Pasta Cacio e Pepe, simpeler kan niet!

nov 13, 2019 | Fabulous Food, Food, Recipes

Pasta Cacio e Pepe, simpeler kan niet! | ENJOY! The Good Life | ENJOY! The Good Life

Pasta Cacio e Pepe,

simpeler kan niet!

Een snellere en simpeler pasta, als Cacio e Pepe, bestaat er niet. Met slechts vier ingrediënten en een paar handelingen, tover je binnen een kwartier, een goddelijke pasta op tafel. Dit is zo’n gerecht als je weinig tijd hebt of er gezinsleden ‘s avonds moeten werken of sporten. Even een snelle pasta in elkaar flansen, die zo lekker is, dat je je bord wilt aflikken als het op is.

Pasta Cacio e Pepe, simpeler kan niet! | ENJOY! The Good Life | ENJOY! The Good Life

Goede ingrediënten

Het lekkerste resultaat bereik je met een goede pecorino en pasta. Mijn favoriete pasta merk is De Cecco, die je bij Albert Heijn kunt kopen. Heb je een kaaswinkel in de buurt? Haal daar dan zeker je pecorino. En rasp hem zelf, dat komt de smaak ten goede. Maar vind je dat allemaal teveel gedoe. Dan haal je wat voor handen is.

Pasta Cacio e Pepe, simpeler kan niet! | ENJOY! The Good Life | ENJOY! The Good Life

Pecorino

Pecorino is een redelijk harde kaas. Hij heeft een droge, vrij zoute en pittige smaak. Dat komt omdat deze kaas gemaakt is van schapenmelk en gewassen wordt met zeewater. Van oorsprong komt de kaas van Sardinië. De Romeinen hebben de kaas naar Rome gehaald, waar Cacio e Pepe een populair gerecht is. De bekendste variant is dan ook de pecorino romano. Deze kaas is ongeveer 14 maanden gerijpt.

Ingrediënten voor drie personen:

  • grof gemalen zwarte peper of 5 peperkorrels
  • 80 gram pecorino (geraspt)
  • 250 gram linguine (N° 7,De Cecco)
  • zout

Neem een grote koekenpan, leg daarin de pasta. Giet hier het gekookte water uit de waterkoker of quooker over, tot de pasta onder water ligt. Voeg flink wat zout toe (volle theelepel). Kook de pasta ‘al dente'(beetgaar). Ik kook de pasta in de koekenpan omdat je dan minder water gebruikt en de concentratie zetmeel in het kookvocht hoger is. In dit recept is het kookvocht van belang.

Rooster op hoog vuur de vers gemalen peper in een koekenpan tot de aroma’s vrijkomen. Als je een echte fijnproever bent, dan zou je de peperkorrels in z’n geheel kunnen roosteren en daarna met een vijzel fijnmalen. Haal de pan van het vuur en zet apart.

Pasta Cacio e Pepe, simpeler kan niet! | ENJOY! The Good Life | ENJOY! The Good Life

Rasp de pecorino in een kom. Doe hier een paar eetlepels van het kookvocht bij. Roer tot er een crème ontstaat en voeg dan nog een paar eetlepels toe tot je een romig sausje hebt.

Schep de pasta, als die beetgaar is, met een tang uit het kookvocht in de pan met de geroosterde peper. Je hoeft het niet uit te laten lekken. Als er wat kookvocht meekomt is alleen maar goed. Roer de pasta goed door de peper, of als je handig bent schud je het om in de pan. Voeg de pecorinosaus toe en roer en schud alles goed door tot alle pasta bedekt is met de saus. Voeg om het nog romiger te maken nog wat eetlepels kookvocht toe. Verdeel de Cacio e Pepe over de borden. Deze pasta is best machtig, zeker mijn variant. Schep de borden dan ook niet te vol. Maal hier nog wat peper en geraspte pecorino over. Smullen!

Ben je een rasechte Italiaan? Lees dan niet verder 🙂

De Cacio e Pepe vind ik nog lekkerder om de peper even te laten bruisen in een flinke scheut olijfolie vierge. Niet te hoog vuur anders wordt de olie bitter. Flinke eetlepel roomboter erbij en daar de pasta en de pecorino doorroeren met het kookvocht. Dit is voor Italianen als vloeken in de kerk. Kom niet aan hun traditionele recepten. Er is ook niets mis met het originele recept, maar ik houd er van om er een beetje mijn eigen draai aan te geven.

ENJOY! this simple and comforting dish

Beeld: ©ENJOY! The Good Life

Bewaar dit recept op Pinterest

Pasta Cacio e Pepe, simpeler kan niet! | ENJOY! The Good Life | ENJOY! The Good Life

Op zoek naar meer pasta gerechten? 

Pasta met gehaktballetjes | ENJOY! The Good Life

 

 

Pasta met gehaktballetjes

 

SUPERSNELLE PASTA CARBONARA | ENJOY! The Good Life

 

 

Supersnelle pasta carbonara

 

LINGUINE AGLI SCAMPI | ENJOY! The Good Life

 

 

Linguine agli scampi

 

Meer recepten ontvangen van ENJOY!? Volg ENJOY! dan op InstagramFacebook en Pinterest of schrijf je in voor de nieuwsbrief van ENJOY!

 

 

 

Paringsdrang

Paringsdrang

De zon schijnt ineens tierig, de bloemetjes bloeien en de bijtjes zoemen rond. Het is lente! Mijn favoriete seizoen en het is volop genieten. Toch brengt de lente een bepaalde onrust met zich mee. Ook dit jaar ben ik weer veel te laat op rantsoen gegaan. Dat...

Lees meer
ENJOY’s FAVORITES: MAC lipstick Red Rock

ENJOY’s FAVORITES: MAC lipstick Red Rock

Wie ENJOY! volgt of mij kent, weet dat ik meestal met rood gestifte lippen door het leven ga. De één gruwelt er van, ik hou er van. Rood is mijn favoriete kleur en past bij mij. Als ik 's ochtends opsta en er belabberd uitzie, geloof mij dat gebeurt steeds vaker met...

Lees meer
Mijn Panda en ik. Wat hadden we het fijn!

Mijn Panda en ik. Wat hadden we het fijn!

Met pijn in het hart ruilde ik zeven jaar geleden mijn helderblauwe, kleine, Duitse mobiel met zilveren ster in. Ik hecht veel waarde aan zaken die mij niet in de steek laten. Heel wat jaren was dat deze automobiel, maar helaas liet hij mij steeds vaker in de steek....

Lees meer

Samenwerken

%d bloggers liken dit: