Mijn Panda en ik. Wat hadden we het fijn!

jun 6, 2021 | Column

Met pijn in het hart ruilde ik zeven jaar geleden mijn helderblauwe, kleine, Duitse mobiel met zilveren ster in. Ik hecht veel waarde aan zaken die mij niet in de steek laten. Heel wat jaren was dat deze automobiel, maar helaas liet hij mij steeds vaker in de steek. Op de meest ongelukkige momenten viel de power weg en niet zelden kon ik op de snelweg niet harder meer dan 50 km per uur tuffen. Na even een pitstop op de vluchtstrook, contact uit en na een paar minuten weer starten, gingen het weer even goed. Dat voelde niet fijn een auto waar je niet van op aan kunt. En dus moest ik, hoewel het budget minimaal was, uitkijken naar een andere vierwieler. Ik weet niet meer waarom, maar ik kwam uit op een Panda.

Volgens mij ging ik aanvankelijk voor een Fiat500, maar dat bleek financieel gezien wat hoog gegrepen. Ik ging na een onderhandelingstraject uiteindelijk naar huis met een Panda. Niet de meest hippe auto die je je kunt bedenken. Toch had ik gelijk een goed gevoel bij dit kleine koekblikje. Je had ruim zich op de weg en omgeving als je achter het stuur zat, met gemak kunnen er twee lange slungelige pubers in vervoerd worden en op mijn netvlies stond het reclame filmpje uit mijn jeugd “In een Panda lach je iedereen uit”.

Lachen

En ik heb wat afgelachen in mijn bakkie. Het ding bracht mij overal. Een bezoek aan de garage voor wat onderhoud, of een keuring, stelde mij financieel nooit teleur. Zelden mankeerde er iets aan en als er al wat was, dan waren de rekeningen uitermate vriendelijk. Waar mensen om mij heen krom lagen om in de meest flitsende bakken te rijden, karde ik ze lachend en toeterend voorbij in mijn budget bakkie. Al dan niet gevuld met de leden van het hockeyteam, enorme aankopen van Marktplaats, genodigden van kinderfeestjes of de altijd veel te veel en te grote aankopen van het Zweedse woonwarenhuis.

Mijn auto ben ik gaan zien als louter een vervoersmiddel. Het brengt je nog eens ergens en je zit droog. Voor mij is het geen statussymbool en het interesseert mij al helemaal niet wat een ander ervan denkt. Ik raakte enorm verknocht aan mijn kleine Panda.

Dampende lijven

Niet zelden werd er een deel van het hockeyteam van zoonlief in vervoerd. Verwende slungels van ouders die in kostbare bolides rijden. Bij de verdeling van het team baalde aanvankelijk een deel van de jongens als ze bij mij in dat lelijke koekblik plaats moesten nemen. Binnen no-time waren alle ramen beslagen door die dampende lijven en moest er gelapt worden voor ons leven om toch nog een beetje te zien hoe de weg liep. Al snel ontstond er een jolige stemming. Dat krijg je als je dicht op elkaar gepakt zit en je je overlevert aan je lot.

Bij elke scherpe bocht was er een hoop jolijt op de achterbank. De mannen hadden het idee dat deze kleine voiture met twee wielen door de bocht ging door het gewicht op de achterbank of dat we weleens om zouden kunnen sodemieteren. Maar al snel werd de smartlap “Van link naar rechts en van voor naar achter ingezet en hadden ze de grootste lol”. Als ik onderweg dan ook nog toeterde naar een charmante medeweggebruiker ontstond er bij de jongens enorm enorm de slappe lach. Niet om de actie, maar om het geluid van de toeter. De rest van de rit werd mij bij elke poep en scheet gevraagd nog even te toeteren. Waarna de hele achterbank krom van het lachen lag. De toeter van een Panda klinkt weinig weerbarstig. Het geluid doet meer denken aan een broedse hen die in het achterwerk geknepen wordt. Voor wie ooit de film ‘Little Miss Sunshine’ heeft gezien weet waar ik het over heb. Mijn bijrijder (zoon) lachte mee, zij het als een boer met kiespijn.

Daten

Qua daten deed mijn Panda mij niet heel veel goed. Als ik op datenight aan kwam rijden met mijn Panda, keek het heerschap voor die avond toch ietwat zuur als hij deze blondine uit zo’n truttig koekblik zag komen. De toon was dan al vaak gezet. Ook herinner ik mij nog een heel aangename date op het strand. We sloten de avond, na het ondergaan van de zon, af met een stevige omhelzing en zoen.

Hij liep nog even met mij mee naar mijn auto, maar bij het zien van mijn Panda sloeg de sfeer gelijk om. Toen ik de parkeerplaats afreed, zag ik hem in mijn achteruitkijkspiegel in zijn Porsche Cayenne stappen en kon ik een hinnik lach niet onderdrukken. Deze man zag ik waarschijnlijk nooit weer. Want hij kan bij zijn vrienden toch niet aankomen met een vriendin die in een nietszeggende Panda rijdt. Bij het stoplicht kwam ik hem weer tegen. Ik toeterde vrolijk naar hem, zwaaide en blies hem kushandjes toe. De arme man wist niet waar hij kijken moest. Nooit meer iets van gehoord.

Alles past

Ook bij het Zweedse warenhuis hadden wij vaak lacherige toeschouwers als ze zagen, dat de kar vol aankopen, vervoerd moesten worden in een Panda. Maar de slogan “In een Panda past alles” is niet voor niets. Kasten, bedden, tuinsets en enorme hoeveelheden bouwpakketten zijn de afgelopen jaren in het zwarte vehikel vervoerd. En altijd lieten wij het winkelende publiek achter met een blik van verbazing.

Verliefd

Nooit had ik gedacht dat ik mijn geliefde Panda weg zou doen. Dan moet er wel heel wat gebeuren. Toch kwam dat moment, op een regenachtige donderdag middag. Ik stond nietsvermoedens te tanken bij de garage, toen ik haar in mijn ooghoek zag staan. Ze stond daar vreselijk te lonken vanachter de ruiten van de showroom. Knalrood, dakloos, iconisch en klein met een ronde neus en een afglijdende kont. Ik kon mijn blik er gelijk niet meer af houden en kreeg een enorme glimlach om mijn mond. Waar het in de liefde niet wil lukken, was ik ineens op slag verliefd op deze snoezige auto. Een gevalletje inpakken en wegwezen.

Afscheid

Toen ik het terrein opreed waar ik mijn Panda moest achterlaten omdat ik die had ingeruild, had ik ineens een knoop in mijn buik. Wat had ik gedaan! Ik stapte uit, gaf nog een laatste aai over de zwarte lak, maakte een foto en mijn tranen onderdrukkend liep ik mijn nieuwe geluk tegemoet. Het is goed zo. Het is tijd voor een nieuw auto tijdperk. Het ga je goed mijn oude, vertrouwde Panda. Ik hoop dat de nieuwe eigenaar net zoveel van je gaat houden als ik heb gedaan.

ENJOY! your Sunday.

Op zoek naar meer verhalen van ENJOY!?

Een nieuwe job? Ik kijk even rond. | ENJOY! The Good Life

Ineens een dokter ‘in da house’

Tinder date | ENJOY! The Good Life

Dateleed: Say what??!!

SNAPSHOTS week 49/2016 | ENJOY! The Good Life

Moderne familie….

Meer columns ontvangen van ENJOY!? Volg ENJOY! dan op Instagram, Facebook en Pinterest of schrijf je in voor de nieuwsbrief van ENJOY!

Beeld: Meijnhout Fotografie

Kip met spek, brie, walnoten en honing

Kip met spek, brie, walnoten en honing

Hoewel ik probeer niet heel veel tijd te besteden aan Social Media, vind ik het wel leuk om regelmatig Insta Stories te plaatsen en heb ik een aantal Instagram accounts die ik met veel plezier volg. Eén daarvan is Sosn (Something old & something new) Interieur...

Lees meer
Snapshots augustus 2021

Snapshots augustus 2021

De maand augustus is alweer voorbij en gevoelsmatig lijkt de zomer ook alweer voorbij. De telefoon met kiekjes heb ik weer leeggemaakt en ik kijk, samen met jou, even terug op de afgelopen maand. Kijk je mee? Een aantal lekker happen die hier 's avonds op tafel...

Lees meer
Fête de la Nature – zaterdag 4-9-2021 in Uitgeest

Fête de la Nature – zaterdag 4-9-2021 in Uitgeest

De natuur inspireert, verwondert en maakt je blij! De slogan van het Fête de la Nature. Eéntje die klopt als een bus want als iets mij dit jaar gelukkig heeft gemaakt, is het dat ik mij aangesloten heb bij de collectieve Milieutuin in Uitgeest. Een club...

Lees meer
EROPUIT Favoriet: Villa Augustus in Dordrecht

EROPUIT Favoriet: Villa Augustus in Dordrecht

Wij van ENJOY! gaan er geregeld op uit. Niet vaak komt het voor dat we meerdere malen terugkomen op mooie plekjes. Simpelweg omdat er teveel te ontdekken valt. Een grote uitzondering hierop is Villa Augustus in Dordrecht. Deze plek bezoeken wij elk jaar wel een keer....

Lees meer
ENJOY’s FAVORITES: RICE ovenschalen

ENJOY’s FAVORITES: RICE ovenschalen

Kokkerellen en bakken is aan ons bij ENJOY! wel besteed. We brengen heel wat tijd door in de keuken, maar ook aan tafel. Ik vind het dan ook leuk om aandacht te besteden aan kwalitatief goed kookgerei en aan mooi serviesgoed. Een favoriet die ik graag met jullie wil...

Lees meer
Snapshots juli 2021

Snapshots juli 2021

Zo is er weer een maand omgevlogen en is het weer tijd voor de Snapshots van juli. Heel veel tijd heb ik besteed in de collectieve moestuin en om van de oogst lekker dingen te maken. De foto's heb ik weer van mijn telefoon gehaald en samen met jou kijk ik even terug...

Lees meer
Duifkruid, mooi als tuinplant of als snijbloem

Duifkruid, mooi als tuinplant of als snijbloem

Bloemen, ik zou niet zonder kunnen. Altijd staan er hier bloemen in huis. In de zomer mooie zelf geplukte boeketten en in de winter rij ik regelmatig naar één van mijn favoriete bloemisten om mezelf te verwennen met een mooie bos kleur en fleur. Een bloem die je tot...

Lees meer
Brownie zonder bloem, maar met kersen

Brownie zonder bloem, maar met kersen

Bij ENJOY! in de keuken is het altijd een drukte van belang. Kook ik niet, dan is het wel één van de pubers die in de keuken iets staat te koken of te bakken. Wij zijn alle drie enorme lekkerbekken en proberen graag recepten uit of bedenken zelf nieuwe gerechten. De...

Lees meer
Zelfgemaakte limonade

Zelfgemaakte limonade

Het heerlijke weer van de afgelopen dagen en de dagen in het verschiet, vragen om zelfgemaakte limonade en ijsjes. Natuurlijk kun je naar de winkel rennen en van alles uit het schap trekken, maar veel leuker is het om zelf limonade te maken. Het is niet alleen veel...

Lees meer
Linzensalade met zalm, bietjes en gepocheerd ei

Linzensalade met zalm, bietjes en gepocheerd ei

Als je mij vraagt wat mijn favoriete lunchplek is, dan hoef ik daar nog geen seconde over na te denken. Dat is Buffet van Odette aan de Prinsengracht in Amsterdam. Het sfeertje, het goddelijke eten, de wijn, de gasten, chef Odette. Kortom het "je ne sais quoi"...

Lees meer
Help! In huis gaat ineens alles stuk

Help! In huis gaat ineens alles stuk

Ken je dat? De wasmachine gaat stuk en niet veel later begeeft de stofzuiger het en ook het strijkijzer houdt het voor gezien. Een gevalletje Murphey's law. Als iets fout gaat of stuk gaat, blijft het nooit bij één ding gek genoeg. Het ongeluk komt altijd in meervoud...

Lees meer
FRUITTUIN VAN WEST

FRUITTUIN VAN WEST

FRUITTUIN VAN WEST Toen de pubers nog geen pubers waren gingen wij elk jaar wel een keer appels plukken in een boomgaard. Maar de laatste jaren hoef ik met dat soort uitstapjes niet meer aan te komen. Ze vragen mij met een stalen gezicht of ik gek geworden ben :)...

Lees meer

Samenwerken

%d bloggers liken dit: