Sparen voor onzekere tijden

jul 28, 2020 | Lifestyle, Things I love, Useful

Sparen voor onzekere tijden

Sparen is altijd een goed idee. Dat heb ik eigenlijk altijd gedaan, met wisselend succes. In een heel ver verleden in een spaarpotje van de Rijkspostspaarbank. Een spaarpot in de vorm van een reclamezuil, beplakt met posters die betrekking hadden op school sparen. Ik kwam het ding laatst nog tijdens een verwoede aanval van opruim waanzin tegen. Een waar collectors item. Ik koester hem want het is best een geinig ding.

Later ging ik voor het eerst sparen op een bankboekje. Je stortte het geld, dat je in je spaarpot had gespaard, bij het bankkantoor op je spaarbankboekje. Ik weet nog dat ik het vreselijk vond de eerste keer. Waarom pakte ze mijn gespaarde muntjes af om dat vervolgens bij te schrijven op een papiertje. Weer later werd dat geautomatiseerd en in het boekje geprint.

Spaargeld stond bij mij nooit lang op het spaarbankboekje. Spaargeld is ervoor om grote uitgaven te doen wat mij betreft. Dus meestal was het saldo van mijn rekening nul gulden in die tijd. Ook sparen in potjes vond ik een uitdaging. Ik kon het nooit laten om die spaarpot dan weer te plunderen. Soms gaf ik het sleuteltje aan mijn ouders zodat ik het niet kon openen, maar dan kon ik een heel weekend peuteren in zo’n spaarpot om mijn spaargeld eruit te krijgen omdat ik eigenlijk toch wel heel graag in de botsautootjes wilde op de kermis.

Sparen voor onzekere tijden | ENJOY! The Good Life

Tijdelijk niet sparen

Na mijn studie ben ik aan het werk gegaan en heb altijd een goed inkomen gehad. Sparen deed ik vrijwel niet. Vooral uitgeven en flappen laten waaien was mijn motto. Alles wat ik wilde kon ik gewoon kopen. Ergens voor sparen hoefde niet. Wel maakte ik gebruik van de spaarloonregeling en allerhande spaarfondsen die gouden bergen beloofden na de looptijd. Op een enkeling na, is er geen enkele ooit uitgekeerd omdat het allemaal woekerpolissen bleken. In een uitzonderlijk geval moest er zelfs geld bij.

Financiële buffer

Tegenwoordig spaar ik weer volop. Financieel gezien is de ‘sky de limit niet meer’ en vind ik het fijn om te sparen voor onvoorziene uitgaven. Ik heb allerlei spaarpotjes voor dingen die eventueel vervangen moeten worden, voor grote uitgaven en voor de komende tijd dat het financieel wat minder rooskleurig zal zijn. De pubers studeren, kindgebonden budget vervalt en de kinderbijslag ook.

Geen rente?

Vervelend is alleen dat je op je spaarrekening vrijwel geen rente meer ontvangt. Als je een flinke spaarpot hebt, moet er bij sommige banken zelfs geld betaald worden als je bij hen wilt sparen. Ergens moet je toch nog wel wat rente kunnen ontvangen voor het spaargeld dat je in bewaring geeft? Ik ben een beetje aan het rond scrollen geweest en kwam uit bij Raisin.nl. Zij hebben als doel om spaarders de beste rente te bieden. Een soort marktplaats voor spaarders waarbij je toegang hebt tot spaarproducten in de hele EU. Dat kan best interessant zijn en daar wil ik wel meer over weten.

Geen schulden

Verder blijf ik uit de schulden want schulden kosten geld. Mijn creditkaart betaal ik maandelijks helemaal af. En de mogelijkheid om rood te staan heb ik niet. Zo kan ik niet in de verleiding komen om toch kosten te gaan maken. Als ik iets wil hebben wat ik niet één, twee drie kan betalen, dan spaar ik daarvoor. Des te meer waardeer je het als je het kunt kopen.

Spaarplan

Ook spaar ik nog altijd volgens het 52-weken spaarplan. Voor mij is dat een prima manier om binnen een redelijk korte termijn een behoorlijk bedrag bij elkaar te sparen. Meestal gebruik ik dat bedrag voor een vakantie. Dit jaar gaan wij niet op vakantie dus misschien wil ik het gespaarde bedrag wel opzij zetten op een rekening waar het rendeert. Dat is een leuke puzzel voor de komende tijd.

Hoe doe jij dat met sparen? Misschien heb jij nog goede tips als het om sparen gaat. Leuk als je het hieronder in de comments wilt delen.

ENJOY! having a financial buffer

Beeld: ©ENJOY! The Good Life & Nattanan Kanchanaprat via Pixabay

 

 

Snapshots week 10 t/m 14/2021

Snapshots week 10 t/m 14/2021

Sinds kort ben ik fan van de website De Smaakmunitie. Er staan hier zoveel heerlijke recepten online dat het water mij in de mond loopt als ik daar aan het rondscrollen ben. Zo maakte ik deze Zuid-Afrikaanse Bobotie. Deze ovenschotel is goddelijk! De koelkast lag nog...

Lees meer
Wil je van je overwaarde genieten?

Wil je van je overwaarde genieten?

Misschien ken je de term 'opeet-hypotheek' nog wel. Voor 2007 boden diverse banken deze vorm nog aan. Je kon, als je overwaarde had in je huis, maandelijks een deel opnemen voor een aanvulling op je inkomen of een bedrag in eens opnemen om leuke dingen te doen. Toen...

Lees meer
Pasen? Zonder paasstol geen feest!

Pasen? Zonder paasstol geen feest!

Eén van de bezigheden tijdens deze crisis is het sorteren van foto's. Ook ik ging wat oude bestanden door en kwam tot mijn verbazing heel veel fotomateriaal tegen waar ik nog niets mee gedaan had. Onder andere de foto's van deze heerlijke zelfgemaakte paasstol. Een...

Lees meer

Samenwerken

WP Feedback

Dive straight into the feedback!
Login below and you can start commenting using your own user instantly