Orzo met inktvis
Dat wij hier bij ENJOY! van orzo houden is geen geheim. Diverse varianten vind je inmiddels op de website. Allemaal even lekker en over het algemeen snel klaar te maken. Deze orzo met inktvis zag ik in het kookprogramma van Nigella Lawson (Simply Nigella) voorbij komen.
Vishandel Tel
Sinds kort heb ik vishandel Tel in IJmuiden ontdekt. Als visliefhebber voel je je daar als een kind in een snoepwinkel. Bedenk het en ze hebben het. En ook nog eens van perfecte kwaliteit. Ik kocht er een aardig voorraadje in. De vongole snavelden wij dezelfde avond nog op en de kabeljauw en inktvis gingen de vriezer in.
En die inktvis kwam nu goed van pas. Gelukkig waren de mannen van Tel zo vriendelijk om de inktvis al helemaal voor mij schoon te maken. Na ontdooien, gelijk ‘ready to cook’. Het gerecht is vrij eenvoudig te maken. De oven doet al het stoofwerk. Je hebt er geen omkijken naar. Verrassend lekker gerecht voor visliefhebbers!
Ingrediënten:
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 kleine rode ui, in plakjes
- 1 venkel, kern verwijderen en in stukjes
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- 500 gram inktvis
- 300 gram orzo pasta (riso)
- 1 blik tomatenblokjes
- 1 flinke eetlepel tomatenpuree
- 2 eetlepels witte wijn of ouzo als je dat voor handen hebt
- 1 bos dille, blaadjes fijngesneden
- zout en peper naar smaak
- citroensap
- Parmezaanse kaas
Bereiding:
- Verwarm de oven voor tot 160 graden Celsius. Verhit de olijfolie in een oven bestendige pan, bak hierin op laag vuur de ui, venkel, knoflook en inktvis. Laat zachtjes zo’n 10 minuten sudderen.
- Voeg de orzo pasta, tomatenblokjes en tomatenpuree toe. Vul het blik van de tomatenblokjes met water en giet dit ook in de pan. Voeg de ouzo toe en roer goed door. Breng aan de kook, plaats een deksel op de pan en zet de pan zo’n anderhalf uur in de oven totdat de inktvis zacht is en het vocht opgenomen.
- Plaats de pan op het fornuis en voeg 250 ml kokend water toe. Roer alles los van de bodem, breng op smaak met zout en peper en voeg het grootste gedeelte van de dille toe. Roer nog een keer goed door en zet de pan nog zo’n 10 minuten in de oven zonder deksel.
- Haal uit de oven en strooi er de rest van de dille overheen. Verdeel over de borden en breng op smaak met wat citroensap en Parmezaanse kaas.
Wijntip: Schenk bij dit gerecht en vele andere vis-, schaal en schelpdiergerechten deze heerlijke Viognier Chardonnay van Neleman voor de HEMA. Deze Viognier Chardonnay is heerlijk fris en zacht van smaak. Het zoetje van de Chardonnay en het zuurtje van de Viognier zijn perfect in balans.
0 reacties