Weg met de herfstblues en winterdepressie!

okt 21, 2018 | Healthy life

Weg met de herfstblues en winterdepressie! | ENJOY! The Good Lif

Weg met de herfstblues en winterdepressie!

Onder de lezers van deze column zullen best een paar mensen zijn die last hebben van de herfstblues en/of een winterdip. En dat is jammer want we gaan weer dat jaargetijde in, waar maar geen einde aan lijkt te komen. Het eindeloze wachten tot het licht aan het eind aan de tunnel; de lente.

Zonde! Want je hebt geen invloed op de herfst en de winter. Nog minder invloed heb je op het weer. Oké, het is koud, regenachtig en voor je er erg in hebt waai je uit je panty. Het is grijs, grauw en er zit geen blad meer aan de boom. Je verlaat het huis ‘s ochtends in het donker en je komt weer thuis, na een dag hard werken, in…. het donker. Het is zoals het is en het zal nooit veranderen ook. Hoewel we toch met het veranderende klimaat de mazzel hebben dat we kunnen nagenieten van lange nazomers en een heel warm en zonnig vroeg voorjaar.

Hilariteit ten spijt

Stop dus met klagen want daar word je niet gezelliger van en bovenal gaat de tijd daar ook niet sneller van. Het heeft geen nut want je hebt nul komma nul invloed om er ook maar iets aan te veranderen. Al ga je, in je blote kont boven op de Martinitoren, de goden verzoeken om de herfst en winter over te laten waaien. Helaas… alle hilariteit ten spijt zal het geen effect hebben op de jaargetijden.

Het zal voor jou, met je al dan niet ingebeelde winterdepressie, dan ook een enorme dooddoener zijn als ik je zeg dat ik gek ben op de herfst. Ik heb niet echt een favoriet jaargetijde, maar als ik echt moet kiezen dan is de herfst na de lente toch wel een goede tweede.

Om van je herfstdepressie en winterweerstand af te komen ga ik je een handje helpen. Want als ik iets niet wil, is het een stelletje zuurpruimen om mij heen die over zoiets zinloos klagen als het weer. Ik wil je niet bang maken of even lekker zout in de wonden strooien, maar de herfst en winter duurt nu eenmaal nog echt heel lang. Dan kan je er beter maar iets van maken.

Trucje

Wat helpt is een heel simpel trucje. Schrijf op waar je wel blij van wordt in de donkere maanden van het jaar. Echt, het helpt! Als je maar vaak genoeg naar dat lijstje kijkt, ga je misschien zelfs een beetje van de herfst en winter houden. Ik doe met je mee en maak mijn lijstje van dingen die mij blij en gelukkig maken de komende maanden.

 • Ga shoppen voor het ultieme jachtpak. Zo’n onaantrekkelijk huispak van ultra zachte stof, die je een beetje op de groei koopt. Zo heb je genoeg plek om in de winter uit te dijen en het biedt het plaats aan je wintervacht. Oké, ik geef toe, dat is voor mij als single makkelijk praten. Kom, als je in een relatie zit, met je partner tot een compromis dat je er af en toe een spannend setje onder zult dragen.
 • Vervang het zomerdekbed door een dik en warm winterdekbed waar je heerlijk onder weg kunt kruipen. En kruip bij aanwezigheid van een warm lijf, daar geregeld eens lekker tegenaan. Geen warm lijf in de buurt? Gooi dan, net als ik, een extra warm en stylish sprei over je voeteneind.
 • Draadjesvlees, hete bliksem en appeltaart…. Hallo JUMBO! Maar echt, het is waar. Ik geniet van al dat comfort food. Hachee, snert, stamppot, chili con carne, pasta en de allerlekkerste appeltaart.
 • Thee, heel veel thee. Potten vol van dit troostende vocht.
 • Stevige rode wijn. Hoewel ik het hele jaar door rode wijn drink (je schijnt er 100 mee te worden), smaakt zo’n volle, rode wijn extra lekker als het buiten koud en guur is.
 • Netflix. Ongegeneerd binge watchen vanonder een dekentje met heel veel lekkers binnen handbereik.
 • Stuur de kinderen gezellig uit logeren naar opa en oma of naar je ex. Zwaai ze met liefde uit. Doe daarna de deur achter ze op slot, gordijnen dicht, de fik in de haard, kaarsjes aan, muziekje aan en tijd voor elkaar. Of, wegkruipen met een goed boek op de bank, dat je nu eens ongestoord kunt uitlezen.
 • Plan een tripje. Al is het maar voor een paar dagen. Als je het breed kunt laten hangen ga je naar NY, Rome of Valencia. Moet je een beetje op de pegels letten dan ga je met de Thalys naar Lille. Ben je ‘blutter dan blut’ dan kun je misschien op een huis passen van vrienden of familie. Beetje crashen in andermans huis en daar de omgeving verkennen doet ook wonderen.
 • Ga op zondag met een handvol vrienden oesters eten en bubbels drinken of ga eten in een huiskamer restaurant. Wil je lekker binnenshuis blijven, ga dan samen koken. Of maak allemaal een gerecht dat je meeneemt. Wil je helemaal geen gedoe dan zet je gewoon een enorme pan mosselen of kaasfondue op tafel. Weinig werk, groot plezier!
 • Geef je interieur een nieuwe look. Zet wat spullen op Marktplaats en koop er wat nieuws voor in de plaats. Of schilder een muur in een gezellige kleur. Koop wat nieuwe kussens op de bank of een nieuw kleed. Whatever, als je er maar blij van wordt. En als je het aandurft? Ruil eens van spullen met bekenden, waarvan je de stijl van inrichting leuk vindt. Dat is duurzaam en als iets met gesloten beurs kan word je daar nog blijer van.
 • Ga inspiratie opdoen voor de komende zomervakantie. Ook al is het nog ver weg. Je kunt niet vroeg genoeg beginnen én als je vroeg boekt heb je lekker veel keus en scheelt het ook nog eens behoorlijk in den portemonnaie.
 • Knuffel je kat. Daar kom ik nu ineens spontaan op. De humeurige witte kater is mij vanachter de tuindeur aan het bespieden omdat hij heel graag naar binnen wil. Niet om te knuffelen, maar vast omdat hij honger heeft. Het lijkt mij heel gezellig een spinnende kat op schoot te hebben, die je lekker kunt kroelen. Ik moet nu echt oppassen dat ik geen eenzaam poezenvrouwtje wordt.
 • Plak die vakantie-, baby-, peuter-, kleuter- en/of puber foto’s eindelijk eens in of maak een online fotoboek. Daar heb je de hele herfst en winter de tijd voor. Extra leuk om tijdens het uitzoeken en bewerken nog even na te genieten van die mooie tijd.

Tsja…. en zo kan ik nog wel even doorgaan. Zie je het nu echt niet meer zitten de komende maanden dan heb je altijd nog ENJOY! die je de winter doorhelpt.

Heb je zelf nog goede anti herfst- en winterdepressie tips? Of wil je jouw lijstje delen? Laat ze hieronder achter in de comments. We moeten elkaar een beetje helpen nietwaar? 🙂

Op zoek naar meer verhalen van ENJOY!?

 

 

♥ Schijt aan wat anderen van je denken.

 

Tinder date | ENJOY! The Good Life

 

 

♥  Tinder date

 

SNAPSHOTS week 49/2016 | ENJOY! The Good Life

 

 

♥  Moderne familie….

 

Meer columns ontvangen van ENJOY!? Volg ENJOY! dan op TwitterFacebook en Pinterest of schrijf je in voor de nieuwsbrief van ENJOY!

ENJOY! your Sunday

Foto header: ©Meijnhout FotografieWeg met de herfstblues of winterdepressie! | ENJOY! The Good Life

SNAPSHOTS week 01/2021

SNAPSHOTS week 01/2021

Ondanks dat ik nergens heen kan en geen fluit meemaak, toch nog een behoorlijk gevuld snapshot overzicht. Kijk je samen met mij nog even terug op afgelopen week? Het is winter en dus het moment om heerlijke hachee te maken. Ik maak altijd een flinke hoeveelheid zodat...

Lees meer
Wereldleed? Welnee, geniet van je eigen bubbel!

Wereldleed? Welnee, geniet van je eigen bubbel!

Waarom al het wereldleed op je schouders dragen als het al een hele klus is om alles binnen je eigen bubbel een beetje op de rit te houden? Dat is wat ik mij van de week afvroeg. Er zijn tijden geweest dat ik heel bewust het nieuws negeerde. Ik las geen kranten, keek...

Lees meer
Minestronesoep met tortellini en salsiccia balletjes

Minestronesoep met tortellini en salsiccia balletjes

Niets lekkerder dan voor het weekend een grote pan soep maken. Deze minestronesoep met tortellini en salsiccia balletjes is een favoriet. Makkelijk, superlekker, gezond en je kunt hem in allerlei variaties maken. Net wat je voor handen hebt of trek in hebt. De ene...

Lees meer

Samenwerken