Als ik de pubers vraag wat ze willen eten? Dan is het standaard antwoord: “Jouw pasta!”. Van alle goddelijke dingen die ik kan maken, willen ze altijd maar die ‘eenvoudige’ pasta. De pasta Bolognese is blijkbaar ook hier, in huize ENJOY!, een klassieker geworden. Ik geef ze geen ongelijk want het is absoluut lekker. En als je een flinke hoeveelheid saus in één keer maakt, dan heb je heel wat keren een heel makkelijke, heerlijke maaltijd.
Variatie
Je vindt heel veel variaties op het traditionele pasta Bolognese recept. Zelf heb ik vaak meegekeken hoe mijn tante, die al meer dan een halve eeuw in Italië woont, het maakte. De ingrediënten zijn eenvoudig. De kracht van dit recept zit hem in hoe lang je het gerecht laat pruttelen. Hoe langer, hoe beter. En zoals met veel stoofgerechten wordt het lekkerder als je het een dag of meerdere dagen van tevoren maakt. De smaak wordt dan heel intens.
Goede kwaliteit
Mijn pasta Bolognese recept wisselt nog weleens. Net naar gelang de ingrediënten die ik in huis heb. De ene keer met wortel en bleekselderij, dan weer zonder. Ook zonder vlees is het geen straf. Het recept dat je hieronder vindt is zoals wij hem allemaal het allerlekkerst vinden. Voor mij is het belangrijk, dat een aantal ingrediënten van goede kwaliteit zijn. Dat maakt of breekt je gerecht als je het mij vraagt. Voor de saus gebruik ik zowel tomatenpuree, als blikken tomatenblokjes of fijngesneden tomatenstukjes van het merk Petti. Deze kosten iets meer dan de huismerken, maar zijn zoveel lekkerder. Ook voor pasta kies ik graag voor een goed merk. Voor mij is dat De Cecco (AH) of Rummo (Jumbo). Ik kies overigens liever voor linguini, dan voor spaghetti.
Ingrediënten voor 6 personen:
- 1 flinke ui, fijn gesnipperd
- 2 tenen knoflook, fijngehakt
- 1 flinke winterwortel in kleine stukjes gesneden
- 300 gram half om half gehakt
- 2 el (gewone) olijfolie
- 1 hele flinke eetlepel tomatenpuree (Petti)
- 3 eetlepels Balsamico azijn
- 2 blikken (400 gr) tomaten blokjes of fijn gesneden stukjes tomaat (Petti)
- 1 theelepel verse peterselie (gedroogd of vriesvers)
- 2 kleine Maggi bouillonblokjes
- 2 theelepels Italiaanse kruiden (gedroogd of vriesvers)
- versgemalen zwarte peper (naar smaak)
- zout (naar smaak)
- 2 laurierblaadjes
- 500 gram pasta naar keuze (DeCecco, Rummo of Barilla)
- Parmezaanse kaas om vers te raspen
Aan de slag:
Gebruik voor de saus een pan met een dikke bodem. Ik gebruik hiervoor mijn Le Creuset braadpan (24 cm). Verwarm de olijfolie op een middelhoog vuur. Fruit hierin de ui en de knoflook. Zorg dat het niet verbrand. Voeg de stukje winterwortel toe. Als de ui mooi zacht en gekarameliseerd is, zet je het vuur hoger en bak je het gehakt mee tot die mooi rul is.
Dan voeg je de tomatenpuree en de Balsamico toe en bakt dit even mee met het gehaktmengsel zodat het ontzuurd. Zout en peper naar smaak toevoegen. De Italiaanse kruiden toevoegen en verkruimel de bouillonblokjes erover. Blus af met de inhoud van de twee blikken tomaten. Schenk een klein scheutje water in de blikken om alle restanten tomaat uit het blik te spoelen. En voeg als laatste de laurier toe.
Roer alles goed door en breng aan de kook. Doe dan de deksel op de pan en zet de pan bij voorkeur op een sudderplaatje, op het laagste vuur. Laat dit minstens een uur sudderen. Hier geldt, hoe langer, hoe beter. Soms staat het hier wel een hele middag op het vuur. Wel regelmatig doorroeren.
Kook de pasta die jouw voorkeur heeft in ruim water en zout. Ik gebruik altijd de linguini van De Cecco of Rummo. Voor de pasta houd ik meestal rond de 100 gram per persoon aan. Dat is ruim, maar ik houd graag kliekjes over voor de volgende dag 🙂 De hoeveelheid saus is genoeg om te mengen door een heel pak pasta van 500 gram.
De saus mengen wij altijd in de pan door de pasta heen zodat de saus zich mooi hecht aan de slierten pasta. Ook meng ik daar vast een handje Parmezaanse kaas doorheen. Leg op tafel nog een blok goede Parmezaanse kaas en een scherpe rasp. Ieder kan dan naar smaak nog kaas toevoegen.
Drink hierbij, bij voorkeur een mooie, volle rode wijn. Bijvoorbeeld een Cannonau, Montepulciano, Sensas of de Excellence Syrah (Jumbo)
Heel benieuwd ben ik wat jullie van ons favoriete pasta recept vinden. Leuk als je een reactie hieronder achter wilt laten of als je ENJOY! tagt op Social Media.
ENJOY! comforting pasta Bolognese.
Beeld: ENJOY! The Good Life
♥ Bewaar voor later op Pinterest ♥