VW busje ombouwen tot camper en gaan!

jun 4, 2020 | Travel and trips

VW busje ombouwen tot camper en gaan!

Na vijf jaar vakanties zonder camper, begonnen we weer zin te krijgen in vooral lange reizen. Een paar keer per jaar enkele weken weg (al dan niet met een huurcamper) beviel niet meer. We droomden van maandenlange reizen met een VW-busje door alle uithoeken van Europa, maar ook Amerika.

VW Transporter

Het idee ontstond al snel om zelf een VW Transporter om te bouwen tot een kampeerbus. Omdat we al veel camperreizen hadden gemaakt, wisten we precies hoe we onze bus wilden hebben qua indeling. In de herfst van 2019 zijn we op zoek gegaan naar een VW Transporter. Onze bus vonden we uiteindelijk in Twente. Een VW Transporter 2.5TDi 140 PK. Eigenlijk helemaal naar wens, behalve de kleur: wit. OK, die kun je altijd opleuken. We kochten hem!

Research

Op internet hebben we veel research gedaan hoe je een bus moet verbouwen, ideeën opgedaan, technische installaties bestudeerd, inrichtingseisen van de RDW en nog veel meer. Soms duizelden het ons, zoveel informatie die evenzoveel vragen opwierp.

Vol goede moed begonnen we december 2019, gewoon voor de deur van ons huis, want we hebben geen garage of loods ter beschikking. Allereerst werd het hefdak geplaatst door een camperbouwer en de bus bij het RDW omgekeurd naar een camper.

Draaiboek

Van te voren hebben we een draaiboek gemaakt voor volgorde van de werkzaamheden. Nadat we de bus helemaal leeggemaakt hadden, moesten de wanden beplakt worden met geluidsisolatie platen om vervolgens te isoleren met schapenwol.

Electra

Volgende stap was de electra draden voor koelkast, stopcontact en lampjes bevestigen, voordat de afdekplaten weer tegen de wanden konden worden geschroefd. De zijwanden zijn beplakt met landkaarten, anders werd het binnen te grijs en te saai.

Een enorm tijdrovende klus was het bekleden van de metalen chassis delen met grijs vilt om kou tegen te gaan. Veel passen en meten want alles is rond en bovendien stinkt de lijm vreselijk. Maar, het is gelukt. Nadat de wanden klaar waren, verder met de vloer. Die bestaat uit 3 lagen: isolatieplaten met daarop een electra draad, plaat multiplex en als toplaag vinyl vloerbedekking.

Inrichten

En toen kon het leuke werk beginnen: banken, tafel en keukentje. Weer avonden puzzelen, meten, opzoeken op internet enz.enz. We kozen voor een rondzit, zoals in veel caravans, die ʻs avonds tot bed van 1.60 breed wordt omgebouwd. We hebben licht berkenhout gebruikt, ook voor het keukenmeubel.

Nadat alles gelakt was, konden de kussens gemaakt worden. Dat bleek niet zo simpel als op de YouTube filmpjes. Maar uiteindelijk werd het resultaat erg mooi. Als een buurvrouw vraagt “waar heb je die kussens laten maken” is dat een compliment.

De elektrische installatie was een hoofdstuk apart. Daarvoor hebben we veel advies gekregen van camperbedrijven, maar ook veel op internet gelezen. Vooral dit onderdeel van de bus ombouwen, was veel ingewikkelder dan we dachten. Als je het verkeerd doet, kun je kortsluiting of brand krijgen. Het was een hele opluchting toen de bus en dus ook installatie werd goedgekeurd door de camperverzekering.

Keukenblok

Dan het keukenblok. We hebben ervoor gekozen om de koelbox onder één van de banken te plaatsen, zodat we het keukenkastje helemaal gebruikt kan worden voor potten en pannen. Bovenop onder de klep, een gaststel/ wasbak inéén. Het resultaat mag er zijn: een timmerman vroeg ons waar je zoʼn keukentje kon bestellen ….weer een compliment!

Tot slot de verlichting. Draadjes hingen al her en der klaar om aan te sluiten op de LED spotjes en maakten het interieur helemaal af.

 

Fietsendrager.

Als je met een camper reist is het handig om mobiel te zijn als je eenmaal geïnstalleerd bent op de camping. Ideaal is het om een paar fietsen mee te nemen voor onderweg. Je kunt dan ter plaatse makkelijk fietstochtjes maken, naar een stadje, boodschapjes doen of ‘s avonds uit eten. Fietsendragers bestel je makkelijk online onder andere bij Rameder. Als laatste monteerden wij de fietsendragers en de bus was klaar voor vertrek.

Testen

De afgelopen weken zijn we er regelmatig in Nederland op uitgetrokken om ons mobiele huisje te testen. Dat was goed want we hebben toch nog een aantal dingen ondervonden waar even naar gekeken moest worden. Na al die heerlijke testritjes en uitstapjes is onze bus nu helemaal klaar voor vertrek.

Gaan!

De planning was om 6 maanden op reis te gaan dus het enige wat ons nog te doen stond was een huurder zoeken voor ons huis. Dat was gelukkig zo geregeld. Begin april konden we vertrekken….en toen kwam Corona ….dus viel ons hele plan in duigen.

Nu twee maanden later hebben we besloten de plannen om te gooien en over twee weken te vertrekken naar het Noorden. We gaan korter, tot half september rondreizen in Zweden en zodra het mogelijk is in de andere Scandinavische landen.

Dit artikel is geschreven door Lida Schmidt. Lida is mijn zus en zij en haar man zijn echte globbetrotters. Ze reizen vaak en langdurig de wereld over. Daarnaast zijn het ook fervente camperaars. Op ENJOY! mochten we eerder meegenieten van hun reis naar Alaska. Leuk als je een bericht achterlaat hieronder en als je vragen hebt over dit artikel, stuur dan een mail naar enjoythegoodlifeblog@gmail.com

ENJOY! travelling with your own little home

Beeld: Lida Schmidt & Sietze Groenewold

♥ Bewaar voor later op Pinterest ♥

Blauwe bessen kruimelcake | ENJOY! The Good Life

 

SNAPSHOTS week 01/2021

SNAPSHOTS week 01/2021

Ondanks dat ik nergens heen kan en geen fluit meemaak, toch nog een behoorlijk gevuld snapshot overzicht. Kijk je samen met mij nog even terug op afgelopen week? Het is winter en dus het moment om heerlijke hachee te maken. Ik maak altijd een flinke hoeveelheid zodat...

Lees meer
Wereldleed? Welnee, geniet van je eigen bubbel!

Wereldleed? Welnee, geniet van je eigen bubbel!

Waarom al het wereldleed op je schouders dragen als het al een hele klus is om alles binnen je eigen bubbel een beetje op de rit te houden? Dat is wat ik mij van de week afvroeg. Er zijn tijden geweest dat ik heel bewust het nieuws negeerde. Ik las geen kranten, keek...

Lees meer
Minestronesoep met tortellini en salsiccia balletjes

Minestronesoep met tortellini en salsiccia balletjes

Niets lekkerder dan voor het weekend een grote pan soep maken. Deze minestronesoep met tortellini en salsiccia balletjes is een favoriet. Makkelijk, superlekker, gezond en je kunt hem in allerlei variaties maken. Net wat je voor handen hebt of trek in hebt. De ene...

Lees meer

Samenwerken