Pasta Bolognese, een klassieker én de favoriet van ENJOY!

feb 10, 2021 | Fabulous Food, Food, Recipes

Als ik de pubers vraag wat ze willen eten? Dan is het standaard antwoord: “Jouw pasta!”. Van alle goddelijke dingen die ik kan maken, willen ze altijd maar die ‘eenvoudige’ pasta. De pasta Bolognese is blijkbaar ook hier, in huize ENJOY!, een klassieker geworden. Ik geef ze geen ongelijk want het is absoluut lekker. En als je een flinke hoeveelheid saus in één keer maakt, dan heb je heel wat keren een heel makkelijke, heerlijke maaltijd.

pasta bolognese | ENJOY! The Good Life

Variatie

Je vindt heel veel variaties op het traditionele pasta Bolognese recept. Zelf heb ik vaak meegekeken hoe mijn tante, die al meer dan een halve eeuw in Italië woont, het maakte. De ingrediënten zijn eenvoudig. De kracht van dit recept zit hem in hoe lang je het gerecht laat pruttelen. Hoe langer, hoe beter. En zoals met veel stoofgerechten wordt het lekkerder als je het een dag of meerdere dagen van tevoren maakt. De smaak wordt dan heel intens.

pasta bolognese | ENJOY! The Good Life

Goede kwaliteit

Mijn pasta Bolognese recept wisselt nog weleens. Net naar gelang de ingrediënten die ik in huis heb. De ene keer met wortel en bleekselderij, dan weer zonder. Ook zonder vlees is het geen straf. Het recept dat je hieronder vindt is zoals wij hem allemaal het allerlekkerst vinden. Voor mij is het belangrijk, dat een aantal ingrediënten van goede kwaliteit zijn. Dat maakt of breekt je gerecht als je het mij vraagt. Voor de saus gebruik ik zowel tomatenpuree, als blikken tomatenblokjes of fijngesneden tomatenstukjes van het merk Petti. Deze kosten iets meer dan de huismerken, maar zijn zoveel lekkerder. Ook voor pasta kies ik graag voor een goed merk. Voor mij is dat De Cecco (AH) of Rummo (Jumbo). Ik kies overigens liever voor linguini, dan voor spaghetti.

pasta bolognese | ENJOY! The Good Life

Ingrediënten voor 6 personen:

  • 1 flinke ui, fijn gesnipperd
  • 2 tenen knoflook, fijngehakt
  • 1 flinke winterwortel in kleine stukjes gesneden
  • 300 gram half om half gehakt
  • 2 el (gewone) olijfolie
  • 1 hele flinke eetlepel tomatenpuree (Petti)
  • 3 eetlepels Balsamico azijn
  • 2 blikken (400 gr) tomaten blokjes of fijn gesneden stukjes tomaat (Petti)
  • 1 theelepel verse peterselie (gedroogd of vriesvers)
  • 2 kleine Maggi bouillonblokjes
  • 2 theelepels Italiaanse kruiden (gedroogd of vriesvers)
  • versgemalen zwarte peper (naar smaak)
  • zout (naar smaak)
  • 2 laurierblaadjes
  • 500 gram pasta naar keuze (DeCecco, Rummo of Barilla)
  • Parmezaanse kaas om vers te raspen

Aan de slag:

Gebruik voor de saus een pan met een dikke bodem. Ik gebruik hiervoor mijn Le Creuset braadpan (24 cm). Verwarm de olijfolie op een middelhoog vuur. Fruit hierin de ui en de knoflook. Zorg dat het niet verbrand. Voeg de stukje winterwortel toe. Als de ui mooi zacht en gekarameliseerd is, zet je het vuur hoger en bak je het gehakt mee tot die mooi rul is.

Dan voeg je de tomatenpuree en de Balsamico toe en bakt dit even mee met het gehaktmengsel zodat het ontzuurd. Zout en peper naar smaak toevoegen. De Italiaanse kruiden toevoegen en verkruimel de bouillonblokjes erover. Blus af met de inhoud van de twee blikken tomaten. Schenk een klein scheutje water in de blikken om alle restanten tomaat uit het blik te spoelen. En voeg als laatste de laurier toe.

pasta bolognese | ENJOY! The Good LifeRoer alles goed door en breng aan de kook. Doe dan de deksel op de pan en zet de pan bij voorkeur op een sudderplaatje, op het laagste vuur. Laat dit minstens een uur sudderen. Hier geldt, hoe langer, hoe beter. Soms staat het hier wel een hele middag op het vuur. Wel regelmatig doorroeren.

Kook de pasta die jouw voorkeur heeft in ruim water en zout. Ik gebruik altijd de linguini van De Cecco of Rummo. Voor de pasta houd ik meestal rond de 100 gram per persoon aan. Dat is ruim, maar ik houd graag kliekjes over voor de volgende dag 🙂 De hoeveelheid saus is genoeg om te mengen door een heel pak pasta van 500 gram.

SNAPSHOTS WEEK 40/2016 | ENJOY! The Good LifeDe saus mengen wij altijd in de pan door de pasta heen zodat de saus zich mooi hecht aan de slierten pasta. Ook meng ik daar vast een handje Parmezaanse kaas doorheen. Leg op tafel nog een blok goede Parmezaanse kaas en een scherpe rasp. Ieder kan dan naar smaak nog kaas toevoegen.

