Speculaas roomboterkoek | ENJOY! The Good Life

Speculaas roomboterkoek

Speculaas roomboterkoek De tijd dat wij het Sinterklaasfeest vierde ligt al lang achter ons. Als er door de…

Speculaas roomboterkoek

De tijd dat wij het Sinterklaasfeest vierde ligt al lang achter ons. Als er door de pubers niet gewerkt hoeft te worden op deze avond, maken we er een gezellige avond van met een hapje, drankje, spelletje, een film en vooral heel veel Sinterklaas lekkers. 

Speculaas roomboterkoek | ENJOY! The Good Life

Wat niet ontbreken mag is gevuld speculaas en een banketletter. Elk jaar bedenken we er nog een nieuw baksel bij. Dit jaar een speculaas boterkoek. Wij zijn gek op boterkoek én op speculaas. Deze mix is dan ook een ‘match made in heaven’

Ingrediënten:

  • 300 gram roomboter
  • 200 gram donkerbruine basterdsuiker
  • snufje zout
  • 300 gram bloem
  • 2 eetlepels koek- en speculaaskruiden
  • losgeklopt ei om te bestrijken
  • 30 gram amandelschaafsel

Speculaas roomboterkoek | ENJOY! The Good Life

Aan de slag:

Meng de boter met de suiker en het zout in de keukenmachine of kneed op de hand. Voeg daarna de bloem en de speculaas kruiden toe tot een samenhangende deegbal. Verpak het deeg in plasticfolie en laat het minstens een uur in de koelkast rusten.

Verwarm de oven voor op 200°C.

Vet de boterkoek- of springvorm in met boter of gebruik bakpapier voor de bodem, als je een springvorm (24 cm Ø) gebruikt. Druk het deeg uit in de vorm. Om de bovenkant mooi glad te maken, gebruik ik altijd de bolle kant van een lepel, die ik warm maak onder de hete kraan. Bestrijk de bovenkant met het losgeklopte ei. Laat even rusten. Bestrijk daarna de bovenkant nogmaals met het ei en trek met een vork ruitjes in de boterkoek. De ruitjes zorgen ervoor dat het ei-strijksel niet loslaat tijdens het bakken. Bestrooi de bovenkant van de koek met het amandelschaafsel.

Bak de koek in ongeveer 30 minuten, tot deze goudbruin is. Zorg ervoor dat de koek niet te donker wordt. Laat goed afkoelen (grootste uitdaging!) en verwijder de vorm.

TIP!: Vind je het leuk om te bakken, maar heb je niet een heel groot gezelschap? Vries je baksels in of gebruik de helft van de ingrediënten en maak een kleinere variant (15 cm bakvorm) voor vier stukjes zoals ik heb gedaan.

ENJOY! this delicious butter cake

Beeld: @ENJOY! The Good Life

♥ Bewaar voor later op Pinterest ♥

Speculaas roomboterkoek | ENJOY! The Good Life

 

Wat je misschien ook leuk vindt…

Minestronesoep met tortellini en salsiccia balletjes

Minestronesoep met tortellini en salsiccia balletjes

Niets lekkerder dan voor het weekend een grote pan soep maken. Deze minestronesoep met tortellini en salsiccia balletjes is een favoriet. Makkelijk, superlekker, gezond en je kunt hem in allerlei variaties maken. Net wat je voor handen hebt of trek in hebt. De ene...

Duivels gevulde eieren

Duivels gevulde eieren

Als er iets is waar ik mijn kinderen een plezier mee doe, dan is het wel met duivels gevulde eieren. Hoewel deze gruwelijk uit de mode zijn, blijft het hier altijd een succesnummer. Tijdens het fotograferen van deze eitjes, moest ik ze met hand en tand beschermen. Ook...

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.