SNAPSHOTS juni 2021

jul 1, 2021 | Snapshots

Het is de laatste tijd een beetje stil op ENJOY! Helaas heb ik niet zoveel tijd meer vanwege mijn baan en studie. Daarnaast ben ik een ontheemd geraakt op mijn eigen nieuwe site. De lol van het bloggen is er een beetje vanaf gegaan. Toch mis ik het fotograferen en schrijven erg, dus ga ik proberen de draad een beetje op te pakken. Op een laag pitje en zoals altijd alleen dingen die mij blij maken. Niet meer wekelijks de Snapshots, maar eens per maand. Kijk je weer samen met mij terug op de afgelopen maand?

Afgelopen maand schoot koken er geregeld bij in. Ook de kuikens lieten het afweten om te koken en daarbij probeer ik af te vallen en maakte ik er niet al teveel werk van. Een greep aan wat wij zoal aten. Frittata stond vaak op het menu. Makkelijk te maken, licht verteerbaar én met spinazie vers van de tuin. Ik probeerde wat gerechtjes uit van Ottolenghi zoals de champignon stoof met tonijnsteaks. Vriezer maaltijden werden ook opgemaakt. Allerhande stampotjes en chili con carne.

Vis, wij zijn er gek op. Bij ons in het dorp zit een prima visboer, maar de keuze is niet reuze. Daarom tuf ik af en toe naar IJmuiden waar ik bij vishandel Tel mijn ogen uitkijk. Standaard ga ik daar voor de vongole schelpjes, verse inktvis, sardines, kabeljauw en zalm. Daarbij een vis die ik niet ken en uitprobeer. Meestal gaat één van de kuikens mee en eten we daarna ergens een harinkje. De nieuwe haring is er weer en die is heel erg lekker.

Pasta Vongole is ons favoriete gerecht. Gelukkig lusten mijn kinderen vrijwel alles en smullen dus ook heerlijk van dit pastagerecht. Het is ook nog eens kinderlijk eenvoudig om te maken. Hier vind je het recept. Bij de pasta hadden we een top wijntje. Een Muscadet (Chateaude la Botinière, 8+ waardering Hamersma) van de Jumbo. Een culinair feestje op een doordeweekse dag.

Ook de vis van Albert Heijn is overigens prima én betaalbaar. Ik probeerde de sliptongetjes en tonijnsteaks. Die vielen zeker niet tegen. Sliptong even bakken in roomboter en afblussen met citroensap en eventueel wat peterselie toevoegen. De tonijn kort aan beide kanten dichtschroeien in de grillpan. Aanraders!

Oefening baart kunst en de volhouder wint. Deze oneliners slaan de spijker op zijn kop als je het hebt over mijn zuurdesem project. Eindelijk heb ik een actieve starter en tover ik de mooiste en lekkerste broden, focaccia en zoete- en hartige broodjes uit de oven. Ik experimenteer er flink op los. Deze focaccia met tomaatjes, verse kruiden en knoflook is een knaller.

Het deeg rijst soms letterlijk de pan uit hier. Voor het bakken zet ik deeg meestal weg in de koelkast en soms vergeet ik het brood dan te bakken. Laatst was een focaccia deeg helemaal de kom uitgerezen en een eigen leven gaat leiden in mijn koelkast. Elke weekend bak ik één of twee van dit soort prachtige en lekkere zuurdesembroden. Daarnaast een foccacia en kaneel- hartige of pizzabroodjes. Mijn keuken lijkt het weekend wel een bakkerij. Alles onder het meel, inclusief mijzelf.

Datenight van zoonlief ging niet door. Daar was hij best een beetje pissed over. Ik stelde voor dat ik dan met hem meeging. Wonderwel vond hij dat een geweldig idee. Ra je de koekoek, drie keer raden wie kon betalen. Samen pizza eten bij de Pizzabakkers in Haarlem. De helft nam ik mee in een doggy bag want ik probeer van alles de helft te eten. Het toetje, een heerlijke tiramisu, deelden we. Een topavond voor moeder en zoon. We besloten dat vaker te gaan doen. Sinds hij het gamen voor gezien heeft gehouden, komt er ineens weer een mens tot leven.

