen doen. Ik verheug mij enorm op de mooie televisie die ik aan het eind van het jaar kan kopen. En zoals vaak met apparatuur zakken de prijzen snel, dus misschien blijft er iets over voor nog iets leuks.

Klik op de foto om te downloaden en uit te printen

Heb jij al eens een poging gewaagd en de 52 weken spaar challenge gedaan? Je hoeft natuurlijk niet persé op 1 januari te beginnen. Dat kan op elk moment. Maak je eigen schema in je Bullet Journal of op een A4-tje dat je op de koelkast plakt. Zolang het maar goed zichtbaar is en zo een leuke uitdaging wordt om deze challenge tot een succes te maken. Ik ben al lekker bezig. Doe je mee? En natuurlijk ben ik heel benieuwd wat jouw spaardoel is. Leuk als je een reactie achterlaat hieronder in de comments.

ENJOY!

Beeld: ©ENJOY! The Good Life

 

Kip met spek, brie, walnoten en honing

Kip met spek, brie, walnoten en honing

Hoewel ik probeer niet heel veel tijd te besteden aan Social Media, vind ik het wel leuk om regelmatig Insta Stories te plaatsen en heb ik een aantal Instagram accounts die ik met veel plezier volg. Eén daarvan is Sosn (Something old & something new) Interieur...

Lees meer
Snapshots augustus 2021

Snapshots augustus 2021

De maand augustus is alweer voorbij en gevoelsmatig lijkt de zomer ook alweer voorbij. De telefoon met kiekjes heb ik weer leeggemaakt en ik kijk, samen met jou, even terug op de afgelopen maand. Kijk je mee? Een aantal lekker happen die hier 's avonds op tafel...

Lees meer
Fête de la Nature – zaterdag 4-9-2021 in Uitgeest

Fête de la Nature – zaterdag 4-9-2021 in Uitgeest

De natuur inspireert, verwondert en maakt je blij! De slogan van het Fête de la Nature. Eéntje die klopt als een bus want als iets mij dit jaar gelukkig heeft gemaakt, is het dat ik mij aangesloten heb bij de collectieve Milieutuin in Uitgeest. Een club...

Lees meer
EROPUIT Favoriet: Villa Augustus in Dordrecht

EROPUIT Favoriet: Villa Augustus in Dordrecht

Wij van ENJOY! gaan er geregeld op uit. Niet vaak komt het voor dat we meerdere malen terugkomen op mooie plekjes. Simpelweg omdat er teveel te ontdekken valt. Een grote uitzondering hierop is Villa Augustus in Dordrecht. Deze plek bezoeken wij elk jaar wel een keer....

Lees meer
ENJOY’s FAVORITES: RICE ovenschalen

ENJOY’s FAVORITES: RICE ovenschalen

Kokkerellen en bakken is aan ons bij ENJOY! wel besteed. We brengen heel wat tijd door in de keuken, maar ook aan tafel. Ik vind het dan ook leuk om aandacht te besteden aan kwalitatief goed kookgerei en aan mooi serviesgoed. Een favoriet die ik graag met jullie wil...

Lees meer
Snapshots juli 2021

Snapshots juli 2021

Zo is er weer een maand omgevlogen en is het weer tijd voor de Snapshots van juli. Heel veel tijd heb ik besteed in de collectieve moestuin en om van de oogst lekker dingen te maken. De foto's heb ik weer van mijn telefoon gehaald en samen met jou kijk ik even terug...

Lees meer
Duifkruid, mooi als tuinplant of als snijbloem

Duifkruid, mooi als tuinplant of als snijbloem

Bloemen, ik zou niet zonder kunnen. Altijd staan er hier bloemen in huis. In de zomer mooie zelf geplukte boeketten en in de winter rij ik regelmatig naar één van mijn favoriete bloemisten om mezelf te verwennen met een mooie bos kleur en fleur. Een bloem die je tot...

Lees meer
Brownie zonder bloem, maar met kersen

Brownie zonder bloem, maar met kersen

Bij ENJOY! in de keuken is het altijd een drukte van belang. Kook ik niet, dan is het wel één van de pubers die in de keuken iets staat te koken of te bakken. Wij zijn alle drie enorme lekkerbekken en proberen graag recepten uit of bedenken zelf nieuwe gerechten. De...

Lees meer
Zelfgemaakte limonade

Zelfgemaakte limonade

Het heerlijke weer van de afgelopen dagen en de dagen in het verschiet, vragen om zelfgemaakte limonade en ijsjes. Natuurlijk kun je naar de winkel rennen en van alles uit het schap trekken, maar veel leuker is het om zelf limonade te maken. Het is niet alleen veel...

Lees meer
Linzensalade met zalm, bietjes en gepocheerd ei

Linzensalade met zalm, bietjes en gepocheerd ei

Als je mij vraagt wat mijn favoriete lunchplek is, dan hoef ik daar nog geen seconde over na te denken. Dat is Buffet van Odette aan de Prinsengracht in Amsterdam. Het sfeertje, het goddelijke eten, de wijn, de gasten, chef Odette. Kortom het "je ne sais quoi"...

Lees meer
Help! In huis gaat ineens alles stuk

Help! In huis gaat ineens alles stuk

Ken je dat? De wasmachine gaat stuk en niet veel later begeeft de stofzuiger het en ook het strijkijzer houdt het voor gezien. Een gevalletje Murphey's law. Als iets fout gaat of stuk gaat, blijft het nooit bij één ding gek genoeg. Het ongeluk komt altijd in meervoud...

Lees meer
FRUITTUIN VAN WEST

FRUITTUIN VAN WEST

FRUITTUIN VAN WEST Toen de pubers nog geen pubers waren gingen wij elk jaar wel een keer appels plukken in een boomgaard. Maar de laatste jaren hoef ik met dat soort uitstapjes niet meer aan te komen. Ze vragen mij met een stalen gezicht of ik gek geworden ben :)...

Lees meer

Samenwerken

%d bloggers liken dit: