Kerst 2020; op jezelf en toch met elkaar

persoonlijke column | ENJOY! The Good Life

 

Voor het eerst in tientallen jaren kijk ik uit naar de kerstdagen. En voor wie mij goed kent is dat een unicum te noemen. Normaliter vind ik kerst maar een opgeklopte poeha met grote cadeaus, luxueus eten, de groot, groter, grootst kerstboom en verplichtingen om vooral met hele grote groepen familie of vrienden bij elkaar te zijn. Vooral op verplichtingen ga ik niet goed.

Niet voor iedereen feest

Als je een klein budget hebt, je alleen bent of ziek bent. Het water je als ondernemer aan de lippen staat, zijn de feestdagen niet bepaald een feest. Toch voelt het dit jaar anders. Vrijwel iedereen denkt deze kerst niet alleen maar aan zichzelf. Ik zie mooie initiatieven en creatieve oplossingen om mij heen, van ondernemers die er in deze barre omstandigheden, toch iets moois van weten te maken. Het lijkt niet allemaal alleen om de pegels te gaan, maar ook om elkaar te helpen en we staan ineens veel dichter bij elkaar.

Netwerk

Zo zie ik influencers die hun netwerk eens niet gebruiken om hun eigen zakken en die grote ondernemingen te vullen met allerhande overbodige meuk, maar met mooie initiatieven voor voedselbanken of om kleine locale ondernemers te helpen. Niet om zichzelf beter op de kaart te zetten, maar vanuit oprechte betrokkenheid. Samen staan we sterker.

Mooi gebaar

Van de week deelde Hans van Wolde (ja, ik heb een zwak voor hem) dit bericht.

“Als iemand tijdelijk niet werkt/geen salaris krijgt nu door Corona of andere omstandigheden en het moeilijk heeft om rond te komen, waardoor je geen eten meer hebt, ga dan niet slapen met een lege maag! Wees niet bang of beschaamd om mij een privé bericht te sturen. Ik zal meer dan blij zijn om het eten te delen dat ik heb.Ik heb geleerd toen ik opgroeide dat waar één persoon eet; twee ook kunnen eten. We moeten dankbaarder en minder egoïstisch zijn. Er is altijd een extra bord over!”

Hoe mooi! En dan te bedenken dat hij ook in een heel lastige situatie zit. Zijn grote droom Brut172 werd werkelijkheid tegelijkertijd met de uitbraak van het virus. Ik vind het heel bijzonder hoe hij toch zijn personeel en bedrijf draaiende weet te houden met heel creatieve ideeën. Dan ben je ondernemer, niet alleen in hart en nieren, maar vooral met een hart. Vanaf 6 januari kunnen we hem allemaal volgen in “Brut, dromen onder grote druk” bij RTL4.

Onze kerst

Wat ik persoonlijk heerlijk vind aan deze kerst is dat we relaxt bij elkaar kunnen kruipen als gezin. Niemand hoeft of kan ergens heen. Het is zoals het is. Heel simpel, heel puur. Met z’n drietjes en wat aanhakers op kerstavond, gaan wij er heel gezellige kerstdagen van maken. Waar wij kunnen helpen wij graag, ook al is het in het klein. Even kletspraat aan de telefoon tijdens de kerstdagen met lieve mensen om ons heen die alleen zijn, een wandeling in de buurt met een vriendin, een maaltje of iets lekkers langs brengen hier of daar. Niets geregisseerd. Het komt zoals het komt en we doen wat we kunnen. Ieder op zijn eigen manier.

Een locale ondernemer die ik nu graag in het zonnetje wil zetten is:

De Brownie Hemel

Dit bedrijf is ooit begonnen vanuit de eigen keuken van Paula Paternoste. Geloof mij als ik zeg dat je in je leven geen lekkerder brownie gaat eten dan die van Paula. Zij heeft de laatste tijd best wat te verduren gehad. Ondanks alles weet zij toch, met liefde en kneiterhard werken, haar grote droom waar te maken. Langzaam maar zeker verovert De Brownie Hemel de lekkerbekken in het land en wie weet ook binnenkort in het buitenland. Sinds kort kun je de brownie’s ook op de website online bestellen. Ik zeg doen! Leuk om cadeau te geven, krijgen of samen met kerst en alle andere momenten van het jaar van te genieten.

Fijne kerstdagen en denk aan elkaar.

Liefs van ENJOY!

Kerst 2020; op jezelf en toch met elkaar | ENJOY! The Good Life

Wat je misschien ook leuk vindt…

Het leed dat uitgroei heet.

Het leed dat uitgroei heet.

Bij de aanblik van mijn kapsel is het eerste wat mij te binnen schiet "Het leed dat uitgroei heet". De spiegel vermijd ik dan ook zoveel mogelijk. Als het dan moet omdat ik niet het idee wil wekken dat er stiekem een vogel aan het nestelen is in mijn haardos, dan...

Valentijnsdag heeft een nieuwe dimensie gekregen

Valentijnsdag heeft een nieuwe dimensie gekregen

Het is Valentijnsdag vandaag en het is het eerste jaar, sinds ik mij bewust ben van deze dag, dat het compleet langs mij heen lijkt te gaan. Voor de vorm heb ik hier op ENJOY! nog een Valentijns tip gegeven en van een oud Valentijns recept het stof afgeblazen, verder...

De ‘Siberische Beer’ gaat los!

De ‘Siberische Beer’ gaat los!

Al zo'n kleine week gaan de geruchten dat het dit weekend weleens extreem weer kan worden. Code oranje voor het weekend is al dagen van tevoren afgegeven en nu is zelfs code rood van kracht. Het hele land is al dagen in rep en roer. De weermannen en vrouwen buitelen...

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

WP Feedback

Dive straight into the feedback!
Login below and you can start commenting using your own user instantly