Dochter werd 20 jaar. Dan mag je kiezen waar je wilt eten. En dat werd Happy Happy Joy Joy op de Bilderdijkstraat in Amsterdam. Haar favoriet.

Met collega van mijn vorige werk spreken wij regelmatig af om ergens lekker te gaan eten. De laatste keer gingen we naar Café de Klepel in de Prinsenstraat. Op een prachtig mooie dag lunchen met heerlijke happen. Topper!

Sinds het begin van het tuinseizoen heb ik mij aangesloten bij De Milieutuin in Uitgeest. Een collectieve moestuin. Ik vond dat ik te weinig buiten was, te weinig beweging had en wat meer mensen wilde leren kennen. Elke zaterdag werken we met een hele club leuke mensen van diverse leeftijden en pluimage zo’n anderhalf uur in de tuin en daarna drinken we met de hele club koffie/thee met lekkers. Die zaterdagochtenden zijn ware geluksmomentjes. Met rode konen, een enorme dosis positieve energie, oogst en een mooi plukboeket kom ik dan weer thuis. Overigens is er nu het seizoen is losgebroken bij goed weer ook op dinsdagavonden een gezamenlijk tuinmoment met afsluiting bij een kampvuur waar de wijn rijkelijk vloeit.

Inmiddels kan er elke week volop geoogst worden. De hele week eten we nu lekker van de tuin.

Een tuindag sluit ik af in de bloementuin. Daar mag je plukken dat het een lieve lust is. Elke week verse pluk boeketten.

In mijn eigen tuin en op de daktuin verbouw ik niet zoveel groente dit jaar. Alleen wat dingen die ik makkelijk kan oogsten als ik eens niets in huis heb. Zoals sla, tomaten, courgette, aardbeien, bessen etc.

En natuurlijk staat mijn kruidentafel weer te shinen. Hier kan ik niet zonder. Als ik aan het koken ben, loop ik regelmatig even heen om verse kruiden te plukken om in de gerechte te verwerken.

Mijn achtertuin ziet er weer helemaal gezellig uit. De schutting en de stenen muur heeft een likje verf gehad en de tuinbank weer een frisse witte verflaag. Van de buurman bietste ik een tafel die hij naar het grofvuil wilde brengen. Dochterlief schilderde deze wit en ik verzamelde groene flessen, even doordrinken met de wijn, om in het schap onderin de tafel te leggen. Helemaal blij met deze tafel! Met dank aan onze lieve buurman. Mocht je nog groene (gist) flessen hebben waar je vanaf wilt? Bij mij zijn ze welkom!

In de tuin was het een allegaartje aan potten geworden. Daarom kocht ik aan het begin van het tuinseizoen deze mooie geglazuurde potten met een vaste schotel. Groen aardewerk en glas is nu de trend in mijn tuin. Deze mooie potten bestelde ik online bij Zout en Zilt. Ook de macremé hanger bestelde ik hier.

Tegen de potdeksel planken heb ik dit jaar rieten hoeden gehangen. Allemaal verzameld voor een prikkie bij kringloopwinkels. En om de tuin te verlichten kocht ik een lichtsnoer (prikkabel) bij de Kwantum. ‘s Avonds zit het er nu zo gezellig uit!

snapshots week 05/2021 | ENJOY! The Good Life

Sinds ik in Lissabon ben geweest, ben ik verzot op het groene aardewerk van Bordallo. Af en toe vind ik wat stukken en langzaam heb ik het één en ander bij elkaar gespaard. Dit combineer ik met ander groen aarder- en glaswerk. Het tere groene vaasje met de handgeschilderde bloemetjes is een favoriet. Ik vul het met het fijne gipskruid dat ik elke week vers uit de tuin pluk.

Over vintage gesproken. Wist je dat ENJOY! ook een Insta-account, ENJOY! The Second Life heeft, waar vintage schatten worden verkocht? Dat gezegd hebbende besef ik mij dat er nodig nieuwe spullen gepost moeten worden. Houdt het in de gaten want er komen veel mooie dingen voorbij. Zoals bijvoorbeeld deze kanjers van vazen.

Snapshots juni 2021 | ENJOY! The Good Life

Met het mooie weer kijk ik niet zoveel televisie. Af en toe een filmavondje. Deze golden oldie The Bucket List (Netflix) met mijn favoriete acteur Jack Nickelson keek ik samen met zoonlief. En Breathe (Videoland) vond ik een prachtige film en een dikke aanrader.

Snapshots juni 2021 | ENJOY! The Good Life

Momenteel ben ik dit boek ‘De edele kunst van not giving a fuck‘ van Mark Manson aan het lezen. Heerlijk verhelderend.

Op Marktplaats kocht ik een nieuw coffeetable boek. ‘The Ultimate Travelist‘ van Lonely Planet. Ik moet eerlijk bekennen dat ik de meeste boeken niet eens gelezen heb of zelfs maar doorgebladerd heb. Ik zie ze meer als interieur object. Hoewel het stuk voor stuk mooie boeken zijn. Op Instagram kocht ik een enorme stapel interieur magazines uit binnen- en buitenland. Heerlijk om inspiratie op te doen. Daar zaten een paar juweeltjes tussen.

SNAPSHOTS juni 2021 | ENJOY! the Good Life

Deze vazen van Hella Jongerius voor IKEA zijn echte collectors items geworden. Ik heb drie uitvoeringen. De zwarte vind ik eigenlijk de minste en die stond maar een beetje te verstoffen op de kamer van mijn zoon. Op Marktplaats plaatste ik een oproepje of iemand wilde ruilen voor de roze variant en dat is gelukt. Iemand is heel blij met de zwarte vaas en ik heb nu twee roze. Dochterlief aast er al op één voor als ze het huis uitgaat.

Bloemen in huis ontbreken nooit. De prachtige vazen van Hella Jongerius staan niet alleen voor de sier. Ze zijn regelmatig gevuld met bloemen uit de tuin. Ook ga ik graag naar Bloembinderij Suus in Limmen. Een waar feestje om daar mooie bloemen uit te zoeken. Momenteel zijn de pioenen favoriet.

De toverpioenen zijn een nieuwe ontdekking. Deze verschillen bijna dagelijks van kleur en de bloemen worden enorm groot.

SNAPSHOTS week 53/2020 | ENJOY! The Good Life

Samen met mijn zoon ging ik op een verlaten parkeerplaats proefrijden. Altijd spannend of we niet gesnapt worden. Die week mocht hij afrijden. En in één keer geslaagd!

In een opwelling heb ik een nieuwe auto gekocht. Een pittig klein ding dat als het weer het toelaat dakloos de weg op kan. En het was mooi weer de afgelopen maand dus heb ik heel veel rond kunnen cruisen. Ik schreef in de persoonlijke column over mijn impulsieve aankoop.

Pluis, onze lieve kleine schat. Ze vindt het heerlijk om samen met ons natuurfilms te kijken.

Dochterlief werd 20 jaar. Waar blijft de tijd! Zij wilde graag op haar verjaardag een cheesecake.

Aan de wandel in ons mooie dorp.

Ik schreef over mijn favoriete lipstick van dit moment. De Red Rock van MAC.

Eindelijk werd ik dan gevaccineerd.

Afgesproken voor de lunch bij Café de Klepel en daarna even de benen strekken in mooi Amsterdam.

Zo af en toe schrijf ik een persoonlijke column op zondag. Dagelijkse dingen die op dat moment in mij opkomen. De laatste lees je hier.

Kip met spek, brie, walnoten en honing

Kip met spek, brie, walnoten en honing

Hoewel ik probeer niet heel veel tijd te besteden aan Social Media, vind ik het wel leuk om regelmatig Insta Stories te plaatsen en heb ik een aantal Instagram accounts die ik met veel plezier volg. Eén daarvan is Sosn (Something old & something new) Interieur...

Lees meer
Snapshots augustus 2021

Snapshots augustus 2021

De maand augustus is alweer voorbij en gevoelsmatig lijkt de zomer ook alweer voorbij. De telefoon met kiekjes heb ik weer leeggemaakt en ik kijk, samen met jou, even terug op de afgelopen maand. Kijk je mee? Een aantal lekker happen die hier 's avonds op tafel...

Lees meer
Fête de la Nature – zaterdag 4-9-2021 in Uitgeest

Fête de la Nature – zaterdag 4-9-2021 in Uitgeest

De natuur inspireert, verwondert en maakt je blij! De slogan van het Fête de la Nature. Eéntje die klopt als een bus want als iets mij dit jaar gelukkig heeft gemaakt, is het dat ik mij aangesloten heb bij de collectieve Milieutuin in Uitgeest. Een club...

Lees meer
EROPUIT Favoriet: Villa Augustus in Dordrecht

EROPUIT Favoriet: Villa Augustus in Dordrecht

Wij van ENJOY! gaan er geregeld op uit. Niet vaak komt het voor dat we meerdere malen terugkomen op mooie plekjes. Simpelweg omdat er teveel te ontdekken valt. Een grote uitzondering hierop is Villa Augustus in Dordrecht. Deze plek bezoeken wij elk jaar wel een keer....

Lees meer
ENJOY’s FAVORITES: RICE ovenschalen

ENJOY’s FAVORITES: RICE ovenschalen

Kokkerellen en bakken is aan ons bij ENJOY! wel besteed. We brengen heel wat tijd door in de keuken, maar ook aan tafel. Ik vind het dan ook leuk om aandacht te besteden aan kwalitatief goed kookgerei en aan mooi serviesgoed. Een favoriet die ik graag met jullie wil...

Lees meer
Snapshots juli 2021

Snapshots juli 2021

Zo is er weer een maand omgevlogen en is het weer tijd voor de Snapshots van juli. Heel veel tijd heb ik besteed in de collectieve moestuin en om van de oogst lekker dingen te maken. De foto's heb ik weer van mijn telefoon gehaald en samen met jou kijk ik even terug...

Lees meer
Duifkruid, mooi als tuinplant of als snijbloem

Duifkruid, mooi als tuinplant of als snijbloem

Bloemen, ik zou niet zonder kunnen. Altijd staan er hier bloemen in huis. In de zomer mooie zelf geplukte boeketten en in de winter rij ik regelmatig naar één van mijn favoriete bloemisten om mezelf te verwennen met een mooie bos kleur en fleur. Een bloem die je tot...

Lees meer
Brownie zonder bloem, maar met kersen

Brownie zonder bloem, maar met kersen

Bij ENJOY! in de keuken is het altijd een drukte van belang. Kook ik niet, dan is het wel één van de pubers die in de keuken iets staat te koken of te bakken. Wij zijn alle drie enorme lekkerbekken en proberen graag recepten uit of bedenken zelf nieuwe gerechten. De...

Lees meer
Zelfgemaakte limonade

Zelfgemaakte limonade

Het heerlijke weer van de afgelopen dagen en de dagen in het verschiet, vragen om zelfgemaakte limonade en ijsjes. Natuurlijk kun je naar de winkel rennen en van alles uit het schap trekken, maar veel leuker is het om zelf limonade te maken. Het is niet alleen veel...

Lees meer
Linzensalade met zalm, bietjes en gepocheerd ei

Linzensalade met zalm, bietjes en gepocheerd ei

Als je mij vraagt wat mijn favoriete lunchplek is, dan hoef ik daar nog geen seconde over na te denken. Dat is Buffet van Odette aan de Prinsengracht in Amsterdam. Het sfeertje, het goddelijke eten, de wijn, de gasten, chef Odette. Kortom het "je ne sais quoi"...

Lees meer
Help! In huis gaat ineens alles stuk

Help! In huis gaat ineens alles stuk

Ken je dat? De wasmachine gaat stuk en niet veel later begeeft de stofzuiger het en ook het strijkijzer houdt het voor gezien. Een gevalletje Murphey's law. Als iets fout gaat of stuk gaat, blijft het nooit bij één ding gek genoeg. Het ongeluk komt altijd in meervoud...

Lees meer
FRUITTUIN VAN WEST

FRUITTUIN VAN WEST

FRUITTUIN VAN WEST Toen de pubers nog geen pubers waren gingen wij elk jaar wel een keer appels plukken in een boomgaard. Maar de laatste jaren hoef ik met dat soort uitstapjes niet meer aan te komen. Ze vragen mij met een stalen gezicht of ik gek geworden ben :)...

Lees meer

Samenwerken

%d bloggers liken dit: