Nieuwjaarswens voor wie zich alleen voelt

jan 3, 2021 | Column

Soms zijn het die kleine berichtjes die je dag kunnen kleuren. Een graffiti spreuk op een muur, een quote in een tijdschrift, een handgeschreven briefje dat ergens achteloos achtergelaten is of een kleine advertentie in een krant. Die laatste bezorgde mij een glimlach.

Een eenvoudige advertentie van vijf regels. De tekst luidt:

“Alle mensen die alleen zijn wens ik een gelukkig nieuwjaar” met daaronder het adres van Mirjam van der Hall

Zo’n bericht wekt mijn nieuwsgierigheid. Welk verhaal zit daar achter? Google is je vriend in dit soort gevallen en in een paar muisklikken krijg je alles wat je weten wilt, op een presenteerblaadje aangereikt. Hoe anders was dat in de tijd, toen de afzender begon met het plaatsen van de jaarlijkse advertenties.

Verhaal achter de advertentie

Begin januari 1977 liep Jan van der Hall over straat. Zijn vrouw, waar hij al dertig jaar lief en leed mee deelde, was overleden. Hij voelde zich alleen en besefte zich ineens dat er meer mensen moesten zijn zoals hij. Impulsief liep hij bij een lokale krant binnen en plaatste een advertentie waarin hij alle mensen die, net als hij alleen waren, een gelukkig nieuwjaar wenste. Gevolgd door zijn naam en adres.

Nieuwjaarswens voor wie zich alleen voelt | ENJOY! The Good Life

Hij besefte dat er maar weinig mensen deze nieuwjaarswens in een lokale kracht zouden lezen. Hij stapte daarop op de bus naar Amsterdam en plaatste dezelfde advertentie in de Volkskrant en later ook in de Trouw. Elk jaar ontving hij rond de honderd handgeschreven brieven en kaarten.

Zijn doel van het bericht was om even bij de mensen thuis te komen. Hen het gevoel te geven dat er iemand is die aan ze denkt. Met sommige mensen correspondeerde Jan en via die kleine advertentie ontmoette hij ook de vrouw met wie hij tot zijn dood is samen geweest.

Zo vader zo dochter

Jan overleed tien jaar geleden. Voor zijn dood vroeg hij zijn dochter om door te gaan met het plaatsen van de nieuwjaarswens. Hij had zelfs geld nagelaten, speciaal voor de advertenties. Mirjam van der Hall heeft dit mooie gebaar van haar vader overgenomen. Zo lang zij kan, zal zij elk jaar de advertenties plaatsen. Ze hoopt dat haar kinderen dit over zullen nemen als zij er niet meer is.

Ook Mirjam ontvangt brieven en kaarten. Plakboeken vol inmiddels. Soms met heel persoonlijke verhalen. Dat is wat zo’n kleine advertentie los maakt bij mensen. Mirjam schrijft nooit terug. Ze leest alle brieven, soms zelfs die van heel jonge mensen, die vertellen over kun eenzaamheid. Of die van een vrouw die ‘s ochtends opstond en niet wist hoe ze de dag door moest komen. Toen ze de kattenbak verschoonde en onderin de bak een krant legde, zag ze de advertentie. Dat ene kleine bericht zorgde ervoor dat ze de dag weer doorkwam. Wat een mooi verhaal.

Een enkele brievenschrijver stuurt Mirjam een uitnodiging om een dagje samen op stap te gaan. Dat gaat niet want Mirjam is heel gelukkig getrouwd.

Met dit mooie verhaal wil ik iedereen, en met name de mensen die zich alleen voelen, een heel gelukkig en gezond nieuwjaar toewensen. Wil je dit verhaal delen? Dat is leuk!

Liefs en ENJOY!

Beeld: @Meijnhout Fotografie 

Op zoek naar meer verhalen van ENJOY!?

Een nieuwe job? Ik kijk even rond. | ENJOY! The Good Life

 

 

LAMKAKKEN OP ZONDAG.

Tinder date | ENJOY! The Good Life

 

 

Dateleed: Say what??!!

SNAPSHOTS week 49/2016 | ENJOY! The Good Life

 

 

Moderne familie….

Meer columns ontvangen van ENJOY!? Volg ENJOY! dan op Instagram, Facebook en Pinterest of schrijf je in voor de nieuwsbrief van ENJOY!

Nieuwjaarswens voor wie zich alleen voelt | ENJOY! The Good Life

 

 

Het hypotheekgesprek.

Het hypotheekgesprek.

Waarom moet een hypotheekadviseur zoveel van je weten? Al eens een afspraak gehad met een hypotheekadviseur? Ja? Dan weet je dat het hemd van je lijf gevraagd wordt. Maar waarom? Is jouw antwoord, nee? Dan helpt het je misschien om je goed voor te bereiden op zo’n...

Lees meer
Het leed dat uitgroei heet.

Het leed dat uitgroei heet.

Bij de aanblik van mijn kapsel is het eerste wat mij te binnen schiet "Het leed dat uitgroei heet". De spiegel vermijd ik dan ook zoveel mogelijk. Als het dan moet omdat ik niet het idee wil wekken dat er stiekem een vogel aan het nestelen is in mijn haardos, dan...

Lees meer
Amandelbroodjes? Lekker en makkelijk te maken!

Amandelbroodjes? Lekker en makkelijk te maken!

Weinig moeite, groot plezier! Dat ervaar je als je deze amandelbroodjes maakt. Binnen no time was hier de schaal met deze heerlijke broodjes leeg gegraaid door de pubers. En ik kan ze geen ongelijk geven want deze amandelbroodjes, of spijsbroodjes, zijn heerlijk bij...

Lees meer

Samenwerken

WP Feedback

Dive straight into the feedback!
Login below and you can start commenting using your own user instantly