Op onze enorme collectieve moestuin is de aardbeientijd aangebroken. Ook al zijn wij met velen, we kunnen er niet tegenop eten en de aardbeien komen inmiddels al een beetje mijn neus uit. Alles aan de vogels voeren is geen optie. Mijn tuingenoten zijn druk met het maken van aardbeienjam. Iets wat ik nog niet eerder heb gedaan. Een leuke nieuwe uitdaging. Die niet alleen kinderlijk eenvoudig is, maar het resultaat is ook nog eens goddelijk lekker! Inmiddels heb ik een aardig voorraadje opgebouwd en komen wij met onze zomerkoninkjes wel de winter door.
Jam vind ik heel erg lekker. Mijn favoriete jam uit de winkel is perenjam, die overigens vrijwel niet te krijgen is. Anders abrikozen- of kersenjam. Aardbeienjam laat ik meestal links liggen. Eigengemaakte aardbeienjam zeker niet, sinds ik weet hoe lekker dat is. Vrijwel alles wat je zelf maakt, is zoveel lekkerder. Een beschuitje met roomboter en jam, een verse croissant (tip: de afbak croissants van Crips zijn goddelijk!) en voor elke hap een lekkere klodder jam erop. Ook door de yoghurt, een smoothie of op een monchoutaart een traktatie.
Zelf heb i k inmiddels een enorme verzameling glazen potten van Bonne Maman. Heb je dat niet? Dan kun je oude jampotten gebruiken of je koopt nieuwe jampotten.
Ingrediënten voor ongeveer 4 potten van 250ml:
- 1 kilo aardbeien
- 1 kilo gelei suiker of 500 gram geleisuiker extra
- sap van 1 citroen
Aan de slag:
Zorg dat de potten goed schoon zijn. Ik laat ze in de vaatwasser meedraaien, maar je kunt ze ook in een pan met water uitkoken.
Jam hoort naar mijn mening lekker zoet te zijn. Ik gebruik dus 1 op 1 vruchten en suiker. Je kunt ook gelei suiker extra gebruiken, dan hoef je maar de helft te gebruiken, maar is het wel minder zoet. De keuze is aan jou.
Zet een paar schoteltjes in de koelkast waar je later de ‘schoteltjes-test’ mee gaat doen. Maak de aardebeien schoon en verwijder de kroontjes. Snijd ze doormidden of als het hele grote aardbeien zijn door vieren. Leg de aardbeien in een kom, strooi er de suiker en sprenkel er de citroen over. Schep alles door elkaar en laat dit een uur of vier op kamertemperatuur staan of zet het een nacht van te voeren in de koelkast.
Doe het aardbeien mengsel in een pan en breng het aan de kook. Zet het gas laag en kook nog even door voor een minuut of 10. Laat de deksel van de pan anders kookt de boel over en ben je verder van huis. (eigen ervaring) Neem een schoteltje uit de koelkast. Schep er een beetje jam op en laat het even staan. Als je daarna het schoteltje schuin houdt en de jam begint niet te ‘lopen’, is hij goed. Laat de jam anders nog even doorkoken. Doe de test opnieuw totdat de dikte van de jam naar je zin is. Houdt in gedachten dat de jam ook nog indikt als deze afkoelt.
Schep de hete jam in de schone potten en draai de deksel erop. Zet ze op z’n kop voor minstens tien minuten en klaar is je jam om op een later moment van te genieten. Het restant wat je overhoudt, smikkel je al lekker op. Wedden dat die voorraad jam er zo doorheen gaat?
Op zoek naar meer recepten?
Meer recepten ontvangen van ENJOY!? Volg ENJOY! dan op Instagram, Facebook en Pinterest of schrijf je in voor de nieuwsbrief van ENJOY!