Overkapping van druivenranken

jul 13, 2020 | DIY, Gardenlife

Overkapping van druivenranken

Mijn tuin is niet met een vooropgezet plan aangelegd. Toen ik er kwam wonen heb ik wel alles eruit laten halen en voor een deel bestrating aan laten leggen. Voor de rest zou ik wel zien. En dat is best goed uitgepakt, hoewel niet alles even succesvol bleek. Maar één plekje in de tuin is een absolute topper. En dat is de overkapping met druivenranken.

Overkapping van druivenranken | ENJOY! The Good Life

Druif

Het enige wat destijds is blijven staan is de oude druif die tegen de garage aangeplant was. En er bleek een herfst anemoon achter gebleven. Daar ben ik ook nog blij om want dat is inmiddels één van mijn lievelingsplanten geworden.

Overkapping van druivenranken | ENJOY! The Good Life

Griekse Taveerne

Het oude hout van de druif tegen de muur vond ik wel iets decoratiefs hebben. Totdat het voorjaar aanbrak en het ding als een gek ging groeien. Tijdens een heerlijke vakantie in Griekenland werd ik geïnspireerd door de prachtige natuurlijke overkappingen die je veel ziet bij Taveerne’s. En nog helemaal in de vakantie stemming, leidde ik één van de ranken van de druif van de ene kant van de tuin naar de andere.

Overkapping van druivenranken | ENJOY! The Good Life

Overkapping

Dat bleek best geinig en een druif groeit razendsnel. Dus spande ik steeds meer lijnen en er ontstond iets van een overkapping. Echter zakte de boel treurig in onder het gewicht van de vele trossen druiven.

Overkapping van druivenranken | ENJOY! The Good Life

Constructie

Daarna liet ik broerlief ijzeren kabels spannen. Maar ook die konden het gewicht niet dragen. Een steiger buizen constructie werd gebouwd wat niet al te charmant bleek want het leek meer een poppodium dan een overkapping. Uiteindelijk heeft mijn broer er een houten pergola omheen gebouwd met veel stevige dwarsliggers waarover de druiven weelderig konden groeien.

SNAPSHOTS | ENJOY! The Good LifeTrossen druiven

En inmiddels heb ik een heel druivendak wat de hele zomer volhangt met honderden trossen druiven. De ranken woekeren graag, maar die kun je makkelijk hier en daar een beetje wegknippen.

Schaduw

Het mijn favoriete plekje in de tuin geworden. Geen gedoe met een parasol omdat het de zonnigste plek in de tuin is en zomers wordt het daar bloedheet. Nu is het een heerlijke schaduwplek. Die tussen de bladeren genoeg licht doorlaat en ook nog een beetje de wind erdoor laat waaien. 

Powernap

Als ik eronder zit waan ik mij nog, zelfs na al die jaren, in zuidelijke oorden. Heerlijk om een boekje te lezen of zelfs mijn stukjes te tikken. En een prima plek om met een fijn gezelschap te proosten op het goede leven. Overigens ook de beste plek voor een heerlijk powernap op een zomerse dag.

Overkapping van druivenranken | ENJOY! The Good Life

Inmiddels heb ik ook nog een witte druif aan de andere kant aangeplant. De rode druiven die er nu groeien zijn echt niet te eten. Hoewel de vogels ze goed laten smaken in het najaar. Zelf zou ik er ook wel af en toe een trosje druiven uit willen plukken. Vandaar dat ik er een andere soort bij laat groeien. Ook als voorzorg voor het geval de oude rode druif het voor gezien houdt. Want zonder dit plekje zou ik niet meer kunnen.

ENJOY! my favorite garden space

Beeld: ©ENJOY! The Good Life

♥ Bewaar voor later op Pinterest ♥

Overkapping van druivenranken | ENJOY! The Good Life

 

 

 

Kip met spek, brie, walnoten en honing

Kip met spek, brie, walnoten en honing

Hoewel ik probeer niet heel veel tijd te besteden aan Social Media, vind ik het wel leuk om regelmatig Insta Stories te plaatsen en heb ik een aantal Instagram accounts die ik met veel plezier volg. Eén daarvan is Sosn (Something old & something new) Interieur...

Lees meer
Snapshots augustus 2021

Snapshots augustus 2021

De maand augustus is alweer voorbij en gevoelsmatig lijkt de zomer ook alweer voorbij. De telefoon met kiekjes heb ik weer leeggemaakt en ik kijk, samen met jou, even terug op de afgelopen maand. Kijk je mee? Een aantal lekker happen die hier 's avonds op tafel...

Lees meer
Fête de la Nature – zaterdag 4-9-2021 in Uitgeest

Fête de la Nature – zaterdag 4-9-2021 in Uitgeest

De natuur inspireert, verwondert en maakt je blij! De slogan van het Fête de la Nature. Eéntje die klopt als een bus want als iets mij dit jaar gelukkig heeft gemaakt, is het dat ik mij aangesloten heb bij de collectieve Milieutuin in Uitgeest. Een club...

Lees meer
EROPUIT Favoriet: Villa Augustus in Dordrecht

EROPUIT Favoriet: Villa Augustus in Dordrecht

Wij van ENJOY! gaan er geregeld op uit. Niet vaak komt het voor dat we meerdere malen terugkomen op mooie plekjes. Simpelweg omdat er teveel te ontdekken valt. Een grote uitzondering hierop is Villa Augustus in Dordrecht. Deze plek bezoeken wij elk jaar wel een keer....

Lees meer
ENJOY’s FAVORITES: RICE ovenschalen

ENJOY’s FAVORITES: RICE ovenschalen

Kokkerellen en bakken is aan ons bij ENJOY! wel besteed. We brengen heel wat tijd door in de keuken, maar ook aan tafel. Ik vind het dan ook leuk om aandacht te besteden aan kwalitatief goed kookgerei en aan mooi serviesgoed. Een favoriet die ik graag met jullie wil...

Lees meer
Snapshots juli 2021

Snapshots juli 2021

Zo is er weer een maand omgevlogen en is het weer tijd voor de Snapshots van juli. Heel veel tijd heb ik besteed in de collectieve moestuin en om van de oogst lekker dingen te maken. De foto's heb ik weer van mijn telefoon gehaald en samen met jou kijk ik even terug...

Lees meer
Duifkruid, mooi als tuinplant of als snijbloem

Duifkruid, mooi als tuinplant of als snijbloem

Bloemen, ik zou niet zonder kunnen. Altijd staan er hier bloemen in huis. In de zomer mooie zelf geplukte boeketten en in de winter rij ik regelmatig naar één van mijn favoriete bloemisten om mezelf te verwennen met een mooie bos kleur en fleur. Een bloem die je tot...

Lees meer
Brownie zonder bloem, maar met kersen

Brownie zonder bloem, maar met kersen

Bij ENJOY! in de keuken is het altijd een drukte van belang. Kook ik niet, dan is het wel één van de pubers die in de keuken iets staat te koken of te bakken. Wij zijn alle drie enorme lekkerbekken en proberen graag recepten uit of bedenken zelf nieuwe gerechten. De...

Lees meer
Zelfgemaakte limonade

Zelfgemaakte limonade

Het heerlijke weer van de afgelopen dagen en de dagen in het verschiet, vragen om zelfgemaakte limonade en ijsjes. Natuurlijk kun je naar de winkel rennen en van alles uit het schap trekken, maar veel leuker is het om zelf limonade te maken. Het is niet alleen veel...

Lees meer
Linzensalade met zalm, bietjes en gepocheerd ei

Linzensalade met zalm, bietjes en gepocheerd ei

Als je mij vraagt wat mijn favoriete lunchplek is, dan hoef ik daar nog geen seconde over na te denken. Dat is Buffet van Odette aan de Prinsengracht in Amsterdam. Het sfeertje, het goddelijke eten, de wijn, de gasten, chef Odette. Kortom het "je ne sais quoi"...

Lees meer
Help! In huis gaat ineens alles stuk

Help! In huis gaat ineens alles stuk

Ken je dat? De wasmachine gaat stuk en niet veel later begeeft de stofzuiger het en ook het strijkijzer houdt het voor gezien. Een gevalletje Murphey's law. Als iets fout gaat of stuk gaat, blijft het nooit bij één ding gek genoeg. Het ongeluk komt altijd in meervoud...

Lees meer
FRUITTUIN VAN WEST

FRUITTUIN VAN WEST

FRUITTUIN VAN WEST Toen de pubers nog geen pubers waren gingen wij elk jaar wel een keer appels plukken in een boomgaard. Maar de laatste jaren hoef ik met dat soort uitstapjes niet meer aan te komen. Ze vragen mij met een stalen gezicht of ik gek geworden ben :)...

Lees meer

Samenwerken

%d bloggers liken dit: