Rondo’s, de lekkerste maak je zelf

jul 10, 2019 | Baking time, Food, Recipes

Rondo’s, de lekkerste maak je zelf

De pubers komen even checken wat er voor lekkers in de keuken gemaakt wordt. Ik ben met meerdere recepten tegelijk bezig. Eén daarvan heeft hun aandacht. Wat dat gaat worden? ‘Rondo’s!’, roep ik enthousiast. Ze kijken elkaar vragend aan en trekken hun schouders op. Ik had verwacht dat dit lekkers met wat meer enthousiasme ontvangen zou worden.

‘Jij maakt altijd van die rare dingen!’, krijg ik naar mijn hoofd geslingerd. Ik weet niet, maar rondo’s is samen met kano’s een lekkernij waar wij vroeger de winkels van leeg kochten. Deze koeken waren goedkoop en superlekker. Blijkbaar is de rondo en de kano uit de gratie gevallen bij de hedendaagse puber.

Ik leg ze uit dat een rondo, ook wel Amsterdammertje genoemd, een roomboter koek is gevuld met amandelspijs. Of ik even wil roepen als het klaar is, dan komen ze graag proeven. En of dat in de smaak valt!. Vers gebakken zijn ze namelijk niet te versmaden. De stapel rondo’s die ik maakte waren dan ook, binnen no-time, als sneeuw voor de zon verdwenen. Pubers zijn onverzadigbaar lijkt het. Gelukkig kon ik nog snel wat foto’s maken om dit recept met jullie te delen. Ben jij ook zo gek op rondo’s of kano’s?

Ingrediënten (± 24 stuks):

Voor het deeg:

 • 100 gram roomboter op kamertemperatuur
 • 50 gram witte basterdsuiker
 • helft van een (geklutst) ei
 • 5 gram bakpoeder
 • 150 gram bloem
 • 1/2 theelepel citroenrasp
 • snufje zout

Verder nodig:

 • kant en klaar amandelspijs of nog lekkerder… Maak het zelf!
 • halve amandelen voor op de rondo
 • andere helft van het halve ei om de rondo’s in te smeren

Benodigdheden:

 • mini cupcake bakvorm
 • uitsteekvormpje van 5 cm of glazen van dat formaat

Aan de slag:

Als je het amandelspijs zelf maakt is het lekkerder als je het een paar dagen van te voren maakt. Het komt de smaak ten goede. Kneed de ingrediënten voor het deeg door elkaar en laat het deeg een uur in de koelkast rusten.

Smeer de cupcake vormpjes goed in met boter. Bestrooi de vorm met wat bloem en klop de overtollige bloem van de bakvorm. Verwarm de oven voor op 200° C.

Rol het deeg uit en steek rondjes, groter dan de cupcake vormpjes uit en duw die in de holtes zodat de bodem en zijkanten bekleed zijn. Leg in elke holte een balletje amandelspijs.

Steek vervolgens met een glaasje of een steekvormpje rondjes van 5 cm uit en leg die als dakje op de vormpjes. Druk hier de halve amandel in en smeer de bovenkant in met ei.

Bak de rondo’s mooi bruin in 15-17 minuten. Laat ze even afkoelen in de vorm en haal ze dan voorzichtig uit de vormpjes. En smullen maar! Reken maar, als je pubers in huis hebt, dat ze dit niet snel zullen vergeten!

ENJOY!

Beeld: ©ENJOY! The Good Life

 

 

Diversiteit als vanzelfsprekendheid

Diversiteit als vanzelfsprekendheid

Diversiteit als vanzelfsprekendheid Met pubers kunnen er soms behoorlijke heftige discussie ontstaan over uiteenlopende onderwerpen. Keuzes die de overheid maakt, het virus, generatieverschillen, discriminatie, Unilever en de Vegetarische Slager, of de appeltaart wel...

Lees meer
Orzo met inktvis

Orzo met inktvis

Orzo met inktvis Dat wij hier bij ENJOY! van orzo houden is geen geheim. Diverse varianten vind je inmiddels op de website. Allemaal even lekker en over het algemeen snel klaar te maken. Deze orzo met inktvis zag ik in het kookprogramma van Nigella Lawson (Simply...

Lees meer
Snapshots week 46/2020

Snapshots week 46/2020

    Vlees eten wij zeker niet dagelijks. Eigenlijk steeds minder. Maar zo heel af en toe een biefstuk, daar kan ik echt van genieten. Normaal gesproken ga ik voor een goede biefstuk naar Loetje. Ik waag mij er zelf meestal niet aan want of het is een...

Lees meer

Samenwerken