Speculaas roomboterkoek | ENJOY! The Good Life

Speculaas roomboterkoek

Speculaas roomboterkoek De tijd dat wij het Sinterklaasfeest vierde ligt al lang achter ons. Als er door de…

Speculaas roomboterkoek

De tijd dat wij het Sinterklaasfeest vierde ligt al lang achter ons. Als er door de pubers niet gewerkt hoeft te worden op deze avond, maken we er een gezellige avond van met een hapje, drankje, spelletje, een film en vooral heel veel Sinterklaas lekkers. 

Speculaas roomboterkoek | ENJOY! The Good Life

Wat niet ontbreken mag is gevuld speculaas en een banketletter. Elk jaar bedenken we er nog een nieuw baksel bij. Dit jaar een speculaas boterkoek. Wij zijn gek op boterkoek én op speculaas. Deze mix is dan ook een ‘match made in heaven’

Ingrediënten:

  • 300 gram roomboter
  • 200 gram donkerbruine basterdsuiker
  • snufje zout
  • 300 gram bloem
  • 2 eetlepels koek- en speculaaskruiden
  • losgeklopt ei om te bestrijken
  • 30 gram amandelschaafsel

Speculaas roomboterkoek | ENJOY! The Good Life

Aan de slag:

Meng de boter met de suiker en het zout in de keukenmachine of kneed op de hand. Voeg daarna de bloem en de speculaas kruiden toe tot een samenhangende deegbal. Verpak het deeg in plasticfolie en laat het minstens een uur in de koelkast rusten.

Verwarm de oven voor op 200°C.

Vet de boterkoek- of springvorm in met boter of gebruik bakpapier voor de bodem, als je een springvorm (24 cm Ø) gebruikt. Druk het deeg uit in de vorm. Om de bovenkant mooi glad te maken, gebruik ik altijd de bolle kant van een lepel, die ik warm maak onder de hete kraan. Bestrijk de bovenkant met het losgeklopte ei. Laat even rusten. Bestrijk daarna de bovenkant nogmaals met het ei en trek met een vork ruitjes in de boterkoek. De ruitjes zorgen ervoor dat het ei-strijksel niet loslaat tijdens het bakken. Bestrooi de bovenkant van de koek met het amandelschaafsel.

Bak de koek in ongeveer 30 minuten, tot deze goudbruin is. Zorg ervoor dat de koek niet te donker wordt. Laat goed afkoelen (grootste uitdaging!) en verwijder de vorm.

TIP!: Vind je het leuk om te bakken, maar heb je niet een heel groot gezelschap? Vries je baksels in of gebruik de helft van de ingrediënten en maak een kleinere variant (15 cm bakvorm) voor vier stukjes zoals ik heb gedaan.

ENJOY! this delicious butter cake

Beeld: @ENJOY! The Good Life

♥ Bewaar voor later op Pinterest ♥

Speculaas roomboterkoek | ENJOY! The Good Life

 

Wat je misschien ook leuk vindt…

Pasen? Zonder paasstol geen feest!

Pasen? Zonder paasstol geen feest!

Eén van de bezigheden tijdens deze crisis is het sorteren van foto's. Ook ik ging wat oude bestanden door en kwam tot mijn verbazing heel veel fotomateriaal tegen waar ik nog niets mee gedaan had. Onder andere de foto's van deze heerlijke zelfgemaakte paasstol. Een...

Broodje bakkeljauw

Broodje bakkeljauw

Zoonlief houdt van kokkerellen en vooral van recepten met eigenaardige ingrediënten. Regelmatig duwt hij filmpjes van Instagram of YouTube onder mijn neus. Meestal met gerechten die mij niet direct het water in den mond doen lopen. Maar een man die kookt moet je...

Amandelbroodjes? Lekker en makkelijk te maken!

Amandelbroodjes? Lekker en makkelijk te maken!

Weinig moeite, groot plezier! Dat ervaar je als je deze amandelbroodjes maakt. Binnen no time was hier de schaal met deze heerlijke broodjes leeg gegraaid door de pubers. En ik kan ze geen ongelijk geven want deze amandelbroodjes, of spijsbroodjes, zijn heerlijk bij...

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

WP Feedback

Dive straight into the feedback!
Login below and you can start commenting using your own user instantly