Makkelijke rabarbercake

apr 23, 2023 | Baking time, Food, Gardenlife, Lifestyle

Eén van de eerste dingen die geoogst kunnen worden in een moestuin is rabarber. Qua plant een favoriet met zijn enorme, diepgroene bladeren, prachtige bladnerven en rood/roze stelen. Je kunt rabarber oogsten van april tot de langste dag (21 juni). Daarna kun je beter niet meer oogsten omdat het oxaalzuur dan langzaam weer terugkeert vanuit de bladeren naar de stelen. Geniet vanaf dan alleen nog van de decoratieve waarde.

Groente

Qua groente ben ik niet een heel grote fan van rabarber. De structuur staat mij niet helemaal aan omdat je zo’n raar gevoel op je tanden krijgt, als je het eet. En je moet veel suiker gebruiken wil het lekker worden. Toch heb ik de rabarber weer helemaal ontdekt, sinds ik zelf in de moestuin wroet. Het lekkerste vind ik rabarber verwerkt in taarten, crumble en in deze heerlijke cake. Hier kun je mij dan weer wel wakker voor maken.

Een blog (Call me Cupcake) en instagram account (LindaLomelino) wat ik heel graag volg, is van de Zweedse Linda Lomelino. Ze bakt heerlijkheden, maar bovenal fotografeert zij deze op geheel eigen wijze. Vrij donker en in diepe kleuren. Stuk voor stuk kunstwerkjes. Haar Instagram account en blog ademen een apart sfeertje uit, wat mij heel erg aanspreekt. Een recept op haar website maakte mij enthousiast om mij weer eens aan rabarber te wagen.

Een doodsimpele cake om te maken en weer eens iets anders om je gasten voor te zetten. Reken maar dat ze het weten te waarderen! Leuk als je deze cake ook eens gaat maken. Ik ben benieuwd hoe die van jou eruit komt te zien. Mijne is lang zo mooi niet geworden als die van Linda, maar de smaak was er niet minder om. Probeer de rabarber bij een boerderij- of biologische winkel te kopen, alles wat je daar koopt heeft net wat meer smaak.

Ingrediënten:

  • 2 middelgrote rabarberstelen
  • rasp en sap van een kleine citroen
  • 110 gram roomboter
  • 50 ml volle melk
  • 120 gram bloem
  • 1 tl bakpoeder
  • snuf zout
  • 115 gram suiker + 1 tl suiker
  • 2 eieren
  • 100 gram amandelpasta (supermarkt bij de bio-producten)

Aan de slag:

  • Was de rabarber stelen en snijd deze in stukken naar wens. Wil je een mooi raster? Puzzel dit dan eerst uit op de bodem van de cakevorm. Snijd de reepje ook in de lengte nog een keer door anders worden het van die dikke stokken in je cake. Leg de rabarber op een bord of schaal. Besprenkel deze met citroensap en zet weg terwijl je het cakebeslag maakt.
  • Verwarm de oven op 175 graden. Vet een bakblik van 20x20cm of springvorm van 23 cm in. Bekleed de vorm met bakpapier of bestuif met meel.
  • Smelt in een steelpan de boter met de melk. Zet dit apart en laat afkoelen. Zeef het meel, pakpoeder en zout en zet apart.
  • Mix in een grote kom de suiker met de eieren zo’n 2 minuten tot het fluffy en luchtig is. Mix daarna de amandelpasta erdoor. Voeg het botermengsel toe en spatel dit door het eiermengsel. Voeg de droge ingrediënten en de citroenrasp toe en spatel erdoor tot een mooi gelijkmatig beslag.
  • Stort het beslag in de cake- of springvorm en leg de rabarber in een patroon naar keuze op het beslag. Strooi er de suiker overheen.
  • Plaats de cake op het laagste rek in de oven voor 45-50 minuten. Dek de cake af als je ziet dat de rabarber dreigt te gaan verbranden.
  • Laat de cake afkoelen, haal hem uit de vorm en strooi er wat poedersuiker overheen. Serveer met lobbige slagroom en/of een bolletje ijs.

ENJOY!

Beeld: @ENJOY! The Good Life

Bewaar voor later op Pinterest
Favoriete geuren van Yodeyma

Favoriete geuren van Yodeyma

Tot voor kort bestonden er voor mij maar twee lievelingsgeuren. De Eau de Toilette van Chanel, Coco Mademoiselle en Chloé. Ik heb weleens een uitstapje gemaakt naar een andere geur, maar dat was altijd een teleurstelling en dan zit je met zo'n dure fles die je dan...

Lees meer
Mosterdsoep met avocado, champignon toast

Mosterdsoep met avocado, champignon toast

Het is herfst, de bladeren verkleuren in prachtige warme- en diepe tinten en binnenkort laten alle bomen hun blad vallen. Dat is ook de tijd dat ik weer verlang naar stoofschotels, stamppotten, suddervlees en soepen. Heerlijk als lunch, tussendoortje of lichte...

Lees meer
Het Arsenaal, Naarden

Het Arsenaal, Naarden

Bezoek voor een uitstapje eens een minder voor de hand liggende, kleinere stad. Zoals Naarden. Een prachtig bewaarde vestingstad in het Gooi. Ik schreef eerder al eens over wat Naarden te bieden heeft. Met enige regelmaat kom ik in pittoreske stadje omdat mijn...

Lees meer

Samenwerken

%d bloggers liken dit: