Overkapping van druivenranken

jul 13, 2020 | DIY, Gardenlife

Overkapping van druivenranken

Mijn tuin is niet met een vooropgezet plan aangelegd. Toen ik er kwam wonen heb ik wel alles eruit laten halen en voor een deel bestrating aan laten leggen. Voor de rest zou ik wel zien. En dat is best goed uitgepakt, hoewel niet alles even succesvol bleek. Maar één plekje in de tuin is een absolute topper. En dat is de overkapping met druivenranken.

Overkapping van druivenranken | ENJOY! The Good Life

Druif

Het enige wat destijds is blijven staan is de oude druif die tegen de garage aangeplant was. En er bleek een herfst anemoon achter gebleven. Daar ben ik ook nog blij om want dat is inmiddels één van mijn lievelingsplanten geworden.

Overkapping van druivenranken | ENJOY! The Good Life

Griekse Taveerne

Het oude hout van de druif tegen de muur vond ik wel iets decoratiefs hebben. Totdat het voorjaar aanbrak en het ding als een gek ging groeien. Tijdens een heerlijke vakantie in Griekenland werd ik geïnspireerd door de prachtige natuurlijke overkappingen die je veel ziet bij Taveerne’s. En nog helemaal in de vakantie stemming, leidde ik één van de ranken van de druif van de ene kant van de tuin naar de andere.

Overkapping van druivenranken | ENJOY! The Good Life

Overkapping

Dat bleek best geinig en een druif groeit razendsnel. Dus spande ik steeds meer lijnen en er ontstond iets van een overkapping. Echter zakte de boel treurig in onder het gewicht van de vele trossen druiven.

Overkapping van druivenranken | ENJOY! The Good Life

Constructie

Daarna liet ik broerlief ijzeren kabels spannen. Maar ook die konden het gewicht niet dragen. Een steiger buizen constructie werd gebouwd wat niet al te charmant bleek want het leek meer een poppodium dan een overkapping. Uiteindelijk heeft mijn broer er een houten pergola omheen gebouwd met veel stevige dwarsliggers waarover de druiven weelderig konden groeien.

SNAPSHOTS | ENJOY! The Good LifeTrossen druiven

En inmiddels heb ik een heel druivendak wat de hele zomer volhangt met honderden trossen druiven. De ranken woekeren graag, maar die kun je makkelijk hier en daar een beetje wegknippen.

Schaduw

Het mijn favoriete plekje in de tuin geworden. Geen gedoe met een parasol omdat het de zonnigste plek in de tuin is en zomers wordt het daar bloedheet. Nu is het een heerlijke schaduwplek. Die tussen de bladeren genoeg licht doorlaat en ook nog een beetje de wind erdoor laat waaien. 

Powernap

Als ik eronder zit waan ik mij nog, zelfs na al die jaren, in zuidelijke oorden. Heerlijk om een boekje te lezen of zelfs mijn stukjes te tikken. En een prima plek om met een fijn gezelschap te proosten op het goede leven. Overigens ook de beste plek voor een heerlijk powernap op een zomerse dag.

Overkapping van druivenranken | ENJOY! The Good Life

Inmiddels heb ik ook nog een witte druif aan de andere kant aangeplant. De rode druiven die er nu groeien zijn echt niet te eten. Hoewel de vogels ze goed laten smaken in het najaar. Zelf zou ik er ook wel af en toe een trosje druiven uit willen plukken. Vandaar dat ik er een andere soort bij laat groeien. Ook als voorzorg voor het geval de oude rode druif het voor gezien houdt. Want zonder dit plekje zou ik niet meer kunnen.

ENJOY! my favorite garden space

Beeld: ©ENJOY! The Good Life

♥ Bewaar voor later op Pinterest ♥

Overkapping van druivenranken | ENJOY! The Good Life

 

 

 

Diversiteit als vanzelfsprekendheid

Diversiteit als vanzelfsprekendheid

Diversiteit als vanzelfsprekendheid Met pubers kunnen er soms behoorlijke heftige discussie ontstaan over uiteenlopende onderwerpen. Keuzes die de overheid maakt, het virus, generatieverschillen, discriminatie, Unilever en de Vegetarische Slager, of de appeltaart wel...

Lees meer
Orzo met inktvis

Orzo met inktvis

Orzo met inktvis Dat wij hier bij ENJOY! van orzo houden is geen geheim. Diverse varianten vind je inmiddels op de website. Allemaal even lekker en over het algemeen snel klaar te maken. Deze orzo met inktvis zag ik in het kookprogramma van Nigella Lawson (Simply...

Lees meer
Snapshots week 46/2020

Snapshots week 46/2020

    Vlees eten wij zeker niet dagelijks. Eigenlijk steeds minder. Maar zo heel af en toe een biefstuk, daar kan ik echt van genieten. Normaal gesproken ga ik voor een goede biefstuk naar Loetje. Ik waag mij er zelf meestal niet aan want of het is een...

Lees meer

Samenwerken