 

Drink hierbij, bij voorkeur een mooie, volle rode wijn. Bijvoorbeeld een Cannonau, Montepulciano, Sensas of de Excellence Syrah (Jumbo)

pasta bolognese | ENJOY! The Good LifeHeel benieuwd ben ik wat jullie van ons favoriete pasta recept vinden. Leuk als je een reactie hieronder achter wilt laten of als je ENJOY! tagt op Social Media.

ENJOY! comforting pasta Bolognese.

Beeld: ENJOY! The Good Life
♥ Bewaar voor later op Pinterest ♥

Pasta Bolognese, een klassieker en de favoriet van ENJOY! | ENJOY! The Good Life

 

 

 

Kip met spek, brie, walnoten en honing

Kip met spek, brie, walnoten en honing

Hoewel ik probeer niet heel veel tijd te besteden aan Social Media, vind ik het wel leuk om regelmatig Insta Stories te plaatsen en heb ik een aantal Instagram accounts die ik met veel plezier volg. Eén daarvan is Sosn (Something old & something new) Interieur...

Lees meer
Snapshots augustus 2021

Snapshots augustus 2021

De maand augustus is alweer voorbij en gevoelsmatig lijkt de zomer ook alweer voorbij. De telefoon met kiekjes heb ik weer leeggemaakt en ik kijk, samen met jou, even terug op de afgelopen maand. Kijk je mee? Een aantal lekker happen die hier 's avonds op tafel...

Lees meer
Fête de la Nature – zaterdag 4-9-2021 in Uitgeest

Fête de la Nature – zaterdag 4-9-2021 in Uitgeest

De natuur inspireert, verwondert en maakt je blij! De slogan van het Fête de la Nature. Eéntje die klopt als een bus want als iets mij dit jaar gelukkig heeft gemaakt, is het dat ik mij aangesloten heb bij de collectieve Milieutuin in Uitgeest. Een club...

Lees meer
EROPUIT Favoriet: Villa Augustus in Dordrecht

EROPUIT Favoriet: Villa Augustus in Dordrecht

Wij van ENJOY! gaan er geregeld op uit. Niet vaak komt het voor dat we meerdere malen terugkomen op mooie plekjes. Simpelweg omdat er teveel te ontdekken valt. Een grote uitzondering hierop is Villa Augustus in Dordrecht. Deze plek bezoeken wij elk jaar wel een keer....

Lees meer
ENJOY’s FAVORITES: RICE ovenschalen

ENJOY’s FAVORITES: RICE ovenschalen

Kokkerellen en bakken is aan ons bij ENJOY! wel besteed. We brengen heel wat tijd door in de keuken, maar ook aan tafel. Ik vind het dan ook leuk om aandacht te besteden aan kwalitatief goed kookgerei en aan mooi serviesgoed. Een favoriet die ik graag met jullie wil...

Lees meer
Snapshots juli 2021

Snapshots juli 2021

Zo is er weer een maand omgevlogen en is het weer tijd voor de Snapshots van juli. Heel veel tijd heb ik besteed in de collectieve moestuin en om van de oogst lekker dingen te maken. De foto's heb ik weer van mijn telefoon gehaald en samen met jou kijk ik even terug...

Lees meer
Duifkruid, mooi als tuinplant of als snijbloem

Duifkruid, mooi als tuinplant of als snijbloem

Bloemen, ik zou niet zonder kunnen. Altijd staan er hier bloemen in huis. In de zomer mooie zelf geplukte boeketten en in de winter rij ik regelmatig naar één van mijn favoriete bloemisten om mezelf te verwennen met een mooie bos kleur en fleur. Een bloem die je tot...

Lees meer
Brownie zonder bloem, maar met kersen

Brownie zonder bloem, maar met kersen

Bij ENJOY! in de keuken is het altijd een drukte van belang. Kook ik niet, dan is het wel één van de pubers die in de keuken iets staat te koken of te bakken. Wij zijn alle drie enorme lekkerbekken en proberen graag recepten uit of bedenken zelf nieuwe gerechten. De...

Lees meer
Zelfgemaakte limonade

Zelfgemaakte limonade

Het heerlijke weer van de afgelopen dagen en de dagen in het verschiet, vragen om zelfgemaakte limonade en ijsjes. Natuurlijk kun je naar de winkel rennen en van alles uit het schap trekken, maar veel leuker is het om zelf limonade te maken. Het is niet alleen veel...

Lees meer
Linzensalade met zalm, bietjes en gepocheerd ei

Linzensalade met zalm, bietjes en gepocheerd ei

Als je mij vraagt wat mijn favoriete lunchplek is, dan hoef ik daar nog geen seconde over na te denken. Dat is Buffet van Odette aan de Prinsengracht in Amsterdam. Het sfeertje, het goddelijke eten, de wijn, de gasten, chef Odette. Kortom het "je ne sais quoi"...

Lees meer
Help! In huis gaat ineens alles stuk

Help! In huis gaat ineens alles stuk

Ken je dat? De wasmachine gaat stuk en niet veel later begeeft de stofzuiger het en ook het strijkijzer houdt het voor gezien. Een gevalletje Murphey's law. Als iets fout gaat of stuk gaat, blijft het nooit bij één ding gek genoeg. Het ongeluk komt altijd in meervoud...

Lees meer
FRUITTUIN VAN WEST

FRUITTUIN VAN WEST

FRUITTUIN VAN WEST Toen de pubers nog geen pubers waren gingen wij elk jaar wel een keer appels plukken in een boomgaard. Maar de laatste jaren hoef ik met dat soort uitstapjes niet meer aan te komen. Ze vragen mij met een stalen gezicht of ik gek geworden ben :)...

Lees meer

Samenwerken

%d bloggers liken dit: