Cotswolds Classic – Roadtrip zomer 2020

okt 4, 2020 | Travel and trips

Roadtrip zomer 2020

Deel 1 – Cotswolds Classic

Geluk. Een passender woord schiet mij niet te binnen als ik, met een nog witte pagina voor mijn neus waarop straks een nieuwe blog over recente roadtrips zal staan, terugdenk aan de afgelopen twee maanden. Geluk, omdat het zomaar anders had kunnen lopen – plannen waren dan plannen gebleven en ik had thuis op de bank zitten kniezen omdat Corona wéér een roadtrip in het water had doen laten vallen. Maar vooral geluk, omdat dat het alles omvattende gevoel is dat recente trips naar The Cotswolds in Engeland en naar de Alpen en Dolomieten in Oostenrijk en Italië opleverden. Missie ‘Making Memories’ is geslaagd! Deel één van ‘een roadtrip zomer om niet te vergeten’ gaat over de Cotswolds Classic 2020, een roadtrip die ik tussen 30 juli en 4 augustus maakte met een groep van zes auto’s.

De aanloop

Eind 2019 had ik de plannen rond en de groep compleet voor een roadtrip naar Silverstone Classic. Op dit wereldberoemde circuit op anderhalf uur rijden ten noorden van Londen vindt jaarlijks één van de mooiste racefestivals voor historische raceauto’s in Europa plaats. De routes over die typisch Engelse slingerwegen lagen op de plank, de overtocht Hoek van Holland-Harwich, de hotels en enkele auto-gerelateerde uitstapjes en ontmoetingen waren geregeld. Maar ja, Corona. Silverstone Classic werd uiteraard afgelast. Wat nu te doen?

Een roadtrip zomer om niet te vergeten | ENJOY! The Good LifeEen nieuw plan

Eerder al hadden wij onze vakantieplannen, net als zovelen anderen, moeten annuleren. Engeland, meer specifiek Devon en Cornwall, zou onze bestemming zijn, maar zover kwam het niet. Tijdens het voorbereiden van die vakantie had ik stiekem al eens gekeken naar het toevoegen van The Cotswolds als bestemming. Een geliefd stukje Engeland, zeker ook voor de Engelsen zelf, vanwege het schitterende heuvellandschap en dorpjes die zo uit oude prentenboeken afkomstig zouden kunnen zijn. Maar die regio lag toch net een beetje te ver uit de richting.

Met de ‘wat nu te doen’ vraag in gedachten mijmerde ik over de mogelijkheden om de Silverstone Classic roadtrip toch door te kunnen laten gaan, maar dan met een andere bestemming. Het idee was om vooral veel te rijden, want zolang je rijdt ben je redelijk Corona-proof bezig was mijn gedachte. Met Google Maps op het scherm viel mijn oog weer op de Cotswolds en wat bleek … dat gebied ligt hemelsbreed helemaal niet zo gek ver van de oorspronkelijke bestemming af! En daar kwam bij, Oxford en Cambridge liggen met een beetje fantasie op de route van Harwich naar The Cotswolds. Binnen een paar minuten was het plan voor een nieuwe roadtrip geboren: De ‘Cotswolds Classic 2020’.

Eindelijk … Engeland!

Het enthousiasmeren van de deelnemers was niet nodig; iedereen was er direct voor in. Dus hotels geboekt, routes uitgestippeld, leuke tussenstops en een ontmoeting met Engelse liefhebbers van ‘ons’ automerk geregeld. Niets leek een mooie trip in de weg te staan … totdat de quarantaine regeling in het Verenigd Koninkrijk roet in het eten dreigde te gooien. Jazeker, je was welkom in Engeland als je vanaf het vasteland komt. Maar voordat je ervan gaat genieten, eerst even twee weken in zelf-isolatie if you don’t mind. Kortom, het plan leek weer in duigen te vallen, totdat de versoepeling van die maatregel net op tijd werd afgekondigd. Zo konden wij op 30 juli ‘gewoon’ met mondkapjes op de veerboot Hoek van Holland-Harwich boarden en met het avontuur beginnen.

Een roadtrip zomer om niet te vergeten | ENJOY! The Good Life

The Boat Inn

Met het weer vielen we met de neus in de – gesmolten – boter. Het was die vrijdag, de eerste rijdag, bloedheet. In de cabrio zonder dak rijden lijkt dan een heerlijk, maar op het heetst van de dag betekent dat gewoon puffen en zweten. Zo zeer, dat tijdens de lunch stop bij The Boat Inn in Stoke Bruerne, waar de Corona thermometer voor toegang tot de pub op mijn voorhoofd werd gericht, een beginnende koorts werd geconstateerd. Na een kwartiertje ‘afkoelen’ onder de parasol was mijn temperatuur weer naar normale waarden gedaald en mocht ik alsnog naar binnen.

The Boat Inn is vanwege de ligging een aanrader van jewelste. De achtertuin is zo’n typisch Engels ‘canal’ met schattig sluisje waarin kleurrijke ‘narrow boats’ liggen. In Engeland kom je deze kanalen in grote getalen tegen; ze vormden tijdens de Industriële Revolutie het netwerk voor transport van goederen en wie Peaky Blinders heeft gevolgd zal ze herkennen. De narrow boats waren net 2 meter breed zodat ze in de smalle sluisjes pasten. Op die boten woonden vaak complete gezinnen, voor een deel van de kinderen was alleen plek bij de vracht. Tegenwoordig hebben de kanalen en narrow boats voornamelijk een toeristische en recreatieve functie.

Een roadtrip zomer om niet te vergeten | ENJOY! The Good Life

Een roadtrip zomer om niet te vergeten | ENJOY! The Good Life

Caffeine and Machine

Na een bliksembezoek aan The British Motormuseum was Caffeine and Machine de volgende bestemming. In feite is Caffeine and Machine een ‘gewone’ pub. Het bijzondere is dat de pub volledig in het teken staat van speciale auto’s. Wat de auto’s speciaal maakt doet er niet toe, als ze maar interessant zijn. Het is in korte tijd uitgegroeid tot een pleisterplaats voor petrolheads pur sang. Ons bezoek was extra interessant omdat het gelukt was om een ontmoeting met de ontwerper van mijn Lotus Elise, Julian Thomson, te organiseren. Julian was ook naar deze pub gekomen om ons te ontmoeten. Het werd een bijzondere ontmoeting met een enorm aardige man die eindigde met een handtekening van Julian op de binnenzijde van de motorkap van mijn Elise. Ik voelde mij even een twaalfjarig jochie maar man wat was ik blij dat iemand een zwarte stift had meegenomen!

Een roadtrip zomer om niet te vergeten | ENJOY! The Good Life

Een roadtrip zomer om niet te vergeten | ENJOY! The Good Life

De Cotswolds

Het Mercure Gloucester Bowden Hall hotel, dat zijn luxe naam eer aan deed, was de eindbestemming van deze eerste rijdag dag en ons verblijf voor de komende twee dagen. De volgende ochtend, het was inmiddels zaterdag, sloot een flinke groep Engelsen zich bij ons aan om gezamenlijk een tour door de Cotswolds te rijden. Voor hen was het de eerste keer in hele lange tijd dat ze op deze manier de deur uitkwamen en dat maakte de dag voor hen, en daardoor ook voor ons, extra speciaal. Maar nog specialer was de kennismaking met de Cotswolds. Wat een onvoorstelbaar mooi gebied is dat! De muren en daken van de oorspronkelijke huizen, die in veel dorpen nog het aangezicht vormen, zijn opgetrokken uit het in steengroeven gewonnen kalksteen waarmee de kenmerkende geelachtige kleur wordt verklaard. De wegen slingeren op een schitterende, vloeiende manier door het landschap, over beboste heuvels en door dalen waardoor het uitzicht telkens verandert.

Een roadtrip zomer om niet te vergeten | ENJOY! The Good LifeDat het voor de Engelsen één van de eerste weekenden was dat ze zich weer in een menigte mochten begeven bleek wel toen we in Stow-on-the-Wold (alleen voor de naam zou je er al heen gaan) op zoek gingen naar onze lunchlocatie. Die was goed te vinden, maar dat gold niet voor parkeerplaatsen. Het dorpje barstte uit zijn voegen van de bezoekers, wat ons deed besluiten om ons heil maar elders te zoeken.

Een roadtrip zomer om niet te vergeten | ENJOY! The Good Life

Broadway Tower

Een letterlijk hoogtepunt was de ‘tea-stop’ bij de Broadway Tower. Over het waarom van de toren doen verschillende verhalen de ronde; het is hoe dan ook een baken dat zichtbaar is vanuit de wijde omtrek, omdat de toren zich op één van de hoogste punten in de Cotswolds bevindt. Het uitzicht vanaf de heuvel, en helemaal vanuit de toren, is op heldere dagen dan ook magnifiek. Interessant is de aanwezigheid van een atoombunker in de heuvel, een relikwie uit de Koude Oorlog dat open is voor bezoek.

Een roadtrip zomer om niet te vergeten | ENJOY! The Good Life

Een roadtrip zomer om niet te vergeten | ENJOY! The Good Life

Een roadtrip zomer om niet te vergeten | ENJOY! The Good Life

Op naar Oxford

Op zondag reden we in een opnieuw prachtig landschap met wonderschone dorpjes. Deze dag ontdekten wij het zuidelijke deel van de Cotswolds. Pittoresk is een understatement. En een beter begin van de zondag dan een bezoek aan Cerney House Gardens was niet denkbaar. Cerney House is een privé landgoed met prachtige tuinen die na betaling van een vrijwillige bijdrage te bezoeken zijn. Op het hoogste punt van de tuin bevindt zich een theehuis waar op basis van vertrouwen wordt gewerkt. De prijzen van de verschillende theesoorten, koffie, home made taartjes en nog veel meer lekkers hangen aan de muur en je wordt vriendelijk verzocht om het geld voor hetgeen je gebruikt in een kistje te stoppen. Alleen het feit al dat dit nog kan in deze tijd geeft je een geweldig gevoel. En daarbij zijn de taartjes ook nog eens super lekker!

Een roadtrip zomer om niet te vergeten | ENJOY! The Good Life

Deze dag eindigde in Oxford waar we een eenvoudig maar prima hotel met eigen parkeerplaatsen op loopafstand van het centrum hadden. In Oxford staat de oudste universiteit van Engeland, die al in de twaalfde eeuw voor het eerst wordt genoemd. Op straat was het relatief stil, ongetwijfeld vanwege Corona, en dit zorgde ’s avonds voor een speciale sfeer. Het gele licht van de oude lantaarns dompelde de verlaten straatjes en universiteitsgebouwen in een feeërieke gloed.

Een roadtrip zomer om niet te vergeten | ENJOY! The Good Life

Een roadtrip zomer om niet te vergeten | ENJOY! The Good Life

En dan, Cambridge

Wie Oxford zegt, moet aan Cambridge denken en andersom. De grote rivaal van Oxford als het op universiteitssteden in Engeland aankomt was onze lunchstop op maandag. Waar Oxford, naast de middeleeuwse straatjes, ook veel industrie kent is Cambridge een vriendelijker ogende stad. De universiteit van Cambridge is begin 13e eeuw opgericht door uit Oxford gevluchte studenten en heeft aan de wieg gestaan van het moderne voetbal. In 1848 schreven studenten hier de spelregels die nog steeds de basis vormen van de spelregels in de huidige tijd. Beide universiteiten ontmoeten elkaar jaarlijks op de Thames in Londen tijdens The Boat Race om uit te maken welke universiteit de beste roeiers heeft.

Een roadtrip zomer om niet te vergeten | ENJOY! The Good Life

Maar wij kwamen natuurlijk toch vooral voor het rijden. En dat zat er na het bezoek aan Cambridge bijna op. Het gebied ten noorden van Londen is qua schoonheid niet te vergelijken met de Cotswolds, maar Engelsen zijn nu eenmaal meesters in het aanleggen van geweldige rijwegen. Dus ook het doorkruisen van dat wat saaiere gebied is voor autoliefhebbers een belevenis, als je de hoofdwegen links laat liggen en kiest voor B-wegen. En hoe dichter je bij Harwich komt, hoe mooier het rijden weer wordt.

Een roadtrip zomer om niet te vergeten | ENJOY! The Good Life

Genieten voor liefhebbers!

Deze trip was van de eerste tot de laatste minuut genieten voor de liefhebbers van kronkelwegen. De geweldige ontmoetingen, het lekkere eten – Engelse pubs bieden over het algemeen prima eten voor een hele redelijke prijs – het mooie landschap, de bijzondere dorpjes en steden en het aangename gezelschap maakten het een onvergetelijke ervaring die hoog op de Enjoy! The Good Life meter scoort. Zeker nadat een week na terugkeer in Nederland de quarantaine regeling weer van kracht werd in het Verenigd Koninkrijk…over geluk gesproken!

Dat het allemaal nog beter kan, zal over een aantal weken blijken als de Stelvio 2020 roadtrip aan bod komt!

Dé roadtrip, helemaal terug van weggeweest. | ENJOY! The Good Life

Dit artikel is geschreven door Jan van Bends and Curves. Hij is een gepassioneerd liefhebber van het maken van roadtrips en Engelse sportwagens, in het bijzonder de Lotus. Wil je meer weten over de roadtrips die Jan organiseert of over klassieke Engelse sportauto’s? Bezoek dan zijn website, laat een comment achter onder dit artikel of stuur een mail naar enjoythegoodlifeblog@gmail.com. Heb je een leuk idee voor een samenwerking met ENJOY!? Kijk dan hier voor alle mogelijkheden.

ENJOY! the roadtrip

Beeld: Jan Blom, Pixabay, Stijn Drinkenburg, Andrew Priest.
Wij zijn op zoek naar jou!
Ook zin om voor ENJOY! te schrijven? Wij zijn nog op zoek naar gast bloggers die artikelen willen schrijven over beauty, sport, mindfulness/happiness, wine&drinks en/of interieur. En ook een mannelijke redacteur zou zeer welkom zijn! Je hoeft geen literair schrijver te zijn. Als je jouw passie maar over weet te brengen op de lezer. Lijkt dit je leuk? Stuur dan een mail naar: enjoythegoodlifeblog@gmail.com

♥ Bewaar voor later op Pinterest ♥

Een roadtrip zomer om niet te vergeten | ENJOY! The Good Life

Kip met spek, brie, walnoten en honing

Kip met spek, brie, walnoten en honing

Hoewel ik probeer niet heel veel tijd te besteden aan Social Media, vind ik het wel leuk om regelmatig Insta Stories te plaatsen en heb ik een aantal Instagram accounts die ik met veel plezier volg. Eén daarvan is Sosn (Something old & something new) Interieur...

Lees meer
Snapshots augustus 2021

Snapshots augustus 2021

De maand augustus is alweer voorbij en gevoelsmatig lijkt de zomer ook alweer voorbij. De telefoon met kiekjes heb ik weer leeggemaakt en ik kijk, samen met jou, even terug op de afgelopen maand. Kijk je mee? Een aantal lekker happen die hier 's avonds op tafel...

Lees meer
Fête de la Nature – zaterdag 4-9-2021 in Uitgeest

Fête de la Nature – zaterdag 4-9-2021 in Uitgeest

De natuur inspireert, verwondert en maakt je blij! De slogan van het Fête de la Nature. Eéntje die klopt als een bus want als iets mij dit jaar gelukkig heeft gemaakt, is het dat ik mij aangesloten heb bij de collectieve Milieutuin in Uitgeest. Een club...

Lees meer
EROPUIT Favoriet: Villa Augustus in Dordrecht

EROPUIT Favoriet: Villa Augustus in Dordrecht

Wij van ENJOY! gaan er geregeld op uit. Niet vaak komt het voor dat we meerdere malen terugkomen op mooie plekjes. Simpelweg omdat er teveel te ontdekken valt. Een grote uitzondering hierop is Villa Augustus in Dordrecht. Deze plek bezoeken wij elk jaar wel een keer....

Lees meer
ENJOY’s FAVORITES: RICE ovenschalen

ENJOY’s FAVORITES: RICE ovenschalen

Kokkerellen en bakken is aan ons bij ENJOY! wel besteed. We brengen heel wat tijd door in de keuken, maar ook aan tafel. Ik vind het dan ook leuk om aandacht te besteden aan kwalitatief goed kookgerei en aan mooi serviesgoed. Een favoriet die ik graag met jullie wil...

Lees meer
Snapshots juli 2021

Snapshots juli 2021

Zo is er weer een maand omgevlogen en is het weer tijd voor de Snapshots van juli. Heel veel tijd heb ik besteed in de collectieve moestuin en om van de oogst lekker dingen te maken. De foto's heb ik weer van mijn telefoon gehaald en samen met jou kijk ik even terug...

Lees meer
Duifkruid, mooi als tuinplant of als snijbloem

Duifkruid, mooi als tuinplant of als snijbloem

Bloemen, ik zou niet zonder kunnen. Altijd staan er hier bloemen in huis. In de zomer mooie zelf geplukte boeketten en in de winter rij ik regelmatig naar één van mijn favoriete bloemisten om mezelf te verwennen met een mooie bos kleur en fleur. Een bloem die je tot...

Lees meer
Brownie zonder bloem, maar met kersen

Brownie zonder bloem, maar met kersen

Bij ENJOY! in de keuken is het altijd een drukte van belang. Kook ik niet, dan is het wel één van de pubers die in de keuken iets staat te koken of te bakken. Wij zijn alle drie enorme lekkerbekken en proberen graag recepten uit of bedenken zelf nieuwe gerechten. De...

Lees meer
Zelfgemaakte limonade

Zelfgemaakte limonade

Het heerlijke weer van de afgelopen dagen en de dagen in het verschiet, vragen om zelfgemaakte limonade en ijsjes. Natuurlijk kun je naar de winkel rennen en van alles uit het schap trekken, maar veel leuker is het om zelf limonade te maken. Het is niet alleen veel...

Lees meer
Linzensalade met zalm, bietjes en gepocheerd ei

Linzensalade met zalm, bietjes en gepocheerd ei

Als je mij vraagt wat mijn favoriete lunchplek is, dan hoef ik daar nog geen seconde over na te denken. Dat is Buffet van Odette aan de Prinsengracht in Amsterdam. Het sfeertje, het goddelijke eten, de wijn, de gasten, chef Odette. Kortom het "je ne sais quoi"...

Lees meer
Help! In huis gaat ineens alles stuk

Help! In huis gaat ineens alles stuk

Ken je dat? De wasmachine gaat stuk en niet veel later begeeft de stofzuiger het en ook het strijkijzer houdt het voor gezien. Een gevalletje Murphey's law. Als iets fout gaat of stuk gaat, blijft het nooit bij één ding gek genoeg. Het ongeluk komt altijd in meervoud...

Lees meer
FRUITTUIN VAN WEST

FRUITTUIN VAN WEST

FRUITTUIN VAN WEST Toen de pubers nog geen pubers waren gingen wij elk jaar wel een keer appels plukken in een boomgaard. Maar de laatste jaren hoef ik met dat soort uitstapjes niet meer aan te komen. Ze vragen mij met een stalen gezicht of ik gek geworden ben :)...

Lees meer

Samenwerken

%d bloggers liken dit: