Voor de lunch zul je mij niet snel betrappen op het eten van een simpele bruine boterham met kaas. Hoewel dat best lekker kan zijn op zijn tijd met een lekker lik mosterd erover, is het niet iets waar ik warm van word. Veel liever eet ik leftovers van het de avond ervoor. Restje noedels, pasta, lasagne, couscous. Vervelende alleen is dat wij veelvraten zijn en er zelden restjes over zijn. Als ik al een broodje eet tussen de middag, dan is dat bij voorkeur mijn eigen zuurdesembrood. Onlangs maakte ik zuurdesem bolletjes die perfect zijn voor mijn nieuwe favoriete beleg. Broodje Serrano ham met hüttenkäse, zongedroogde tomaatjes en olijven.
Lunch cultuur
Eigenlijk zou ik het liefst een Française of Zuid-Europese zijn. Daar gaat iedereen heel uitgebreid lunchen tussen de middag. Bij voorkeur in restaurants met wijn en meerdere gangen. Helaas zit dat bij ons nuchtere ‘broodje kaas’ Nederlanders niet in het DNA dus gunnen wij ons net dat half uurtje om even een bammetje naar binnen te proppen of even een broodje te halen op de hoek en die tijdens een stevige wandeling naar binnen te snavelen.
Werklunch
Gelukkig werk ik vaak vanuit huis en kan dus van alles in elkaar flansen. Af en toe werk ik op kantoor en dan ren ik de deur uit met een pak krentenbollen en ontbijtkoek onder mijn arm. Voor noodgevallen of lekkere trek tussendoor want als ik dan toch naar kantoor moet, dan eet ik het liefst tussen de middag bij de broodjeszaak vlakbij kantoor “Meer in de keuken” in Haarlem. Hier hebben ze goddelijke broodjes bal, hete kip, filet americain speciaal etc. In Alkmaar laten we het liefst Broodje Ben bezorgen. Als je dat nog nooit gegeten hebt, dan mis je echt wat. Heerlijk verse broodjes met lekker beleg voor een redelijke prijs. In Amsterdam en Hoofddorp eet ik in het bedrijfsrestaurant.
Ik ben geen groot fan van de bedrijfsrestaurants. Het is niet slecht, maar het is niet iets waar ik naar uitkijk. Ik geef toe dat ik behoorlijk verwend ben als het om eten gaat. Toch werd ik onlangs verrast door dit broodje. Een vers gebakken bruin broodje met hüttenkäse, rauwe ham, geroosterde tomaatjes en olijven. Ik heb er heelijk van gesmikkeld en het onthouden voor thuis. Sindsdien staat het hier regelmatig in het weekend op de lunchtafel. Probeer maar eens. Het zal je zeker niet tegenvallen.
Ingrediënten:
- Zuurdesem broodjes of boterhammen
- Hüttenkäse
- Serrano ham (leg die voor gebruik even buiten de koeling)
- Zongedroogde tomaatjes
- Knoflook olijven
- Vers gemalen zwarte peper
Aan de slag:
Beleg de broodjes of boterhammen royaal met een laag hüttenkäse. Bestrooi met versgemalen zwarte peper. Leg daarop de Serrano ham. Snijd de zongedroogde tomaatjes in reepjes en leg die op de ham. Halveer de knoflook olijven en verdeel er wat over de ham en tomaatjes. Klaar is Kees en smullen maar! Ik ben benieuwd wat je ervan vindt. Leuk als je het wilt delen via Instagram.