Orzo met kip, pesto en maangedroogde tomaatjes
Van alle pasta soorten is orzo onze favoriet. Hoewel het eruit ziet als rijst, smaakt het toch echt als pasta. Heerlijk door de soep en salade. Met gegrilde groenten en feta. Ook kun je orzo gebruiken in plaats van een risotto voor een nog vollere risotto. Onze favoriete orzo gerechten vind je hier. En we hebben er een nieuw goddelijk orzo gerecht bij. Met kip, pesto en onze befaamde maangedroogde tomaatjes.
Maangedroogde tomaatjes
Er zijn weer volop heerlijke kleine tomaatjes verkrijgbaar en nog even en we kunnen ze weer vers uit eigen tuin plukken. Vrijwel elke week maak ik een schaal maangedroogde tomaatjes. Als je die voor handen hebt heb je een heerlijke basis om mee te combineren. De tomaatjes gebruiken wij in vele gerechten. Door de salade, als Caprese met mozzarella of ook lekker met een zachte geitenkaas. En ook een boterham met kaas wordt hier opgevrolijkt met de tomaatjes.
Experiment
De grote wokgarnalen waren al even niet voorradig bij onze supermarkt, die wekelijks onze boodschappen komt brengen. De garnalen gebruik ik door ons favoriete orzo gerecht met wokgarnalen en tomaatjes. Een goede reden om eens te experimenteren met andere ingrediënten. Kippendijfilet blokjes heb ik altijd standaard in de vriezer. Daar kun je alle kanten mee op en die ging ik dan ook gebruiken door deze orzo. De tomaatjes had ik ook al voor handen.
De lekkerste pesto maak je zelf
Het enige wat het gerecht nog nodig heeft is een goede pesto. De lekkerste pesto maak je natuurlijk zelf.
Voorraad
Orzo is gewoon verkrijgbaar in de supermarkten. Ik ga het liefst voor die van De Cecco. Deze is verkrijgbaar bij Albert Heijn. Maar ook bij de Jumbo is orzo verkrijgbaar van Colavita en Rummo. Perfect voor een snelle maaltijd. En ook deze orzo met kip, pesto en tomaatjes is een blijvertje. Genoeg reden om te zorgen dat de voorraad orzo op peil is.
Wijntip
Hoewel ik het liefst rode wijn drink, zullen de meeste lezers liever witte wijn drinken bij dit gerecht. Een prima wijn bij dit gerecht is de Pecorino wijn uit Abruzzo.
Bereidingstips:
Probeer zo min mogelijk olie mee te scheppen van de pesto anders wordt dit gerecht wel erg vet omdat er ook veel vet in de kippendijen zit. Zelf doe ik de pesto even door een theezeefje voordat ik het toevoeg.
Houd er rekening mee dat de tomaatjes de avond van te voren al gemaakt moeten worden. Vind je het teveel gedoe om de maangedroogde tomaatjes te maken? (kan ik mij niet voorstellen als je ze ooit eens geproefd hebt) Je kunt natuurlijk ook de tomaatjes halveren en toevoegen. Je mist dat wel een enorme smaaksensatie.
Ingrediënten voor 3 personen:
- 250 gram orzo
- maangedroogde tomaatjes (500 gram kleine tros/roma of honing tomaatjes)
- fijngesnipperde ui
- rood pepertje, zonder zaadjes gesnipperd of halve theelepel sambal oelek
- 350 gram kippendijfilet blokjes
- 3 eetlepels pesto (probeer zo min mogelijk olie mee te scheppen)
- peper en zout
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 eetlepel verse peterselie fijngehakt of de vriesverse peterselie van Daregal
- vers geraspte Parmezaanse kaas (naar smaak)
- Kook de orzo volgens de aanwijzingen op de verpakking.
- Verwarm de olijfolie in een wokpan of hapjespan met dikke bodem. Fruit hierin de fijngesnipperde ui.
- Bak de kip een paar minuten mee op een wat hoger vuur zodat die een beetje bruin wordt. Voeg de rode peper of sambal toe en laat even meebakken. Voeg peper en zout toe naar smaak.
- Zet het vuur laag en plaats een deksel op de pan zodat de kip 10 minuutjes goed door kan garen.
- Haal de deksel van de pan en voeg de tomaatjes toe, de pesto, orzo, peterselie en parmezaanse kaas naar smaak Roer alles goed door elkaar zodat alle ingrediënten goed vermengd zijn. Voeg nog een beetje peterselie en parmezaanse kaas toe voor het opdienen.
ENJOY! this comforting orzo dish.
Beeld: ©ENJOY! The Good Life
♥ Bewaar voor later op Pinterest ♥