TERIYAKI ZALM met broccoli

jul 26, 2016 | Food, Recipes

TERIYAKI ZALM met broccoli | ENJOY! The Good Life

TERIYAKI ZALM met broccoli

In het dorp waar ik woon worden geen lekkere maaltijden bezorgd zoals dat in Amsterdam het geval is. Zelfs de plaatselijke Pizzeria en Chinees bezorgen niet. Maar misschien moet ik dat maar als een geluk beschouwen anders zou ik toch wel met regelmaat voor gemak kiezen.

Makkelijke maaltijd

Gemak kun je natuurlijk ook in je eigen keuken creëren. Zeker een paar maal per week eten wij dan ook een makkelijke maaltijd met rijst of noodles. Ik heb er al diverse met jullie gedeeld zoals bijvoorbeeld Zalm noodles, Sashimi bowl met zalm en avocado en Pad Thai Vega.

Ve-Tsin

Dit soort gerechten zou ik bestellen bij de Thai, Indonees of andere Aziatische afhaal toko of bezorgdienst. En eigenlijk is het snel verdiend als je dit soort maaltijden gewoon lekker zelf maakt. Je weet precies wat er in het gerecht gaat en hoeft niet bang te zijn dat er nog allerlei smaakversterkers als bijvoorbeeld Ve-Tsin door je eten gaat. Je hoeft daarvoor geen hartpatiënt te zijn om een nacht lang naar het plafond te turen met hartkloppingen.

TERIYAKI ZALM met broccoli | ENJOY! The Good Life

Pubers.

Anyway…. ik heb weer zo’n lekker snel Aziatisch gerecht voor jullie. Deze en de eerder genoemde hierboven zijn overigens ook dankbaar voer voor pubers. Die gruwelen over het algemeen van de traditionele Hollandse hap en willen liefst alleen maar pasta, noodles en rijst eten. Op deze manier krijgen ze ongemerkt toch nog wat gezonde voedingstoffen binnen.

Liever vis dan vlees.

Steeds vaker laat ik vlees voor wat het is. Ik heb zo het idee dat het helemaal niet zo goed is voor ons en als ik het al eet zorg ik dat het van een goede, liefst biologische slager komt. Maar omdat ik dat teveel gedoe vind eten wij de laatste jaren meer vis. Ja, ik weet het…. ook dat is niet goed voor je want er kan kwik etc. in de vis zitten en antibiotica in gekweekte vis.

Vette vis.

Als je overal rekening mee moet houden dan kun je beter stoppen met leven. Ik denk dat als je bewust eet en alles met mate dat het allemaal niet zo’n vaart zal lopen. Wat zeker aangetoond is, is dat wij mensen minimaal één maal per week vette vis moeten eten. En treft dat…. Ik ben er gek op. Elke week haal ik een harinkje met uitjes en zuur, soms een broodje makreel, zalm, sardientjes of sprotjes. Zelfs de pubers zijn er gek op. Dus heb ik voor jullie weer een lekker, makkelijk en snel gerechtje met een vette vis.

Superfood.

Broccoli is een soort superfood. Ik heb eigenlijk een pesthekel aan het woord maar het schijnt echt zo te zijn. Als je wekelijks ongeveer 300 gram broccoli eet verlaagt dat de kans op kanker aanzienlijk. Als je hier meer over wilt weten lees je dat hier terug.

Ik dwaal weer veel teveel af. To the point…. Het recept!

TERIYAKI ZALM met broccoli | ENJOY! The Good Life

Ingrediënten voor 4 personen:

Voorbereidingstijd: 15 minuten  |  Kooktijd 25 minuten

  • 250-300 gram witte rijst
  • 1 eetlepel maismeel
  • 60 ml soja saus (liefst een variant met minder zout)
  • 2 royale eetlepels bruine suiker
  • 3 tenen knoflook (geperst)
  • 1 eetlepel geraspte gember
  • 2 eetlepels honing
  • 4 zalmfilets (totaal ongeveer 500 gram)
  • 3 struikjes broccoli
  • eventueel sesamzaadjes

TERIYAKI ZALM met broccoli | ENJOY! The Good Life

Bereiden:

  1. Kook de rijst zoals je gewend bent.
  2. Meng in een kommetje het maismeel met 60 ml water en zet dit apart.
  3. Neem een steelpannetje en breng hierin de soja saus, bruine suiker, knoflook, gember, honing en 240 ml water al roerend aan de kook. Roer hier het maismeel papje doorheen totdat de saus wat dikker wordt en aan de lepel blijft hangen. Ongeveer 2 minuten. Laat het afkoelen tot kamertemperatuur.
  4. Verwarm de oven voor op 200ºC (hetelucht). Vet een overschaal licht in, die ruim  genoeg is om de zalm en de saus in te doen.
  5. Zet de schaal in de oven en laat de zalm garen tot de zalm makkelijk met een vork uit elkaar te prikken is. Dus net aan gaar. Zal ongeveer 15 minuten zijn. Zalm die te gaar is wordt droog. Let daar dus goed op.
  6. Snijd ondertussen de roosjes van de broccoli stronken en doe ze ongeveer 5 minuten in de steamer of kook de roosjes kort 5-10 minuten in kokend water. Tot ze goed gekookt en mooi groen zijn geworden. Ik kook het altijd even langer want vind harde groente niet zo lekker. Een beetje op eigen gevoel dus 🙂
  7. Neem een royale kom of een diep bord. Schep op de ene helft de rijst en op de andere de broccoli. Leg het stuk zalm er in het midden bovenop en schep wat van de saus over de rijst, zalm en broccoli. Strooi over de zalm eventueel wat licht geroosterde sesamzaadjes.

Tip: Wist je dat je gember prima kunt invriezen? Het handigst is het geraspt en wel in een ijsklontjesvorm in te vriezen maar heb je daar geen zin in dan snijd ik de gemberwortel meestal in stukje en vries die, met schil en al in. De hele wortel invriezen is niet handig want daar is dan lastig een stukje af te snijden als deze bevroren is. (I’ve been there:)

Omega-3.

Zalm zit vol met Omega-3 en wordt dan ook geadviseerd deze minimaal één maal per week te eten. Omega-3 zijn meervoudig onverzadigde vetzuren en zijn goed voor het zenuwstelsel en onze bloedvaten. Deze Omega-3 vetzuren beschermen ons tegen hart- en vaatziekten en passen in een gezond voedingspatroon.

Op zoek naar andere Aziatische gerechten? Misschien is dit een idee?

Pad Thai Vega

Sashimi bowl met zalm en avocado

Zalm noodles

Meer recepten ontvangen van ENJOY!? Volg ENJOY! dan op TwitterFacebook en Pinterest of schrijf je in voor de nieuwsbrief van ENJOY!

ENJOY! your Teriyaki salmon bowl with broccoli.

 

Favoriete geuren van Yodeyma

Favoriete geuren van Yodeyma

Tot voor kort bestonden er voor mij maar twee lievelingsgeuren. De Eau de Toilette van Chanel, Coco Mademoiselle en Chloé. Ik heb weleens een uitstapje gemaakt naar een andere geur, maar dat was altijd een teleurstelling en dan zit je met zo'n dure fles die je dan...

Lees meer
Mosterdsoep met avocado, champignon toast

Mosterdsoep met avocado, champignon toast

Het is herfst, de bladeren verkleuren in prachtige warme- en diepe tinten en binnenkort laten alle bomen hun blad vallen. Dat is ook de tijd dat ik weer verlang naar stoofschotels, stamppotten, suddervlees en soepen. Heerlijk als lunch, tussendoortje of lichte...

Lees meer
Het Arsenaal, Naarden

Het Arsenaal, Naarden

Bezoek voor een uitstapje eens een minder voor de hand liggende, kleinere stad. Zoals Naarden. Een prachtig bewaarde vestingstad in het Gooi. Ik schreef eerder al eens over wat Naarden te bieden heeft. Met enige regelmaat kom ik in pittoreske stadje omdat mijn...

Lees meer

Samenwerken

%d bloggers liken dit: