ZELF PASTA MAKEN?
Zelf pasta maken moeilijk? Welnee….!! Het is een simpel en leuk klusje. Nog leuker is het om het samen met bijvoorbeeld kinderen of vriendinnen te maken. Hier in huize ENJOY! maken wij een paar keer per jaar gezellig samen verse pasta. Meestal hebben wij grootse plannen om heel bijzondere pastasoorten te maken maar komen wij uiteindelijk altijd weer uit bij het maken van tagliatelle. Gewoon omdat wij dan enorme trek hebben en zo snel mogelijk aan tafel willen.
Als een Italiaanse mama
Je kunt natuurlijk ook spaghetti maken, vlindertjes, ravioli, tortellini…. enz. Net waar je trek in hebt. En denk niet dat je dan allemaal ingewikkelde machines en attributen aan moet schaffen want dat is niet persé nodig. Een deegroller en wat spierkracht volstaat ook prima. Zelf heb ik ooit in een kerstpakket een pastamachine cadeau gekregen. Zo’n zilveren apparaat waar je het deeg heel dun in kunt rollen en in spaghetti of tagliatelle kunt snijden. Heel handig. Kost een prikkie maar als je niet wéér een apparaat werkeloos in de kast wilt hebben staan doe je het gewoon op de traditionele manier van de Italiaanse mama’s.
Grano Duro
Even over het meel…. Daar bestaan verschillende meningen over. Wat in ieder geval belangrijk is, is dat je een harde tarwesoort (grano duro) gebruikt. Nu is dat in Nederland niet overal verkrijgbaar en kun je als alternatief een combinatie maken van half bloem (type ’00’ meestal in het pastaschap) en half griesmeel (semola).
Of je koopt het pastameel van bijvoorbeeld ‘De Cecco’ (verkrijgbaar bij Albert Heijn en Jumbo). Let er op dat er ‘semola di grano duro‘ op de verpakking staat. Dat klinkt allemaal heel ingewikkeld maar ik vermeld het wel graag om te voorkomen dat jouw pastagerecht een ‘mama mia drama’ wordt.
De pastahoeveelheid die ik aanhoud voor 4-personen is ruim genomen want wij zijn flinke eters en ik ben gek op ‘kliekjes’. Zeker als het om pasta gaat. Ik houd voor pasta en rijst altijd 100 gram per persoon aan. Als je niet zo’n grote eter bent dan volstaat de helft ook.
Ingrediënten voor 4 personen:
- 400 gram grano duro meel (of 200 gram ‘oo’ meel en 200 gram griesmeel)
- 4 eieren
- snuf zout
- klein scheutje olijfolie
Aan de slag:
- Niet persé noodzakelijk maar ik zeef meel altijd voor gebruik. Ook de griesmeel. Maak een bergje met in het midden een kuiltje. Voor de beeldvorming…. Een berg met in het midden een krater. Maar op de foto zie je het ook duidelijk.
- Breek de eieren in het kuiltje. En begin met het roeren van de eieren. Gewoon lekker met je (schone) handen of een vork en neem dan steeds een beetje meel van de kanten mee. En als het een beetje samenhangend wordt ga je het meel goed kneden. Voor het beste resultaat wel 15 minuten. Korter is ook geen ramp maar onthoud… alles wat je aandacht geeft wordt veel lekkerder!
- Verpak de bal deeg in vershoudfolie en leg het te rusten in de koelkast voor ongeveer een half uur. Je kunt eventueel ondertussen de saus maken. Bijvoorbeeld de saus voor pasta Puttanesca of een simpele tomatensaus. Als je verse pasta maakt heb je niet veel meer nodig want de pasta is al heerlijk van zichzelf.
- Zet vast een flinke pan water met wat zout erin op het vuur en breng deze terwijl je de pasta maakt aan de kook.
- Haal het deeg uit de koelkast en uit de folie. Snijd er een stuk af en rol dit uit, op een met bloem en griesmeel bestoven werkblad. Zorg dat je het meel tijdens het rollen regelmatig draait tot je uiteindelijk een deeglap hebt van ± 1 mm.
- Als je een pastamachine hebt draai je het deeg door de machine. Elke keer op een tandje hoger zodat het deeg steeds dunner wordt. Ook hier is het handig als je een beetje meel over het deeg strooit anders zit je binnen ‘no time’ verstrikt in het deeg.
- Als je een mooie deeglap hebt rol je deze op en snijd stukjes van de rol ter breedte van tagliatelle. Als je hier mee klaar bent hussel je ze met wat griesmeel of meel een beetje door elkaar zodat ze niet aan elkaar vastkleven.
- Werk je met de machine dan is nu het leukste werkje aangebroken…. Het snijden van de spaghetti of tagliatelle! Ook hier meel tussen de slierten strooien en husselen.
- Als je klaar bent doe je de pasta in het kokende water en laat je het heel kort koken. 2 minuten maximaal! Giet meteen af en klaar is je heerlijke verse pasta!
Bewaren:
Je kunt de verse pasta ook goed en best lang bewaren. Laat deze dan goed drogen en berg de pasta’nestjes’ droog op. Je kunt verse pasta ook prima invriezen. Kook de pasta dan direct vanuit de vriezer, dus niet eerst ontdooien. Houd voor de bevroren én de gedroogde pasta wel één minuut langere kooktijd aan.
Op zoek naar meer pasta gerechten?
Meer recepten ontvangen van ENJOY!? Volg ENJOY! dan op Twitter, Facebook en Pinterest of schrijf je in voor de nieuwsbrief van ENJOY!
ENJOY! making your own fresh pasta
Pictures: @ENJOY! The Good Life