Weekendje TEXEL.
Komend weekend wordt het lenteachtig weer. Wat is er dan fijner om je vrije weekend door te brengen op een Waddeneiland. Ik ging jullie vorig weekend voor en deel ons heerlijke verblijf op dit prachtige eiland graag met jullie.
Het was de eerste keer dat ik een paar dagen op het eiland verbleef. Eerder ben ik wel al eens een dagje naar Texel geweest. En zoals altijd, als ik naar een Waddeneiland ga, waren de weersvoorspellingen slecht. Het weer op de heenreis en eerste dag was Siberisch afzien met sneeuw en snijdende koude wind. Dat beloofde een lekker weekend te worden….
Eerst maar eens inchecken in het fijne hotel Kogerstaete waar wij, de damespuber en ik, dit weekend logeerden. En daarna snel naar een leuk strandpaviljoen om op te warmen met een warme chocolademelk met slagroom en een lekkere lunch met een Texels lamsstoofpotje. Ondertussen ging het steeds harder waaien en sneeuwen. We zijn dus maar lekker lang in het paviljoen gebleven. Toen het maar niet beter werd zijn wij terug gegaan naar het hotel om lekker lang te powernappen en te chillen.
Gastvrij verblijf.
Jeanet, de gastvrouw van Kogerstaete, zorgt dat het je aan niets ontbreekt. Koffie en thee kun je zelf op de kamer zetten. Er is een keus uit diverse theetjes en er ligt iets lekkers. Stapels leuke tijdschriften en in de badkamer fijne bad- en verzorgingsproducten. Dat chillen is hier zeker geen straf.
Vincent Eilandkeuken.
Voor het dinner gaf Jeanet ons de tip om naar Vincent Eilandkeuken te gaan. Een toptip! We hadden er een échte culinaire avond. Het restaurant ligt iets buiten Den Burg en je kunt makkelijk voor de deur parkeren.
Vooraf goddelijke oesters van het Wad. Ik ging voor een half dozijn maar eerlijk gezegd had ik er wel een dozijn van gelust! De damespuber had de Waddengarnaaltjes met Savoramayo en een kwarteleitje.
Als hoofdgerecht de Chateaubriand. Met een pastinaakpuree, pure groenten, huisgemaakte frieten (met mayo) en een Caesar salade. Het vlees om te zuigen zo mals en ook de groenten en salade zijn schoon opgegaan.
Voor een toetje hadden wij geen plek meer helaas. Maar ik schat zo in dat wij hier vaker terug gaan komen. Een geweldige hotspot op het eiland en een dikke aanrader voor fijnproevers.
Goed begin van de dag.
Na een heerlijke nachtrust ontwaken wij met…. DE ZON! Dat is nog eens fijn wakker worden. Eerst ontbijt. En dat is bij Hotel Kogerstaete enorm. Op het ontbijtbuffet ontbreekt niets. Keus uit gebakken eitjes met bacon, kaas of een simpele ‘spiegel’. Gekookte eitjes, warm huis gebakken brood, wel tien verschillende (biologische) vruchtensappen, biologische muesli, granola, fruit, vleeswaren, kazen etc. En als je daar trek in heb, vooral de kids, maakt Jeanet poffertjes.
Na al dat eten gaan naar het strand bij Paal 33 (Paviljoen Kaap Noord). Het weer is fantastisch en perfect voor een strandwandeling. Iedereen die pubers heeft weet dat dit een behoorlijke uitdaging is. Met enig gemopper op de achtergrond geniet ik van de uitgestrektheid, de vergezichten en ‘rust’ op het strand. Slechts een handje vol mensen op zo’n prachtige dag.
We lopen langs de Vuurtoren van Texel. Daar kun je overigens in (toegang €4,-). Bovenin heb je een geweldig uitzicht over het eiland en het wad.
Op de terugweg gaan we naar de aanlegsteiger voor de boot naar Vlieland. Vanaf begin mei tot begin september kun je op deze steiger inschepen op “De Vriendschap”. Voor spannende dagtochten, robbentochten en overtochten naar Vlieland. Voor kaartverkoop en informatie kun je terecht op de website.
De steiger is nu niet in gebruik maar is een perfecte locatie om foto’s te maken.
Vanaf de duinen achter de steiger heb je een prachtig panoramisch uitzicht over het strand, de vuurtoren en de steiger.
Wij laten strandpaviljoen Kaap Noord (paal 33) even voor wat het is want we hadden nog niet zo lang geleden het ontbijt achter de kiezen. We besluiten in Den Burg te gaan lunchen. Op de weg terug naar de parkeerplaats vinden we nog prachtige plekjes om foto’s te maken.
De damespuber is mijn navigator op het eiland. Gewapend met Smartphone en kaart van Texel heeft zij de leiding. Onderweg treffen we deze drooggelegde kunstzinnige boei.
En natuurlijk overal op het eiland Texelse schaapjes. Sommige zelfs al met lammetjes!
Den Burg
Den Burg is een gemoedelijk plaatsje met veel terrasjes en winkeltjes. Wij lunchen bij Vincent City Lounge. Het is ons gisteren goed bevallen dus we gaan op safe. Allebei een heerlijke club sandwich.
Bij Kees de Waal ben je aan het juiste adres voor leuke souvenirs, woonaccessoires en allerhande snuisterijen.
Culinaire hotspots op Texel.
In de Gravenstraat (ook wel restaurantstraat) in Den Burg vind je de leukste restaurants. Wij gingen hier vast kijken waar wij die avond zouden gaan eten. Helaas vingen wij bot want alles restaurants waren voor zaterdagavond al volgeboekt. Misschien handig om te weten als je een weekendje naar Texel gaat en je wilt bij één van deze culinaire hotspots eten…. reserveer van te voren en niet op de dag zelf.
Het plan was om bij Freya te gaan eten. In deze kleine, maar supergezellige Texelse Bodega is het goed toeven. Klein maar fijn in Franse sferen. Een andere hotspot is PEEK Lifestyle Lodges waar je terecht kunt in een eigentijdse sfeer voor de Texelse eilandspecialiteiten.
En ik mocht even in de keuken van De Luwte kijken. Chefkok Evert kookt hier met de seizoenen mee en zoveel mogelijk met ingrediënten van het eiland. Alles heel verfijnd, puur en biologisch. Iets wat de damespuber niet aansprak dit restaurant houd ik in gedachten voor een volgend bezoek. Zeer zeker een aanrader!
Wij aten uiteindelijk bij Taveerne in De Koog. Wij waren behoorlijk verwend na een culinair avondje bij Vincent Eilandkeuken dus viel het een tikkie tegen en er kwam een enorme groep aangeschoten gasten wat de sfeer geen goed deed. Maar als wij hier de eerste avond hadden gegeten was het zeker heel oké geweest. Deze kokkels, een specialiteit van het eiland, waren overigens heel erg lekker!
Natuur.
De volgende dag, na weer een heerlijk ontbijt in het hotel, gaan we nog naar De Slufter. Dit is een uniek gebied dat in open verbinding staat met de Noordzee. De kweldervegetatie in De Slufter, met planten als zeekraal, zeealsem en lamsoor kleuren het hele gebied in de zomer paars. Nu ziet het er ietwat schraal uit maar een heel bijzonder gebied om doorheen te wandelen.
Het is weer tijd om naar huis te gaan. We checken uit bij Hotel Kogerstaete. We hebben het hier heerlijk gehad. Fijn kleinschalig hotel waar de gasten helemaal in de watten worden gelegd door Dirk en Jeanet.
Alle kamers in het hotel zijn verschillend maar allemaal even verzorgd en mooi. Van de standaard kamers tot de luxe suites.
De suites kunnen ook dienst doen als appartement en zijn van alle gemakken voorzien.
Er is zelfs een Wellness Suite die voorzien is van een sauna, een sunshower en luxe bad- en verzorgingsproducten.
Hotel Kogerstaete – De Koog.
Een weekendje Texel en overnachten bij Hotel Kogerstate kan al vanaf €89,- per kamer. Natuurlijk is de prijs afhankelijk van het seizoen en het kamertype. De prijs is inclusief het uitgebreide en heerlijke ontbijt.
Aan de lezers van ENJOY! The Good Life mag ik een lezerskorting aanbieden van 10% als je bij je boeking vermeld dat je via ENJOY! The Good Life komt. Kijk hier voor boekingen en meer info.
De overtocht vanuit Den Helder naar Texel duurt maar 20 minuten. Je kunt online kaartjes kopen voor de overtocht. Wandelaars betalen € 2,50 en ga je met de auto over dan kost dat in het weekend € 37,- (incl 9 inzittenden) en doordeweeks is het € 25,-. Kijk voor meer informatie en kaartverkoop op de website.
Je bent er echt even helemaal uit als je op Texel bent en de paar dagen dat wij er waren gaven ons het gevoel van een heerlijk relaxte minivakantie. Ook als het weer wat minder is. Wij gaan snel nog een keer terug!
ENJOY! een weekendje Texel.